Økologisk produktionslokale og gårdbutik får tusindvis af kroner fra EU

Økologisk produktionslokale og gårdbutik får tusindvis af kroner fra EU
Hammersly i Rutsker ejes af Bornholms Økojord og er forpagtet ud til Emilie Ulrik-Petersen. Tanken er, at nye produktionsfaciliteter til at forarbejde grøntsager kan bruges af andre økologiske grøntsagsavlere på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | RUTSKER | ABONNENT | 29. APR 2022 • 05:30

Bornholms Økojord har fået andel i LAG-midler til gårdprojekt i Rutsker. LAG-koordinator håber, at det vil blive et skridt på vejen mod en større produktion af lokale grøntsager.

Fem lokale projekter er blevet indstillet til at modtage EU-støtte gennem LAG-Bornholm. Den næststørste modtager er Bornholms Økojord, der er stillet et tilskud på 172.726 kroner i udsigt.

Pengene skal gå til at investere i gården Hammersly, som selskabet har opkøbt. Gården i Rutsker har tidligere huset grise og køer, men skal fremover være en vigtig base for produktion af grøntsager. Tilskuddet er tiltænkt et produktionslokale, som kan bruges af flere små økologiske producenter, og en gårdbutik.

– Det er i den tidlige fase. Vi vil på sigt gerne lave noget, som mange kan benytte, siger direktør for Bornholms Økojord Anna Sofie Poulsen til Tidende.


Hvad er LAG-Bornholm?

LAG er en forkortelse for "lokale aktionsgrupper".

Fraregnet de seneste modtagere har LAG-Bornholm fra 2015 til 2021 givet tilsagn til 88 projekter, hvoraf 51 procent har været jobskabende, og 25 procent har styrket livskvaliteten for lokale.

LAG-Bornholm har i perioden sammenlagt givet tilsagn fra LAG-Bornholm på næsten 13,5 millioner kroner.

Hun fortæller, at LAG-pengene skal bruges til at lave en grundindretning af produktionslokalerne med toilet og kølerum. Også gårdbutikken vil i begyndelsen være beskeden, men på sigt er der større planer.

– I første omgang bliver det ikke til en rigtig gårdbutik, men snarere et gårdsalg eller noget i den stil, siger Anna Sofie Poulsen.

For LAG-koordinator Klaus H. Petersen var der ikke tvivl om, at projektet på Hammersly lever op til kriterierne for at blive støttet af LAG-Bornholm.

– De stiller rammerne til rådighed for andre mindre virksomheder. LAG vil meget gerne prioritere fællesindsatser – især når det har jobskabende karakter, siger han.

I præsentationen af projektet lægger LAG-Bornholm vægt på, at produktion "af lokale grøntsager på Bornholm er en stor mangelvare, idet landbruget gennem mange år primært har fokuseret på kornproduktion til at understøtte den animalske produktion". En målsætning er, at sæsonen kan forlænges, så Hammersly og andre øko-virksomheder, som tænkes at indgå i samarbejdet, kan udvikles til helårsforretninger.

– Det kræver knowhow, knofedt, held og godt vejr. Mange faktorer skal falde sammen, for at det lykkes, for kommer der tre måneder med tørke, kan meget være ødelagt. Man skal virkelig have gåpåmod ud over det sædvanlige for at kaste sig over grøntsagsproduktion, siger Klaus H. Petersen.


Puljen

Bornholm er blandt de områder, der er udpeget til at få del i EU-midler til udvikling af lokalområder fra 2023-2027.

Det er planen, at der i august holdes stiftende generalforsamling for den nye LAG-Bornholm, og at der i løbet af efteråret udarbejdes en ny udviklingsstrategi.

Forarbejdning kan støttes

Han understreger, at lokale aktionsgrupper ikke må støtte markproduktion direkte. Derimod er forarbejdningslokaler, som der er tale om på Hammersly, hvor jorden er forpagtet ud til Emilie Ulrik-Petersen, inden for tilskudsskiven.

Foruden potentialet for at skabe lokale arbejdspladser har projektet en gavnlig effekt på klimaet, ligesom Bornholms omdømme som fødevareø kan blive styrket, hvis flere retter på restauranterne er baseret på bornholmske grøntsager.

– Det er langt bedre, end hvis vi bygger vores fødevarefortælling op omkring importerede fødevarer. Vi skal arbejde os hen imod at blive selvforsynende ø inden for alt, hvad vi gerne vil putte på en tallerken. Det er der et stort ønske om. Det giver absolut god mening, at vi bør dyrke alt, hvad vi kan dyrke, siger Klaus H. Petersen.

– Og det, mener vi, bliver indfriet gennem Hammersly. Der er også et rigtig godt setup bagved, tilføjer han med henvisning til aktieselskabet, der blev dannet sidste år med 3,5 millioner kroner i ryggen.

Bornholms Økojord har tidligere modtaget LAG-midler til at oprette et maskinfællesskab, som mindre landmænd kan gøre brug af.

Ekstra runde i udsigt

LAG-Bornholm modtog i alt syv ansøgninger, der blev vurderet til at være kvalificerede. Én ansøger trak sig, mens en anden forventes at kunne komme i betragtning til en ekstra ansøgningsrunde senere på året, hvor ubrugte tilskud fra de forgangne syv år på ny bringes i spil.

– Formelt set ville det have været sidste uddelingspulje i 2022, men vi har en tro på, at der kommer yderligere en runde, under forudsætning af at der bliver tilbageløbsmidler til rådighed, siger Klaus H. Petersen.

De øvrige fire modtagere er Tovbanen ved Opalsøen, initiativtageren til en sandskulpturpark i Nexø, Rønne Sejlklub og Rovfugleshowet, som har fået medfinansiering til at anlægge en offentlig tilgængelig legeplads, der også kan bruges til at lære besøgende om evolutionsteori.

– Vi vil gerne støtte bioøkonomi, oplevelsesøkonomi og kulturel identitet. Det falder alle disse projekter ind under, siger bestyrelsesformand Christian Prip i en pressemeddelelse om tilskudsmodtagerne.


De fem modtagere

Uglen her er en del af Rovfugleshowets nye legepladsprojekt, som LAG-Bornholm har givet tilsagn om støtte til. 

"Uglen på Bornholm", 284.192 kroner.

Ansøger (Rovfugleshowet) ønsker at anlægge en offentlig tilgængelig legeplads, der også kan bruges til læring omkring evolutionsteori. at 8000 personer vil gøre brug af de nye servicefaciliteter og mødestedet på sigt kan blive et knudepunkt mellem Nyker og Vestermarie for gående og cyklister. Projektet falder ind under LAG-Bornholms udviklingsstrategi. når det gælder udvikling indenfor Kultur, Identitet og sociale mødesteder samt oplevelsesøkonomi, selvom ansøger er en privat virksomhed, idet projektet vil være offentligt tilgængeligt.

Hammersly produktionslokale og gårdbutik, 172.726 kroner

Projektet bidrager til at styrke samarbejdet med øens andre småproducerende økologer. Det skal ske, ved at Hammersly etablerer en gårdbutik og understøtter et distributionssystem, samt skaber rammer for opbevaring og videre forarbejdning af råvarer – således at sæsonen kan forlænges og såvel Hammersly samt flere samarbejdende øko-virksomheder kan udvikles til helårsforretninger.

Rønne Sejlklub, 127.000 kroner

Rønne Sejlklub vil investere i 4 nye RS FEVA-joller og forventer at gennemføre nye sejlsejladskurser for 30 nye kursister/år. Rønne sejlklub vurderer, at når der kan tilbydes denne type jolle til juniorerne, så kan man fastholde de ældre juniorer/teenagerne i sejlsporten, hvilket denne større to-mands jolle erfaringsmæssigt vil medvirke til".

Tovbanen 2.0, 100.000 kroner

"Projektet bidrager med en ny kulturaktivitet ved at tilbyde tandemudspring på tovbanen ved Opalsøen. (...) Tovbanen ved Opalsøen er i forvejen en stor attraktion på Bornholm, og ansøgeren har stor erfaring og engageret sig dybt i udviklingen af outdoorturisme på Bornholm. Projektet vil give øget brugerdiversitet og nye muligheder særligt for anbragte børn og udsatte unge eller personer der har behov for støtte i forbindelse med tovbaneaktiviteter ved Opalsøen.

Nexø Sandskulpturpark, 99.802 kroner

"Ideen med Nexø Sandskulpturpark er at skabe en attraktion, der kan skabe liv på den lokale havn – med udkig til verden. Den skal være både sjov og inspirerende, og der skal være rig mulighed for at skabe sin egen sandskulptur. Her skal børn og barnlige sjæle kunne udfolde kreativiteten med forskellige aktiviteter og fordybe sig i sandet. Selve udstillingen skabes af verdens førende internationale sandskulptører ud fra et tema, der skifter hvert år."



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT