NATO øger beskyttelsen af Østersøen

NYHED | 14. JAN 2025 • 19:31
Af:
Ritzaus Bureau
NYHED
14. JAN 2025 • 19:31

Nato-landene omkring Østersøen vil slå hårdere ned på sabotage mod kritisk infrastruktur i Østersøen.

- Ethvert angreb på vores infrastruktur vil blive mødt med en robust og målrettet reaktion.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra Nato-landene omkring Østersøen. Det vil sige Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen, Sverige og Tyskland.

De otte lande mødtes tirsdag i Helsinki for at "imødegå den seneste stigning i antallet af alvorlige hændelser, der skader kritisk undersøisk infrastruktur i Østersøen", som det hedder i erklæringen fra mødet.

Ifølge Natos generalsekretær, Mark Rutte, er der en kampagne i gang mod Nato-landene med cyberangreb, mordforsøg og sabotage inklusiv forsøg på sabotage mod undersøiske kabler.

- Allierede og Nato har svaret igen mod militære patruljer og et nyt maritimt center for kritisk infrastruktur. Men vi skal gøre mere.

- I dag kan jeg offentliggøre, at Nato lancerer operationen "Baltic Sentry" for at styrke overvågningen af Østersøen, siger Mark Rutte.

Estlands premierminister, Kristen Michal, siger åbent på pressemødet, at hovedparten af angrebene kommer fra Rusland.

Men også kinesiske skibe har været mistænkt for at være involveret i sabotage af eksempelvis undersøiske datakabler.

- Nato vil ikke acceptere det. Mulige angreb på vores infrastruktur vil få konsekvenser, siger Mark Rutte.

De otte Nato-lande vil styrke samarbejdet om at stoppe episoderne i Østersøen.

Det skal blandt andet ske ved at skabe et regionalt billede af den kritiske infrastruktur i Østersøen. Det kan hjælpe Nato til bedre at beskytte eksempelvis datakabler.

Derudover vil de otte lande styrke overvågningen af "mistænkelige fartøjer" samt overvågningen under havet.

Nato-landene lover at sætte navn på de skyldige, hvis man finder det bevist, at eksempelvis et russisk skib står bag en sabotage handling.

Samtidig varsler man i erklæringen "stærkere håndhævelse over for dem, der er ansvarlige for at beskadige undersøisk infrastruktur, herunder kompensation for skader".

Nato-landene vil også sætte ind over for Ruslands skyggeflåde af gamle tankskibe. Her vil man udvide sanktionerne og styrke overvågningen af skibene, hedder det i erklæringen.

Finlands præsident, Alexander Stubb, erkender, at man derudover også skal udbygge den kritiske infrastruktur og styrke muligheden for at gennemføre hurtige reparationer efter et angreb.

- Vi kan ikke forhindre alle sabotagehandlinger. Derfor er det meget vigtigt, at man har forskellige energikilder og datakabler, som man kan benytte i tilfælde af et angreb.

- De tre seneste angreb har ikke ført til konsekvenser for offentligheden. Det er fordi, vi har alternativer, siger Alexander Stubb.

/ritzau/



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT