Rekordår for Dideriks Veranda: ‘Første år med overskud’

Rekordår for Dideriks Veranda: ‘Første år med overskud’
Dideriks Verandas bar har også fået et helt nyt look. Foto: Katrine Westh Sørensen
ERHVERV | 27. JAN • 11:00
ERHVERV | 27. JAN • 11:00

Efter otte år uden overskud kan indehaverne Kjeld og Lene Hammer nu endelig både udbetale løn til sig selv og samtidig generere et overskud på bundlinjen. For den lille cafe i Sandvig har i 2024 slået alle rekorder.

Lige siden Lene og Kjeld Hammer overtog Dideriks Veranda i 2016, har de holdt fast i konceptet om at holde åbent alle 365 dage hele året rundet. Men en gang imellem må der gøres en undtagelse, så som når hele cafeen skal have lagt nyt gulv, males og opdateres. For ganske nyligt blev der lagt sidste hånd på den indvendige overhaling, og cafeen står nu klar med et friskt, men genkendeligt look.

En ganske fin måde at træde ind i det nye år på, hvis man spørger medindehaver Kjeld Hammer, som stolt kan fortælle, at regnskabsåret 2024 ser ud til at generere stedets første reelle overskud på bundlinjen.

Kjeld Hammer er stolt over at kunne vise Dideriks Verandas nye barområde frem. Foto: Katrine Westh Sørensen

– Da vi overtog stedet, aftalte vi med hinanden, at vi ville give det tre år. Efter de første tre år havde vi dog stadig ikke genereret et overskud, og vi havde heller ikke fået nogen løn. Efter de første tre år var gået, overtog vi også driften af hotellet, som ejeren fra Skagen ellers lukkede ned i slutningen af september hvert år, fortæller medindehaver Kjeld Hammer til Tidende.

‘Vi overtog hotellet på én betingelse’

– Vi overtog driften af hotellet på én betingelse. Nemlig den, at det skulle være et helårshotel, da det var hele kernen i vores koncept. Hotellet bar dog tydeligt præg af at være et sommerhotel, så de første par år var lidt spændende i forhold til at holde på varmen og så videre. Løbende har vi så, i samarbejde med ejerne af bygningen, fået skiftet de gamle vinduer til moderne trelagsvinduer, så de kan holde til vintrene her på øen, siger Kjeld Hammer og fortsætter.

– Vi var spændte på at se, om der overhovedet ville komme mennesker på hotellet om vinteren, men det kom der. Vi har faktisk lige slået rekord for januar måned, selvom måneden ikke engang er ovre endnu. Generelt plejer november, januar og februar at være meget sløve, men i år er vi allerede nået op på 15 procents kapacitet booket. Det er højere, end vi plejer at se i januar, og det er kun gået fremad i alle årene. Hvert år har hotellet givet overskud.

Nye tider efter syv år med underskud

– Dideriks Veranda har givet underskud i syv år. Nu kan vi for første gang se, at året 2024 har givet overskud på bundlinjen. Og vi har samtidig fået løn. Cafeen har i den grad også forandret sig løbende. Vi har prøvet forskellige koncepter af for at se, hvad der virkede bedst. På et tidspunkt kørte vi med á la carte, det blev så til buffet, og i dag kører vi et frokostkoncept i hverdagene, eftermiddagste om lørdagen og brunch hver søndag. Brunchen har faktisk været en succes lige fra starten, lyder det fra Kjeld Hammer.

Har I gæster nok her udenfor sæsonen?

– Det svinger, men der kommer gæster. Det er ikke altid til at forudsige, hvilke dage, der bliver travle og stille, men vi vil bare gerne kunne have åbent i hverdagene. Så der er ikke andet for end at sætte skiltet ud, tænde op i stearinlysene og bare være klar. Så kommer folk igen.

Har I mange gengangere?

– Ja, der er i høj grad gengangere. Generelt er folk begyndt at være bekendt med, at vi har åbent hele året. Men jeg møder stadig en gang imellem lokale fra Sandvig, som spørger, om vi har åbent hver dag. Vi har ellers sat et skilt ud, hvor der står, at vi altid har åbent. Selv efter cafeen lukker klokken 17.00, kan man gå i Pejsestuen. Den har faktisk åbent 24 timer i døgnet, hvor man både få drikkevarer og snacks. Pejsestuen bliver også benyttet af udefrakommende, som ikke nødvendigvis bor på hotellet. Det må de gerne. Ja, de må de faktisk gerne i endnu højere grad, end de gør nu, siger Kjeld Hammer.

‘Havde jeg vidst det, havde jeg takket nej’

At blive en fast del af de lokales bevidsthed, er ifølge Kjeld Hammer altafgørende for, at et helårskoncept kan lykkes. Han er dog i årenes løb blevet overrasket over, hvor lang tid den type relationsarbejde tager. Havde han vidst fra starten, hvor meget arbejde det ville kræve, havde beslutningen om at overtage stedet måske været en anden.

– Det er blevet de lokales sted. Men det har været altafgørende, at vi har været vedholdende. Hvis jeg havde vidst, at det ville tage så lang tid, så havde jeg sagt nej tak.

Men for hver gang vi tilpassede konceptet, gav det nyt håb for stedet. Siden august 2023 har vi været loyale overfor vores koncept.

Grunden til, at vi tjener penge nu, handler om flere ting. Dels har vi fundet ud af, hvad vi er gode til. Men det, at vi har helårsåbent, gør også, at vi kan have helårsansatte. Vi har otte helårsansatte, som nu har været her så længe, at service flyder enormt effektivt og let, lyder det fra Kjeld Hammer.

Nye tider, nyt look

– Mellem jul og nytår tømte vi butikken for indhold, og i uge et blev baren og buffeten revet ned, så vi kunne få lagt nyt gulv over det hele. Efterfølgende byggede vi baren og buffeten op igen på samme måde, men med nye materialer og facader.

Dideriks Veranda har fået en overhaling. I stedet for gamle og udslidte gulvtæpper er det nu lyse egetræsgulve, som møder gæsterne. Foto: Katrine Westh Sørensen

Ud over en håndfuld ansatte har Kjeld og Lene Hammer også fået hjælp af venner og familie, til at genopfriske cafeens indre. Af fremtidige projekter venter blandt andet et større malerprojekt af alle husets ydre facader, men herudover er Kjeld og Lene Hammer, sammen med ejerne fra Skagen, efterhånden ved at være nået hele huset rundt.

Selvom Kjeld og Lene Hammer efterhånden har boet en stor del af deres liv på Bornholm, har udgangspunktet for deres ønske om fortsat at blive boende på øen ændret sig i takt med cafeens udvikling.

– Vi flyttede hertil på grund af naturen. Det er ikke længere derfor, at vi bor her. Det er helt klart på grund af de vidunderlige mennesker, der bor her. Har man et problem, eller har man brug for hjælp, så skal man ikke gøre andet end at række hånden op, så kommer der nogen og hjælper. Det giver en ro og en varme at vide, at man ikke står alene med problemerne. Derfor er vi heller aldrig bange for at kaste os ud i nye ting, fordi vi ved, at vi får hjælp, hvis vi spørger om den.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT