Jørgen Toft Christensen har solgt Hallegaard

Jørgen Toft Christensen har solgt Hallegaard
Jørgen Toft Christensen. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 7. JUL 2022 • 15:30
TOPNYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
7. JUL 2022 • 15:30

Uroen i ejerkredsen bag det lukkede slagtehus på Hallegaard vokser. Men slagtehuset åbner snart igen, siger Jørgen Toft Christensen, der samtidig bekræfter, at August Lund nu er eneejer af alle selskaber under Hallegaard-paraplyen – med undtagelse af slagtehuset.

 

Uroen i ejerkredsen bag det lukkede slagtehus på Hallegaard vokser. En gruppe lokale producenter er klar med en redningsplan, men det bliver ikke aktuelt, siger Jørgen Toft Christensen. Han har solgt sin del af ejendomsselskabet til Cofoco-investoren August Lund, der gik ind i Hallegaard efter konkursen i 2019. Først som medejer, men fra 16. juni er August Lund ifølge Jørgen Toft Christensen eneejer af samtlige Hallegaard-selskaber på Aspevej 4, undtagen slagtehuset – og slagtehuset er ikke til salg, siger Jørgen Toft Christensen.

– Vi har fundet en dyrlæge og venter bare på at få vedkommende godkendt af kødkontrollen (Fødevarestyrelsen, red.), siger Jørgen Toft Christensen, der sidder på 80 procent af stemmerne i slagtehuset.

Vision uden vinger

Det fem år gamle slagtehus på Aspevej har været lukket ned tidligere, blandt andet i slutningen af 2019. Siden da har en gruppe lokale kvægproducenter arbejdet på en redningsplan, som skulle give dem deres lokale slagtehus tilbage.

– Jeg ved, hvad der skal gøres, for at få det til at hænge sammen økonomisk og jeg ved, at der er flere, der er interesseret i at gå ind og overtage Hallegaard Slagtehus Aps. Jeg tror godt, vi kan rejse pengene. Det har virkelig stor betydning for os producenter, at vi kan få slagtet her på Bornholm, sagde dyrlæge og svineavler Bente Johansen, efter at det i juni kom frem, at slagtehuset på Hallegaard igen er ude af drift. Bente Johansen var med til rekonstruktionen af Hallegaard efter konkursen.

Den officielle forklaring på den aktuelle nedlukning har været, at det ikke har været muligt for slagtehuset at finde en dyrlæge til at foretage de nødvendige kontroller. Fra kilder, der ikke ønsker at stå frem, forlyder det imidlertid, at der er utilfredshed i ejerkredsen bag slagtehuset, dels fordi slagtehuset er tabsgivende, dels fordi den oprindelige vision bag opførelsen af et moderne slagtehus på Bornholm var, at de lokale producenter skulle have et sted at få slagtet deres dyr, hvorved man kunne undgå lange transporter til slagterier på Sjælland.

Slagtehuset er mit hjertebarn

Den vision har aldrig rigtig fået vinger, blandt andet på grund af manglende arbejdskraft og svigtende indtjening, og det har skabt stigende bekymring blandt de 18 anpartshavere, hvoraf flere har investeret 50.000 kroner i slagtehuset. En anpartshaver skrev i juni en mail til August Lund og den øvrige bestyrelse, hvor han gav udtryk for sin bekymring over tingenes tilstand og spurgte, hvad planen egentlig var.

Samme dag svarede August Lund:

"Kære alle,

Vi prøver pt at handle resten af ejendommen. Jeg er meget i tvivl om hvad der er muligt økonomisk, umiddelbart er det min fornemmelse at slagterhuset er massivt tabsgivende og energipriser, timelønninger, generel inflation blot gør det endnu sværere".

Jørgen Toft Christensen fastholder dog, at slagtehuset ikke er til salg.

– Slagtehuset er mit hjertebarn, og det skal først afhændes, når det er oppe at køre igen, siger han til Bornholms Tidende.

Vi har brug for en samlet plan

At slagtehuset på Østbornholm genåbner, er imidlertid ikke ensbetydende med, at de gamle drømme om Hallegaard som en blanding af slagtehus, gårdbutik og landbrug med fokus på dyrevelfærd bliver til virkelighed. Den oprindelige vision om at give de bornholmske producenter et lille slagteri, så de kunne sælge kød fra dyr, som er født, opvokset og slagtet på Bornholm, er ikke realiseret. I dag slagter størstedelen af de bornholmske kvægavlere deres dyr på Sjælland, og det er et forhold, der generer mange af de oprindelige anpartshavere.

En anpartshaver fortæller, at han fortsat vil bakke op om Hallegaard Slagtehus, hvis det lykkes at finde en fremtidssikret løsning, der lever op til den oprindelige strategi.

– Vi aktionærer er godt klar over, at vi kan risikere at tabe penge i forbindelse med et ejerskifte. Det, vi er interesserede i nu, er at finde nogle nye kræfter, der kan køre slagtehuset videre i en selvstændig, lukket økonomi. Det hele skal samles et sted, som har det lange fokus, i stedet for en flok engle, der sidder i København. Vi skal finde nogen, der kan drive det kommercielt, som har en samlet plan, og som vil kaste sig ind i projektet med liv og sjæl, ligesom Jørgen gjorde for 30 år siden. Det hele er der, alle investeringerne er lavet. Vi mangler bare en slagter og nogle leverandører, siger kilden.

Fire opslidende år

Jørgen Toft Christensen er enig i den sidste del.

– Vi mangler en kreaturslagter, det håber jeg snart falder på plads, selv om det er svært at finde en, siger han.

Jørgen Toft Christensen, der i 35 år har været stedets ansigt udadtil, er både glad og lettet over, at han nu er næsten endeligt ude af Hallegaard. De fire år, der er gået, siden blandt andet Kadeau gik ind og blev medejer i 2018, den efterfølgende konkurs og den seneste genopbygning med ny ejerkreds, har været opslidende, indrømmer den 70-årige stifter.

– Jeg havde forventet, at det ville gå meget hurtigere. Men det har virkelig været op ad bakke på grund af corona, siger Jørgen Toft Christensen, der forventer, at aktiviteterne i slagtehuset kan genoptages i august eller september.

 

 

Historien om Hallegaard

Virksomheden Hallegaard er stiftet af Jørgen Toft Christensen, der købte ejendommen udenfor Østermarie i slutningen af 1980'erne.

I 2018 kom Kadeau-kæden ind som investorer, men virksomheden løb ikke rundt og i november 2019 blev selskabet bag Hallegaard begæret konkurs.

Hallegaard består både af ejendomsselskabet Hallegaard Ejendom ApS, selskabet Hallegaard Slagtehus ApS, Hallegaard Produktion samt selskabet Hallegaard Drift Aps, der også drev gårdbutik og café.

Det var kun driftsselskabet, som gik konkurs.

Men da Hallegaard Drift havde forpagtningen af slagtehuset, blev det midlertidigt lukket ned.

Et hold af mindre investorer gik derefter ind for at sikre Hallegaard. De købte aktiverne ud af konkursboet og genåbnede i 2020 slagtehuset under navnet Hallegaard Pølsemageri Aps.

Gruppen bestod af Kurt Espersen, tidl. hospitalsdirektør for Bornholms Hospital, dyrlæge Bente Johansen, advokat Eskil Nielsen og Morten Pedersen, Torvehal Bornholm. De har nu overladt aktiverne til August Lund og Jørgen Christensen og nedlagt virksomheden Hallegaard Pølsemageri Aps igen.

Efterfølgende stiftede Bente Johansen, Kurt Espersen, August Lund og Jørgen Toft Christensen driftsselskabet Hallegaard Produktion Aps. Efterfølgende trak Bente Johansen sig ud af selskabet på grund af uenighed om den daglige drift.

Selve slagtehuset (bygningen), der åbnede i 2017, er ejet af en anden ejerkreds på 18 investorer.

Ejer og stifter af Cofoco-kæden, den københavnske iværksætter og forretningsmand August Lund, købte sig i januar 2020 og var frem til juni 2022 medejer af Hallegaard sammen med Jørgen Christensen.

Rent formelt købte August Lund sig ind i det ejendomsselskab, der ejer bygninger og jord på Hallegaard.

August Lunds andel var dengang på 49 procent, mens Jørgen Toft Christensen var på 51 procent. Fra 16. juni overgik det fulde ejerskab af Hallegaard Ejendom ApS til August Lund. ek/av

Opdatering klokken 19.16: Hallegaard Holding ApS rettet til Hallegaard Ejendom ApS, red.