Ny Østerlars-købmand er i praktik: 'Jeg bliver klædt godt på'

Ny Østerlars-købmand er i praktik: 'Jeg bliver klædt godt på'
– Jeg synes faktisk, det er skidesjovt. Jeg synes, Camilla er megasej, siger Susanne Wridt (th.) om at have en praktikant. Foto: William Sonne Kaalø
ERHVERV | Fredag 9. august 2024 • 05:30
ERHVERV | Fredag 9. august 2024 • 05:30

Den kommende købmand i den nye Min Købmand i Østerlars er i disse uger i praktik i to dagligvarebutikker på Bornholm for at blive klædt på til opgaven. Samtidig varer det ikke lang tid, før den nye købmandsbutik slår dørene op, fortæller Camilla Klevin Koefoed.

Normalt trasker Susanne Wridt alene rundt i butikken. Men i denne og næste uge har den erfarne købmand i Meny i Rønne følgeskab af Camilla Klevin Koefoed, der snart slår dørene op i Min Købmand i Østerlars og dermed kan kalde sig købmand. Den unge købmand in spe på blot 34 år er nemlig i købmandspraktik, og en af dagens opgaver er i vinafdelingen, hvor der skal tilføjes nye varer i sortimentet. Hvor skal den nye vin placeres på rækkerne - og hænger det sammen med det andet? Det er spørgsmål, man skal besvare som købmand.

– Man kan ikke bare tage en ny rødvin og stille den ved hvidvinen. Frankrig skal stå sammen. Italien skal stå sammen. Man skal finde noget, der udgår og skal væk og få prisen sat ned så kunderne får et godt tilbud. Det er en kunst at få det til at køre hele tiden, så man ikke står med en masse varer, man ikke har brug for, siger Susanne Wridt.

Det er dagligvarekoncernen Dagrofa, som står bag Min Købmand, der har taget initiativ til at sende Camilla Klevin Koefoed i praktik. Først to uger hos Susanne Wridt i Rønne og sidenhen to uger hos købmand René Wang Nielsen i Spar i Hasle.

'Det er med at få alt med'

Mandag var første praktikdag, og de første dage har været spændende og hårde, fortæller Camilla Klevin Koefoed.

– Der er rigtig meget information, men jeg er næsten helt rørt over den modtagelse, jeg har fået - både af Susanne og hendes medarbejdere.

– Der er rigtig mange forskellige afdelinger. Hver især har medarbejderne deres engagement i de forskellige afdelinger, så det er med at skrive sig en masse fif bag øret, som man ikke lige kan læse sig til, lyder det videre.

Vareopfyldning, lager, datablade, datovarer, kassesystemer, kassebetjening. At åbne og lukke butikken. Meget har de to været omkring i løbet af de første dage. Det smarte er, at både kassesystemer og hele måden, butikken er bygget op på, er den samme om man er i Min Købmand, Spar eller Meny.

– Det kan Camilla godt bruge til noget, konstaterer Susanne Wridt.

– Jeg har baggrund inden for nicheforretninger, og har kun nu været i ét supermarked - eller i det hele taget denne form for butik. Jeg har meget erfaring - bare ikke i denne kategori. Så det er bare med at få alt med sig fra starten, siger Camilla Klevin Koefoed.



Købmand og praktikant på vej mod næste opgave i Meny i Rønne. Foto: William Sonne Kaalø

 

'Skidesjovt'

Susanne Wridt, der har været købmand i 25 år - og har 45 års erfaring i branchen - har, udover at tage Camilla i praktik, selv købt anparter i den nye købmandsbutik i Østerlars.

– Jeg er sgu rørt over, at det kan lade sig gøre at lave en Min Købmand i Østerlars, siger hun.

At få en praktikant er desuden med til at gøre hende selv - og de øvrige medarbejdere - lidt skarpere i hverdagen, mener hun.

– Lige pludselig skal vi allesammen til at tænke os om og få klaret tingene, så Camilla forstår det. Det nytter ikke noget bare at snakke alle mulige mærkelige fagsprog. Dagrofa skal jo også fodre Camilla med en masse information, men jeg har mange års erfaring, og jeg har været meget i butik og har noget, der ikke lige står skrevet på papir - men noget jeg har erfaret gennem årene. Det prøver jeg at give videre, siger Susanne Wridt, der tilføjer:

– Jeg synes faktisk, det er skidesjovt. Jeg synes, Camilla er megasej. Det er fantastisk.

Bliver hun en god købmand?

– Ja hun gør. Men det tager tid at lære det hele, for det kan man ikke fra dag ét. Så vi er også enige om, at vi har en hotline til hinanden, hvis der er brug for det.

Men giver det mening at være i praktik i så stor en butik, når man skal have en noget mindre butik i Østerlars?

– Ja. Nogle gange er det bedre at få rigtig meget viden og skalere ned, alt efter hvad man har brug for. Camilla skal også til Hasle i en Spar-butik, som ligner hendes lidt mere. Der kommer hun hen med nogle ting i bagagen herfra, som de så ikke behøver at bruge så meget tid på i Hasle, siger Susanne Wridt.



Hvor skal den nye vin placeres på rækkerne - og hænger det sammen med det andet? Det lærte Camilla Klevin Koefoed blandt andet om torsdag. Foto: William Sonne Kaalø

 

Åbner snart

Camilla Klevin Koefoed føler sig allerede nu bedre rustet til købmandsgerningen, end da hun startede i mandags.

– Jeg kan godt mærke, at jeg nogle gange har manglet nogen at spare med. I dag gik det op for mig, at man har et PLU-nummer. Jeg tror, jeg har fundet tre-fire forskellige slags udtryk for det ord, og det grinede jeg lidt af, for hvis man ikke ved det, kan det være rigtig svært. Jeg føler, jeg bliver klædt godt på.

Men hvornår åbner Min Købmand i Østerlars så? Ja, det kan Camilla Klevin Koefoed ikke afsløre på nuværende tidspunkt.

– Jeg kan fortælle, at det bliver snart. Måske også hurtigere end man lige tror - men så vil jeg ikke sige mere. Men vi nærmer os, siger hun.

Når dagen kommer, er det dog vigtigt at få al den hjælp, man kan få, lyder det fra erfarne Susanne Wridt.

– At man har nogle livliner, man lige kan ringe til. Hvor skal man ringe hen, hvis man har brug for den eller den slags hjælp? Man kan klare meget på telefon og mail, så det er bare om at skabe sig et kæmpe netværk, forklarer hun.

Kommer du til åbningen?

– Måske. Jeg ved jo ikke, hvilken dag det er. Måske kan jeg - måske ikke? Jeg kommer i hvert fald ud og hilser på, siger Susanne Wridt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT