Hos Dansk Industri genkender de også de mønster, Martin Klausen fortæller om.
– Vi ser generelt på landsplan, at der i 2022 er en stigning i antal virksomheder, som forgæves har forsøgt at rekruttere lærlinge, og vores medlemmer på Bornholm genkender det billede for eksempel inden for industri og byggeri. Dette er også afspejlet i antallet af elever på skoleoplæring (som tidligere hed skolepraktik), der i august 2022 udgjorde 23 elever på Bornholm og dermed det laveste niveau i fem år, skriver Signe Tychsen Phillip, underdirektør i Dansk Industri.
Alligevel påpeger hun en udvikling i den positive retning.
– Der har generelt været en stigning på Bornholm i forhold til uddannelsesaftaler i forhold til 2021, men vi er stadig ikke helt på niveau med før corona. Det kan blandt andet hænge sammen med, at der er markant færre elever, der er startet i 2022 og dermed færre at indgå aftaler med, hvilket er et optagemønster, vi genkender fra resten af landet.
Hvilke forslag har DI til at løse problemerne på lokalt niveau?
– DI’s medlemmer på Bornholm er optaget af, at flere unge på Bornholm inspireres til at tage en erhvervsuddannelse for eksempel ved at sikre en velfungerende, obligatorisk erhvervspraktik af høj kvalitet for alle unge i 8. og 9. klasse. Det er desuden særligt vigtigt med gode boligforhold til lærlinge, hvis lærlinge skal tiltrækkes fra andre dele af landet.