Restaurant til salg efter 19 år: Én ting gjorde virkelig ondt i hjertet

Efter 19 år i Snogebæk har ægteparret Hansen sat restauranten til salg. Det er rettidig omhu, for de to er oppe i årene, og de har ikke tænkt sig at lukke, før der er solgt.
– Vi har valgt at sætte til salg på grund af alderen. Vi bliver begge 64 næste gang, og vi skal starte et sted, men vi er absolut ikke trætte af det, vi laver, fortæller Randi Hansen med eftertryk, da Tidende møder hende i restaurant Den Lille Havfrue på Hovedgaden i Snogebæk.
– Det kan jo tage flere år, eller det kan tage 14 dage. Det ved man aldrig.
Den Lille Havfrue tager sig dejligt ud i efterårssolen, og fra et bord i restauranten kan man gennem den velplejede have se bølgerne rulle ind mod stranden.
I den tilstødende privatbolig har parret boet i 19 år, og i samtlige år har de modtaget gæster til a la carte og selskaber i restauranten. Det har de tænkt sig at blive ved med, også selvom man nu kan finde de 273 kvadratmeter til salg.
Parret skal ikke af med restauranten i en fart. Faktisk har de planlagt at køre videre som altid, og så håber de på, at den helt rette køber pludselig står der. Det skal nemlig gerne være en restauratør, der vil overtage og indtage køkkenet.
– Det fortjener Snogebæk, så det ikke bliver ferielejligheder det hele, mener Randi Hansen.
– Men det kan vi jo ikke bestemme.
De kan dog løfte sløret for, at hvis der dukker en restauratør op, der vil købe for at drive restauranten videre, så er parret klar til at sælge ganske hurtigt; ja, så kan man i princippet overtage i morgen.
Behøver ingen kalender
Randi Hansen og ægtefællen Kalle overtog restauranten tilbage i 2005.
Randi Hansen arbejdede indtil da på slagteriet i Rønne, men hun var uddannet smørrebrødsdame, og hun havde længe haft en drøm om at drive en restaurant. Selvom begge er fra Aakirkeby, så spillede det ikke en rolle for dem, hvor restauranten befandt sig, så længe det var på Bornholm og med beboelse i forlængelse af erhvervslokalerne.
Da muligheden opstod på Hovedgaden i Snogebæk med havudsigt fra både den private bolig, haven og restauranten, sprang de til og overtog 1. december 2005. Måneden efter stod Randi og Kalle klar med nytårsmenuer til at tage med hjem.
– Det har været en pragtfuld tid. Det er en livsstil at drive restaurant, men vi har nydt det, og der har været rigtig meget personale mellem vores hænder, og mange gode selskaber for herboende, men også fra Tyskland, Canada og fra England.
Randi Hansen behøver ingen kalender, når først højsæsonen ruller. Hun ved præcis, hvornår på sæsonen de forskellige stamgæster dukker op.
– Der er mange, vi har fulgt siden deres sølvbryllup, og indtil man skal sige farvel, så det er hårdt, for det føles som familie.
Randi har altid elsket sit arbejde, og derfor er det også med en snert af vemod, at ejendommen nu er sat til salg, men alligevel føles det mere som et tilvalg af mere fritid sammen, end som et fravalg af den livsstil de har nydt de seneste mange år.
Restauranten på Hovedgaden i Snogebæk er netop sat til salg, men indehaverne har god tid og holder åbent indtil der er solgt. Foto: Sarah Thun Kristensen
Gjorde virkelig ondt
Der er sket mange gode ting igennem årene, men Randi Hansen fortæller, at en af de mere kedelige beslutninger blev taget, da man i forbindelse med corona måtte lukke frokosten. På grund af personalemangel er den aldrig kommet op at køre igen.
– Det gjorde virkelig ondt i mit hjerte, fordi jeg er uddannet smørrebrødsdame, og jeg elsker det. Men nu åbner vi klokken 17, og så har vi en ugentlig fridag om tirsdagen, og så løber det rundt.
På det seneste har der derfor været tid til at slappe af med indkøb, rengøring i privaten, afhentning af børnebørn og den slags afslapning om tirsdagen. De første mange år var der åbent fra frokost og indtil aften syv dage om ugen.
– Det har selvfølgelig været hårdt, men det har også været rigtig sjovt. Nu har vi haft nogle fastansatte de seneste år, og det er jeg meget taknemmelig for, for det er dem, der trækker læsset. Uden dem kunne vi ikke køre det her, fortæller Randi Hansen ærligt.
Hendes mand Kalle, som er medejer af restauranten, har igennem de seneste 19 år haft sit fuldtidsarbejde ved siden af.
– Men når han kommer hjem, så passer han haven, laver regnskaber, stryger viskestykker og den slags, så det kan man sige, at han gør i sin fritid, smiler hun med et glimt i øjet.
Hun har altid været glad for, at selvom restauranten er et fælles projekt, så har de også hver deres ting, og med det gode serveringspersonales hjælp i køkkenet, og ekstra hjælp når der er selskaber, så har det fungeret upåklageligt i alle de mange år.
Bornholmerne kommer først
Netop selskaberne har altid været en af de helt særlige ting for Randi Hansen.
Her får man lov til at danne rammen for en særlig dag, hvor gæster er inviteret og en fødselar eller et sølvbryllupspar gerne må føle sig set på en helt bestemt måde.
– Vi har rigtig mange turister sommeren over; tyskere, svenskere, danskere og mange bornholmere, men vi kan ikke leve uden bornholmerne, og det er også derfor, vi har mange selskaber. Vi er en af de restauranter, som gerne lukker ned i højsæsonen for at afholde et selskab, fortæller hun.
Selvom der sikkert kunne tjenes væsentligt mere på at fylde restauranten op igen og igen i løbet af en lørdag i juli, så rives skærverne, flaget hejses og der festes for dem, der har deres mærkedag om sommeren.
– Her kommer bornholmerne først, for de fylder jo også år i højsæsonen, og jeg må være ærlig og indrømme, at de støtter os også tilbage. Det er dem, der holder os kørende i januar og februar, forklarer hun.
Hun oplever af og til, at turisterne mukker lidt og synes, at det er for dårligt, hvis restauranten er lukket for offentligheden, men når der er sølvbryllup, så er der jo sølvbryllup, mener hun.
– Og det forstår de også, når man lige forklarer det. Sådan har vi altid gjort. Bornholmerne kommer først, også selvom der er havnefest i byen.
Både nytårsmaden, julefrokoster, selskaber, Mortens aften og et kommende arrangement med stegt kalvelever er påfund, der har været med til at holde restauranten i gang både sommer og vinter.
– Der skal nye kræfter og nytænkning til, men jeg mener faktisk, at der er basis for en helårsrestaurant. Det har jeg bare ikke kræfterne til længere.
Hvis man kan tænke tankerne og har energien, så mener Randi Hansen, at man kan drive en helårsforretning i lokalerne. Foto: Sarah Thun Kristensen
Vil se Danmark
Parret har endnu ingen planer for, hvor de skal bo, når de på et tidspunkt får solgt ejendommen. De håber på at blive i Snogebæk og få tid til at rejse rundt.
Ikke nødvendigvis på langfart, for både Caribien, Dubai og mange andre lokationer har de allerede set i vinterpauserne igennem de seneste år. Nej, der er helt andre steder, der trækker.
– Jeg kunne faktisk godt tænke mig at se lidt mere af Danmark. Måske bare en tur til Jylland eller måske rundt i Europa. Det er jo ikke sjovt om vinteren, men hvis vi får mere tid om sommeren, så vil jeg gerne se mere af Danmark, fortæller Randi Hansen.
Hun kunne desuden godt tænke sig at prøve at komme til en koncert i løbet af sommeren, ligesom hun gerne vil sige ja, når børnebørnene spørger, om de må blive og overnatte.
– Men det er lige nu, vi har kræfterne. Vi har to børn og fire børnebørn, hvor den ældste er 11. Jeg har allerede fået datoen at vide for konfirmationen, fortæller hun.
Igennem årene er hun nemlig blevet bedre til at skrive selskaber i den private kalender også; noget hun ikke altid har gjort.
– De seneste år har jeg tjekket min kalender, og hvis vi ikke havde et selskab i restauranten, så har jeg takket ja til invitationen og skrevet "Randi fri" i kalenderen, og så holder vi lukket, fortæller hun.
Og indtil videre er der ikke planer om at ændre drastisk på den fremgangsmåde, for selvom ejendommen er sat til salg, så er der intet hastværk.
– Nej, vi lukker skam ikke. Vi elsker vores job, og vi kører videre uafbrudt, indtil der er nogen, der køber, fastslår Randi Hansen.
MEST LÆSTE
Glem ikke Sovjets sande ansigt
Bornholm, bombet og befriet?

Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration