Nu genopstår Café Kaas: Her er planerne

Nu genopstår Café Kaas: Her er planerne
– Jeg har fået en følelse af, hvad det her sted kan blive, og jeg ser frem til at dele det med alle, der har savnet Café Kaas, siger den nye cafévært. Foto: Jesper Dollerup Merved
ERHVERV | 29. MAR • 19:00
ERHVERV | 29. MAR • 19:00

Efter 2,5 års stilhed genåbner Café Kaas på Nørrekås i Rønne med ny ejer og store planer. Simon Sandbye har overtaget caféen og har en vision om at skabe et sted for fællesskab, musik og kultur – med udsigt over havnen som den perfekte ramme.

En lang periode uden aktivitet slutter snart, når Café Kaas på Nørrekås igen åbner dørene næste lørdag.

For efter Trine Poulsen, der åbnede Café Kaas i begyndelsen af juli 2017, i efteråret 2022 valgte at trække stikket, har den ellers populære café stået tom, mens Bornholms Regionskommune har jagtet en ny forpagter.

Det lykkedes efter flere tilløb sidste sommer, da musikarrangøren Simon Sandbye skrev under på kontrakten og lagde sig i selen for at åbne omkring påsken i år. Og tidligere på året kunne han så løfte sløret for, at Café Kaas igen slår dørene op den 5. april.

Men der ikke kun en genåbning af et populært spisested, der sker næste lørdag. Det er også en opstart af et nyt kapitel for caféen under Simon Sandbyes ledelse.

Med sig bringer han nemlig en ambition om at skabe et levende og inkluderende samlingspunkt, der skal byde på mere end blot kaffe og kager – her skal også være livemusik, kulturevents og et fællesskab, der knytter lokale og besøgende sammen.

I første omgang vælger den nye cafévært dog at se frem mod åbningsweekenden.

– Min første fase er, at jeg skal gøre det indvendige klar, så jeg kan åbne til åbent hus. Køkkenet skal køre, og inventaret skal være på plads. Det er jeg meget tæt på at være i hus med, fortæller Simon, da Tidende torsdag møder ham i lokalerne på Nørrekås, der nu for alvor begynder at tage form.

En ny verden

Simon Sandbye er nok mest kendt som musiker og kulturskaber, og han har blandt andet i mange stået bag sommerliv på torvet på Store Torv i Rønne.

Hans baggrund som musiker har givet ham mange erfaringer med at arrangere events og optræde foran publikum, men nu skal han lære at drive en virksomhed, hvor driften og økonomien er lige så vigtige som den kreative vision.

Og selvom han trods alt tidligere har prøvet kræfter med cafédrift som leder af Teatercafeen på Rønne Theater, er overgangen til at stå med det fulde ansvar i en café alene en stor forandring, indrømmer han.

– Jeg tester lidt ting af. Og så skal jeg lige finde noget personale. Der er jeg lidt sent ude, men det skal nok lykkes – jeg har over 40 ansøgninger, jeg skal have kigget på. Det er jo nyt for mig, og jeg skal lige finde ud af, hvor meget jeg egentlig skal bruge. Men jeg synes, jeg er ret langt.

Han lægger da heller ikke skjul på, at han er en smule træt, da Tidende er på besøg. For særligt de seneste fem uger, har der været tryk på for at blive klar til den store åbning.

– Det er virkelig en opstart, der kræver meget tid og energi. Der er både de praktiske opgaver, som at finde personale og sørge for, at alt er klart til åbningen, men der er også de følelsesmæssige aspekter. Jeg er knyttet til stedet, og jeg vil gerne sikre, at folk føler, de kan komme her og finde et sted, hvor de føler sig hjemme.

Og der er nok ikke tvivl om, at det ikke kun er Simon Sandbye selv, der er knyttet til stedet. For siden det blev offentliggjort, han skulle overtage Café Kaas, har opmærksomheden været stor, fortæller han.

– Når jeg har gået og gjort klar hernede, er der er kommet folk hver dag, som kigger ind og siger hej. Så jeg mærker meget tydeligt, at folk har savnet det her sted. Og det motiverer mig jo bare endnu mere.



Der er snart liv igen ved Café Kaas. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

En café for alle

En af de ting, Simon Sandbye fremhæver flere gange ved Café Kaas, er, at det ikke bare skal være et sted, hvor man kan få lidt at spise og drikke.

Det skal også være et sted for kulturelle oplevelser, hvor musik, samtaler og fællesskab står i fokus. Han ser caféen som en forlængelse af det, han har arbejdet med i mange år: at samle folk omkring kulturen og skabe rum for socialt samvær.

– Det her sted må også godt udstråle fællesskaber. Der er i forvejen en masse fællesskaber hernede, og havne er generelt et sted, der betyder meget for folk, og et sted, hvor mange kommer. Det er et naturligt samlingspunkt. Så jeg tror på, at der er plads til at udvikle noget, der binder folk sammen på en anden måde.

Simon nævner, at der er en række elementer, som han mener er essentielle for at skabe den rette stemning på caféen. Udover den dejlige udsigt over havnen, hvor folk kan nyde en drink eller kaffe, ønsker han at inddrage livemusik og kulturelle arrangementer i dagligdagen.

– Jeg håber at kunne skabe et sted, hvor folk kan komme ned og få noget at spise, men samtidig også opleve noget andet. Vi vil gerne lave arrangementer, hvor der er livemusik, foredrag, samtalesaloner og måske quizarrangementer.

– Jeg tror på, at vi gerne vil ud til ”noget” en gang imellem, og musik trækker jo for eksempel. Det skal være noget, der udvikler sig og ikke står stille, for jeg har som menneske brug for, at der sker noget og er plads til udvikling, fortæller han.

Han planlægger blandt andet at opføre en lille scene udendørs, hvor der kan være musik om aftenen. En ting han i det hele taget mener mangler i Rønne.

– Jeg kan ikke huske, at der i min tid har været et sted i Rønne, hvor man har kunnet tage hen hver aften og høre musik. Der er en god ramme for det hernede. Det er jo også det, jeg er faldet for med god udsigt og ro. Det forventer jeg mig meget af.

Simon Sandbye tilføjer, at han med vilje ikke har sat sig fast på alt for meget endnu, da han først også skal lure, hvad behovet og efterspørgslen er, men lige præcis livemusik om aftenen er en af de ting, som står først på tegnebrættet.

– Hvis der er overskud, og det giver mening, så sætter jeg det i gang. Men tanken er i hvert fald at have musik så mange aftener som muligt over sommeren fra klokken 19 til 21.

Den svære balance mellem tid og økonomi

Selvom passionen og ambitionerne er store, er Simon også bevidst om, at en café ikke kan fungere uden en sund økonomi og effektive driftssystemer.

Det er en stor investering, både økonomisk og tidsmæssigt, og han ved, at der skal arbejdes benhårdt, især i opstartsfasen.

– Det er for det første en stor investering. Det er benhårdt, og i de her tider koster alt jo også lige lidt mere. Jeg smider jo mange penge og mange timer af mit liv i det her, så det er afgørende, at det hænger sammen.

– Det er vigtigt, at det ikke er sådan, at alle er glade, men at jeg står med underskud. Det skal også drives økonomisk godt, så det også er sjovt i den sidste ende, siger Simon Sandbye.

Men en ting er at balancere det økonomiske, noget andet er at balancere tiden. For musikarrangøren har mange bolde i luften, heriblandt som nævnt sommerliv på torvet, der i år for 10. gang indtager Store Torv.

– Jeg har lidt flere, der hjælper mig i år med at afvikle dagene og tage imod kunstnerne, fortæller han i erkendelse af, at Café Kaas uundgåeligt vil komme til at tage en del timer særligt det første år.

– Jeg kender heller ikke behovet endnu. Kan jeg forlade stedet en gang imellem eller ej? Det er svært at sige det første år. Nu er fokus hernede, og så må jeg se, når sæsonen er gået, hvor meget luft der er til andre ting.

Han har derfor måttet sige nej til flere musikjobs og lignende i år, men det er dog samtidig vigtigt, at han ikke går i et med væggene i cafeen på Nørrekås. For der skal være plads overskud til andre ting i livet, og Simon Sandbye forsøger derfor også at sige til sig selv, at alt ikke behøver være klar fra første dag.

– Og det tror jeg også, der er forståelse for. Jeg har hørt flere gange, at bare der er åbent, og man kan få en kop kaffe, så er folk glade, siger han med et smil.

Åbningen næste lørdag: En blød start

Når Café Kaas officielt genåbner næste lørdag, bliver det med en blød og uformel start.

Simon Sandbye har besluttet, at han ikke vil starte med et fuldt menukort med det samme. I stedet vil han tilbyde en lille let ret – ikke for avanceret, men stadig noget, der kan give gæsterne en smagsprøve på, hvad der kommer.

– Jeg vil gerne have tid til at sige hej til folk og mærke stemningen. Jeg forventer, at der kommer rigtig mange, så vi vil måske nøjes med lidt kage og en god suppe i starten. Det bliver ikke den store produktion den første weekend, siger Simon.

Han håber på godt vejr, så der kan være plads til alle de gæster, han håber og nok også forventer kommer forbi.

– Jeg glæder mig virkelig, og jeg kan mærke, at jeg begynder at knytte mig til stedet. Jeg har fået en følelse af, hvad det her sted kan blive, og jeg ser frem til at dele det med alle, der har savnet Café Kaas.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT