Lærlingenes Hus blev købt i 2017: Arbejdet går reelt i gang i næste uge

Lærlingenes Hus blev købt i 2017: Arbejdet går reelt i gang i næste uge
Tilbage i 2017 købte arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk Brinkevej 2A i Sandkås. I næste uge går det første hold lærlinge i gang med at renovere huset indvendigt. Foto: Dansk Håndværk
UDDANNELSE | SANDKÅS | 21. JUN 2021 • 13:04
Henrik Nielsen
Journalist
UDDANNELSE | SANDKÅS
21. JUN 2021 • 13:04
Henrik Nielsen
Journalist

UDDANNELSE

Som så meget andet har arbejdet med Lærlingenes Hus været sat på pause under corona, men i næste uge går det første hold lærlinge i gang med at renovere det gamle hus i Sandkås. Når huset står færdigt, vil det være helt moderne og bæredygtigt, men i sit ydre udstråle tradition med et udseende, der passer til dets alder. Og til den tid vil en lang række lærlingehold fra hele landet have deltaget i projektet.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Lærlingenes Hus er et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse. Materialer skal i vidt omfang genbruges, men samtidig skal det nye hus være en både arkitektonisk og energivenlig oplevelse. Lærlingene arbejder undervejs sammen med andre under uddannelse, blandt andet arkitekt- og konservatorstuderende, som har udarbejdet forslagene til, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt.

– Udvendigt ser huset ud som det plejer, men indvendigt er det stort set tomt. Så de første to hold skal fra næste uge i gang med at lave indvendige vægge og noget af det bærende bindingsværk i huset, som er fra starten af 1800-tallet, fortæller udviklingskonsulent Mads Okking hos Dansk Håndværk i pressemeddelelsen. Han er koordinator på projektet.

En balancegang

Det er meningen, at hele facaden skal bevares og ovenikøbet på nogle punkter føres tilbage til det originale, hvorefter huset til slut skal have det oprindelige stråtag tilbage.

– Vi var kort i gang med det udvendige i november sidste år, før coronaen igen satte en stopper for lærlingenes muligheder. Så vi starter reelt nu på det indvendige. De unge skal både prøve kræfter med noget gammelt håndværk, men de skal også lære, hvordan moderne materialer kan bruges til at energirenovere en gammel bygning på en bæredygtig måde, forklarer Mads Okking.

Lærlingene skal også lære at reflektere over en opgave, både før de går i gang, og efter at de er færdige.

Det er en balancegang at bevare huset grundlæggende udtryk og samtidig gøre det moderne og bæredygtigt. Det kræver omhu i materialevalget, og i den forbindelse har nogle af byggeriets faste leverandører vist velvilje og er sprunget til som sponsorer. Det gælder blandt andet Bygma i Rønne og XL Byg i Allinge.

Lærlingene kommer fra alle dele af landet. Håndværksmestre over alt i Danmark har nemlig kvit og frit fået tilbud om at sende de lærling, der er med på udfordringen, en uge af sted.