Nyt tilbud skal hjælpe stressede: 'Det er ikke ok at være stresset'

Nyt tilbud skal hjælpe stressede: 'Det er ikke ok at være stresset'
Susan Gram (t.v) og Rie Hansen (t.h) håber, at de tre principper - tanke, bevidsthed og sind - kan hjælpe andre, der oplever stress eller negative tanker i hverdagen. Foto: Julia Aka Wille
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 17. JUL 2021 • 14:00
Julia Aka Wille
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
17. JUL 2021 • 14:00

Rie Hansen oplevede for første gang at være arbejdsløs, da hun sidste år mistede sit drømmejob som formand i BUPL Bornholm. Det var pludselig usikkert, hvad hun arbejdsmæssigt skulle, og i tiden efter kørte tankerne rundt, og hun oplevede, at det var svært at komme ovenpå igen. Hun fortæller, at hun skulle igennem en naturlig sorgproces over at have mistet det job, hun var så glad for og følte, var det helt rigtige for hende.

– Tiden gik bare, og tankerne kørte rundt. Nu kan jeg se, at det var en naturlig sorgproces, jeg skulle igennem, men jeg havde ikke set, at det ville tage så lang tid at komme ovenpå igen, fordi jeg normalt er positiv af sind og altid tænker, at det hele nok skal løse sig, siger Rie Hansen.

Hendes nærmeste kom med trøstende ord og forsikrede hende om, at hun nok skulle finde andet arbejde.

– Men den følelse havde jeg ikke der. Jeg kunne ikke se, hvad jeg så skulle, fordi jeg var god til mit arbejde. Pludselig var der ikke nogen, der havde brug for mig. Så da jeg mistede mit formandskab, havde jeg rigtig svært ved at se, hvad jeg kunne nu, og det brugte jeg meget tid på hele tiden at overveje, fortæller Rie Hansen.

Tanke, bevidsthed og sind

I månederne inden Rie Hansen stoppede i BUPL, havde hun i samarbejde med resten af bestyrelsen etableret et tilbud om gratis coaching, hvor stressede medlemmer kunne få hjælp.

Det er Susan Gram, der står for samtalerne, som ikke er psykologtimer, men faktisk heller ikke coaching – det er svært helt at forklare, hvad samtalerne præcis går ind under, fortæller hun. Samtalerne er nærmere en ny måde at se verden og sig selv på.

– Det er ikke en metode og heller ikke coaching, men nærmere en ny tilgang, der forsøger at skabe en forståelse for vores tanker, hvordan vi tænker om vores liv, og at vi faktisk godt kan styre de tanker, siger Susan Gram og rækker en flyer frem.

"Du er lavet af glad - en introduktion til Sydney Banks De tre principper", står der på forsiden. Tanke, bevidsthed og sind. Det er de tre principper, Susan Gram opererer efter, og de er alle en naturlig del af os, fortæller hun.

– Vi er i virkeligheden alle sammen glade og positive mennesker. Principperne er med til at forstå, at vi selv er herre over de tanker, vi har og i virkeligheden, hvad tankerne gør ved os. Det er tankerne, der skaber sygdom, stress og depression, men tanker skaber også det humør, vi er i, og som vi handler ud fra. Principperne er en naturlig del af os, men her har vi bare valgt at give dem navne, fortæller Susan Gram.

Helt officielt kaldes tilgangen 3P coaching, også kaldet transformativ coaching. Der er fokus på, ikke at fokusere på et enkelt problem, men i stedet på det hele menneske og nuet, så man bliver i stand til at håndtere alle de udfordringer livet nu engang byder os – set med nye øjne. I dag tilbyder Susan Gram som selvstændig 3P coaching til alle, der ønsker at få bugt med stress eller negative tanker, og ikke kun til BUPLs medlemmer.

Jorden er ikke flad

Susan Gram er ansat i BUPL som administrativ medarbejder og er certificeret 3P coach. Det er et lille halvt år siden, at hun begyndte at tilbyde samtaler, der er tænkt til at være et supplement til medlemmer i forhold til at støtte dem i at håndtere arbejdsrelateret stress.

– I gamle dage troede man, at jorden var flad, indtil man fik nok viden til at forstå, at den altså er rund. I dag siger man, at det er ok at være lidt stresset, men det er ligesom at sige, at det er ok at være lidt forkølet hele tiden - det er ikke ok at være stresset. Jeg vil gerne have folk til at forstå at jorden er rund, og at der er en løsning på stressen, fortæller Susan Gram.

Hun har dyrket selvhjælp i mange år, men føler, at hun endelig har fundet det, der virker for hende. Susan Gram har selv oplevet, hvordan stress kan påvirke hverdagen og tankerne.

– Jeg har selv en grim fortid med stress og depression. Da jeg faldt over de tre principper, ændrede det mit liv, og det var det, jeg havde søgt i de år, jeg har dyrket selvhjælpsmetoder. Det vil jeg gerne videregive til andre, fordi jeg ved, hvordan det har ændret min tankegang, fortæller hun.

Gav slip

Rie Hansen har haft samtaler hos Susan Gram og har på egen krop oplevet, hvordan det har hjulpet hende, efter hun mistede sit drømmejob. Hun fortæller, at hun lærte, hvordan hun skulle stoppe al den larm, der rumsterede i hovedet.

– Jeg havde lagt et filter over mine tanker, men i løbet af samtalerne, forstod jeg, at jeg selv skabte de negative tanker. Langsomt begyndte jeg at give slip på tankerne, og skuldrene faldt ned. Endelig kunne jeg se, at jeg havde gjort, hvad jeg kunne i den givne situation, og sådan er det - jeg er mig, og det er okay.

Som hun gav slip på de negative tanker, ringede telefonen og på den anden side af røret blev der tilbudt et arbejde.

– Det lyder helt sikkert som noget hokus-pokus, men det var vitterligt sådan, det skete, siger Rie Hansen.

I dag har hun et vikariat, der varer indtil den 31. oktober. Rie Hansen er stadig usikker på, hvad der skal ske derefter, men det bekymrer hende ikke.

– Jeg tænker vitterligt ikke over, hvad jeg skal efter, fordi jeg nok ved, at det skal løse sig. Jeg har ingen panik over, at jeg muligvis står i en situation, hvor jeg ikke ved, hvad jeg skal. Jeg har fundet en ro i mig selv nu og en forsikring, om at jeg nok skal finde ud af det hele, siger Rie Hansen.