Konkurrencen stiger på havnen

Konkurrencen stiger på havnen
Der forventes fortsat heftig aktivitet på havnen i Rønne. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 29. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. MAR 2023 • 05:30

Vi får travlt de næste ti år, lyder det fra Rønne Havn, hvor de store shippingvirksomheder er ved at rykke ind. BHS Shipping satser på at skabe nye samarbejder med konkurrenterne.

Vestas, SDK og nu også Blue Water er ved at være på plads i Rønne Havn. SDK Shipping er specialiseret i service til offshore-projekter, mens Blue Water Shipping håndterer alle typer anløb og service. Bluewater Shipping er dermed en direkte konkurrent til BHS Shipping, en underafdeling af den store bornholmske fragtvirksomhed BHS Logistics.

Blue Waters tilstedeværelse på Rønne Havn får dog ikke Mikkel Ørum fra BHS Logistics til at ligge søvnløs om natten.

– Vi har hele tiden vidst, at de (havvindmøllerne, red.) ville tiltrække andre virksomheder, herunder også konkurrenter. Vores indstilling er, at vi samarbejder og deltager i det vi kan, siger Mikkel Ørum, afdelingsdirektør i BHS Logistics.

I øjeblikket samarbejder BHS med Arcadia-Ost 1-sitet, og erfaringen herfra viser, at der i de travleste perioder er behov for 20-25 mand ekstra, dels på kontoret, dels på havnen.

Det er nu, de kommer

Travlheden mærkes andre steder på havnen. Martin Ransted fra Bornholms Elektromotor oplever også øget aktivitet på Sydhavnen.

– Nu har vi gået rundt om den varme grød i syv år, men tro mig, det er nu, de kommer, siger han.

– De vil være med til energiøen og alt det, der sker.

Martin Ransted har 30 års erfaring som serviceoperatør for borerigge samt fragt- og passagerskibe, og har derfor mange kontakter i branchen. Derudover er han medstifter af Offshore Center Bornholm, et netværk af bornholmske virksomheder, som blev stiftet for ni år siden, netop med sigte på at være klar til at servicere de store operatører i vindmøllefelterne i Østersøen. Han har holdt flere møder de seneste uger, i håb om at etablere samarbejde med de nye agenter på Rønne Havn. Han er ikke i tvivl om, at strategien har været rigtig.

– Vi får travlt de næste ti år, siger han.

Og det bliver måske endda længere end det. Som følge af klimakrisen og senest krigen i Ukraine dukker flere og flere havvindprojekter op i Østersøen. Samtidig står den tre gigawatt store energiø og blinker som det absolut største pionerprojekt i Østersøen nogesinde. Energiøen skal efter planen producere grøn strøm svarende til 3,3 millioner husstandes elforbrug.

Mikkel Ørum fra BHS Logistics gætter på, at arbejdet med energiøen for alvor går i gang i slutningen af 2020'erne.

– Mit gæt er efter 2028. Hvor travlt vi får indtil da, afhænger af hvor mange vindmølleprojekter, der kommer, hvor store de er, og hvor tæt de ligger på hinanden, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT