Mejeriet har produceret ost til lager i svært 2023

Mejeriet har produceret ost til lager i svært 2023
Bornholms Andelsmejeri har haft et dyk i ostesalget siden slutningen af 2022, men nu lysner det ifølge formanden. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Torsdag 29. juni 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | Torsdag 29. juni 2023 • 05:30

Bornholms Andelsmejeri har haft et svært første halvår af 2023.

Ost er blevet en dyr vare, og i nogle måneder er en stor del af osteproduktionen på Bornholms Andelsmejeri i Klemensker endt på lageret.

– Men i den seneste måned er det begyndt at lysne, siger Kim Larsen, formand for mejeriets bestyrelse.

– Alle folk venter bare på, at priserne skal falde. Vi har haft rigtig meget på lager. Man kan altid sætte priserne ned, hvis man vil sælge noget, men det nytter ikke noget, for så slår man hele markedet i stykker. Det får man ikke noget ud af, siger Kim Larsen.

Mejeriformanden siger, at det har været svært at konkurrere med Arla, som i det første halvår af 2023 har sænket afregningen til landmændene måned for måned, så betalingen nu er 33 procent mindre end for et halvt år siden. Det betyder, at Bornholms Andelsmejeri og Arla lige nu betaler landmændene cirka det samme.

– Vi har også sat vores priser ned, men ikke i samme grad som Arla. Men vi var heller ikke så højt oppe, som de var sidste år, siger Kim Larsen.

Mejeriprodukter er som mange andre fødevarer steget i pris, og salget er faldet i detailhandelen i Europa med 5-10 procent målt i mængde.

Når Kim Larsen alligevel ser lyspunkter skyldes det, at man i den senere tid har fået mere gang i salget til store markeder som USA og Grækenland.

2022 var et godt år

Mejeriet og de bornholmske mælkeproducenter havde et godt år i 2022, hvor mejeriet fik et resultat på 21,3 millioner kroner.

Det førte til en efterbetaling til andelshaverne på 36 øre pr. indvejet kg mælk i 2022. Kim Larsen udtalte i den forbindelse, at han ikke kunne erindre at have fået en højere efterbetaling i sine mange år som mælkeproducent og i det hele taget at få så meget for mælken, som man endte med at få i 2022.

2022 var imidlertid kontrastfyldt for mejeriet. I begyndelsen af året var der stor efterspørgsel og problemer med at følge med, mens man i fjerde kvartal oplevede fyldte lagre og et afventende marked.

Efterbetaling delt i to

Den tendens er fortsat ind i 2023. Det fik i foråret andelshaverne til på en ekstraordinær generalforsamling at vedtage, at andelshaverne ikke skulle have hele efterbetalingen for 2022 på én gang – hvilket drejer sig om et større millionbeløb.

– Vi havde en rimelig stor efterbetaling i år, så for ikke at ødelægge likviditeten på mejeriet, blev vi enige om at dele efterbetalingen i to. Vi fik den ene halvdel i marts og får den anden halvdel i september, oplyser Kim Larsen.

Blev den beslutning taget, fordi det så skidt ud med mejeriets økonomi?

– Nej, det ser rimelig fornuftigt ud økonomisk. Men når vi har meget ost på lager, binder vi også en masse likviditet, siger Kim Larsen.

Hvordan bliver 2023 for mejeriet og andelshaverne?

– Jeg tror ikke, at det bliver lige så godt et år som 2022. Vi prøver hele tiden at tilpasse produktionen efter markederne, og selvfølgelig sælger vi også noget. Bare ikke så meget som før. Nu begynder det at vende, så jeg er rimelig fortrøstningsfuld, siger Kim Larsen.

 


 

 

Kim Larsen mener, at det største problem bliver generationsskiftet i den bornholmske mælkeproduktion, og at det kan blive meget svært at få tilladelse til udvidelser. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

 

Mindre mælk

Antallet af mælkeleverandører på Bornholm er nu nede på cirka 20 og stadigt faldende.

– Der er to-tre stykker, der har meldt ud, at de vil stoppe inden året er omme, siger Kim Larsen.

Det betyder, at hvor mængden af indvejet mælk tidligere har været stigende, er den nu svagt faldende, oplyser formanden.

Frygter du, at der er mælkeproducenter, som vil søge andre steder hen for at afsætte deres mælk?

– Vi arbejder med en strategi for de kommende år og har har lige spurgt alle vores andelshavere om, hvad man vil i fremtiden. Der er 100 procent opbakning til vores mejeri, og det er også vigtigt, at vi rykker sammen. For vi er ikke så mange, siger Kim Larsen, der heller ikke tror på, at det vil være en god løsning at transportere mælk fra Bornholm tll andre steder i landet.

Det gør vel også mejeriet sårbart, at I ikke er så mange leverandører?

– Det kan man måske godt sige, men om det er 200 eller 10 landmænd, der producerer mælken, betyder måske ikke så meget, mener Kim Larsen.

Svært generationsskifte

– Jeg er ikke nervøs for mejeriet for den nærmeste fremtid. Jeg frygter mere for mulighederne i fremtiden for at producere mælk på Bornholm, siger Kim Larsen.

– Problemet er generationsskifterne. Vi mælkeproducenter bliver ældre og ældre. Jeg tror ikke, at der er nogen mælkeproducenter på under 40 år i dag. De store mælkeproduktioner er svære at overtage, og der er samtidig mange krav, man skal overholde, hvis man vil udvide.

Bornholmske mælkeproducenter får i øjeblikket omkring tre kroner for et kg indvejet mælk, hvor man i foråret var oppe på 3,24 kroner.

– Nogle mener måske, at vi ikke kan matche Arlas pris. Men så har Arla nogle krav, som vi ikke har, og som fordyrer produktionen ude på gårdene. Så det er svært at sammenligne vores pris med Arla, slutter Kim Larsen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT