Jensen-ansatte risikerer bødestraf

Jensen-ansatte risikerer bødestraf
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2023 • 15:30

Fortsætter arbejdsnedlæggelsen hos Jensen Denmark i aften, vil de pågældende medarbejdere blive pålagt bod. Sådan lyder det fra Dansk Metals lokalformand, der stadig opfordrer parterne til at indgå i dialog. 

Genoptager de Jensen-medarbejdere, der de seneste to dage har valgt at gå hjem, ikke arbejdet tirsdag aften, vil de blive pålagt bod.

Det forklarer formanden for Dansk Metal Bornholm, Klaus Holm.

– De har fået at vide, at de skal møde ind, og det vil sige, at hvis næste hold ikke møder ind, vil de få en bod, siger Klaus Holm tirsdag til Tidende.

Processen med arbejdsret og mulig økonomisk sanktion går faktisk i gang i det øjeblik, at medarbejderne valgte at gå hjem mandag morgen, forklarer Metal-formanden.

– Hvis man går hjem i strid med overenskomsten, bliver det indkaldt for Arbejdsretten, og der bliver indkaldt til et tillidsmøde. Der var et tillidsmøde i dag, hvor Dansk Metal, 3F og Dansk Industri var samlet, og medarbejderne er blevet pålagt at passe deres arbejde. Hvis man derefter ikke genoptager arbejdet, vil man blive pålagt bod fra Arbejdsretten, fortæller Klaus Holm, der fortsat ikke kan sige noget om de konkrete forhandlinger, da det foregår mellem tillidsfolkene og ledelsen hos Jensen Denmark.

Medarbejdernes tillidsrepræsentant André Kahlenberg bekræftede tirsdag morgen, at medarbejderne igen havde valgt at nedlægge arbejdet, og at han ellers ikke havde nogen kommentarer. Tidende har senere spurgt, om det er korrekt, at medarbejderne er blevet informeret om, at de vil blive pålagt bod, hvis de ikke genoptager arbejdet, hvortil tillidsrepræsentanten svarer:

– Møder vores aften- og nathold ikke op her til aften, så vil boden allerede træde i kraft. Eftersom de har lavet en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, må man formode, at medarbejderne er villige til at modtage sådan en bod, skriver André Kahlenberg til Tidende. 

Ingen dialog

Mandag fortalte Klaus Holm, at meldingen fra tillidsfolkene var, at de ansatte ville vende tilbage til arbejdet tirsdag.

Her opfordrede Dansk Metal-formanden sine medlemmer til at indgå i en dialog, men efter et internt møde i medarbejdergruppen tidligt tirsdag valgte metalarbejderne og de ufaglærte igen at nedlægge arbejdet. Direktøren for Jensen Denmark, Morten Rask, skriver i en sms til Tidende, at "når der ulovlig strejke, er der ingen dialog". Og det bekymrer Klaus Holm, der stadig holder fast i, at eneste vej frem er at snakke sammen.

– Vi håber selvfølgelig stadig på, at de går i dialog.

Men hvad tror du reelt på, for lige nu virker det ikke til, at der er meget kommunikation mellem de to parter?

– For at komme videre bliver man nødt til at indgå i dialog. Ellers bliver konflikten bare endnu dyrere for både medarbejderne og virksomheden. Der er ikke nogen, der vinder på en konflikt. Så vi kan kun håbe på, at man får sat sig sammen og får fundet ud af, hvad problemet er, og hvordan man løser de konflikter, der er, fortæller formanden og tilføjer, at det hurtigt kan blive rigtig dyrt for medlemmerne.

– Man skal også sørge for at indhente de timer, hvor man har valgt at lave en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og på længere sigt vil man få en skærpet bod, hvilket vil sige, at man for hver time, man ikke arbejder, vil skulle betale et beløb.

Sagen kort

Arbejdsnedlæggelsen skyldes, at forhandlingerne om en ny lokalaftale mellem Jensen Denmark og metalarbejderne samt de ufaglærte er gået i hårdknude.

Jensen Denmark har lukket en aftale med elektrikerne, men mangler altså de to andre grupper.

Konkret drejer uenigheden sig om, hvordan man i lokalaftalen sikrer reallønnen, hvilket vil sige, at lønnen skal stige lige så meget som prisudviklingen.

I den nye overenskomst er der sikret en lønstigning på fire procent over de to år, men det indhenter i sig selv ikke den tabte realløn, som prisstigningerne i 2022 forårsagede.

Der er derfor lagt op til, at det skal sikres lokalt hos virksomhederne, og det er altså her, at konflikten hos Jensen Denmark er opstået.

Derudover skulle medarbejderne hos Jensen ifølge Tidendes oplysninger mene, at virksomheden har været tilbageholdende med lønnen særligt under corona, hvor medarbejderne strakte sig langt for, at virksomheden skulle klare sig så smertefrit som muligt. Og nu hvor corona er overstået, og omsætningen er steget markant hos Jensen, føler medarbejderne ikke, at de får noget igen for den indsats.

Det fik mandag de berørte medarbejdere til at nedlægge arbejdet i protest mod, at ledelsen, ifølge medarbejderne, ikke vil imødekomme nogle af deres ønsker eller forslag.