Hvad vil havnen med 20 meter høje bygninger? Svaret blæser i vinden

Hvad vil havnen med 20 meter høje bygninger? Svaret blæser i vinden
I lokalplanoplægget er der på visualiseringer set fra forskellige dele af Rønne indtegnet 20 meter høje bygninger på det nye havneområde.
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2023 • 05:30

Det er afgørende for Rønne Havns udvikling at tillade byggeri på op til 20 meters højde på det nye oplægsareal til vindmøller. Havnens direktør ønsker dog ikke at komme med eksempler på, hvad formålet med så høje bygninger kan være.

Rønne Havn ønsker at hæve den maksimale bygningshøjde fra 8,5 meter til 20 meter, når havnen næste år skal udvides, og et stort område skal omdannes til oplægsplads for vindmølledele.

I oplægget til en ny lokalplan, der netop har været i høring, bliver det beskrevet, at 20 meter vurderes at være ”den mindste bygningshøjde, som også giver mulighed for en hensigtsmæssig drift af det kommende havneanlæg", men det fremgår ingen steder, hvad det konkrete formål med at bygge i denne højde kan være.

Havnedirektør Lars Nordahl Lemvigh afviser at komme med eksempler på, hvad bygninger i femtesalshøjde skal anvendes til.

– Det har vi ikke haft en konkret dialog med vores kunder om, så det kan jeg ikke sige, siger han til Tidende.

I høringsperioden har nogle beboere i bymidten opfordret kommunen til at begrænse havnens muligheder for højt byggeri.

”Forbindelsen til havet fra Rønne vil blive stærkt udfordret af diverse kæmpe vindmølledele i stor højde, men ligefrem store 20 meter høje bygninger, der bygges på nyt terræn, der bliver hævet tre meter over havet - altså 23 meter i alt. Nej tak!” skrev Jens Stubkjær i et læserbrev forleden.

Hurtighed er konkurrenceparameter

Rønne Havns interesse er at skabe mulighed for at træffe hurtige beslutninger, og det at kunne reagere hurtigt er noget, som kunder på alle havnens forretningsområder lægger vægt på, siger havnedirektøren.

– Hvis vi hver eneste gang skal gå tilbage og have nogle lange beslutningsprocesser og en myndighedsbehandling, som tager månedsvis eller halve og hele år, så bliver vi ikke så interessante ude på de kommercielle markeder.

Lars Nordahl Lemvigh understreger, at han først og fremmest har fokus på at sikre en moderne og tidssvarende havn, som gavner lokalsamfundet og skaber arbejdspladser.

– Så når vi beder om at få en ramme til at kunne bygge op i en vis højde, er det med afsæt i det. Der ligger ikke et konkret behov for at kunne bygge i 20 meters højde på vores nye areal.

Kunne det være Rønne Havn, der som bygherre selv vil bygge højt ude på det nye areal?

– Normalt ville vi ikke, men jeg kan ikke sige, om der i fremtiden vil være nogle omstændigheder, hvor vi ser forretningsmæssige muligheder i at gøre det. Vores forretningsmodel er at være arealejer, der lejer arealer ud til vores kunder.

Ingen konkret dialog

Tidende viser havnedirektøren billede fra Esbjerg Havn, hvor vindmølleproducenten Siemens-Gamesa har opført haller til at samle vindmølledele, inden møllerne skal udskibes.

Er det sådan nogle haller, som I gerne vil give jeres kunder mulighed for at opføre?

– Det skulle være efter en konkret dialog med en kunde. I så fald må vi se, om vi kan rumme det inden for de rammer og vilkår, som vi har, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Du vil ikke være konkret omkring, hvad formålet kan være med at bede om lov til 20 meter høje bygninger?

– Nej, for der er ikke nogen konkret dialog med kunder. Vi vil skabe nogle rammer og vilkår, så vi har et udviklingspotentiale.

I lokalplanoplægget står følgende om de 20 meter: ”Dette vurderes at være den mindste bygningshøjde, som også giver mulighed for en hensigtsmæssig drift af det kommende havneanlæg". Hvorfor er det denne højde, I vil have?

– Det er altid en afvejning med højden. I dette tilfælde bliver det en afvejning af, hvilke behov vi kan forudse, og hvordan det ser ud i forhold til miljøet, det visuelle udtryk og beliggenheden på havnen. Og så er vi landet på de 20 meter.

Han fastslår, at nye grænser i lokalplanen ikke er ensbetydende med, at der om få år vil stå bygninger i 20 meters højde over terrænet. Sine steder giver lokalplanen for den yderste del af Sydhavnen mulighed for at opføre bygninger på op til 40 meters højde på vindmølleområder.

– Det har vi ikke udnyttet, for behovet har ikke vist sig, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Højdeloftet på 20 meter over terræn gælder det meste af det nye havneareal, som indgår i etape 3 af havneudvidelsen, heriblandt også havnebassinet, der skal opfyldes. Eneste undtagelsen er strækningen langs Skansevej og de grønne områder ud til Skansevej, hvor der i oplægget til lokalplanen er fastsat en maksimal bygningshøjde på 11 meter.

I de to delområder, som lokalplan er inddelt i, må der opføres byggeri på henholdsvis cirka 30 og 40 procent af arealet.

 


På Esbjerg Havn har vindmølleproducenten Siemens-Gamesa opført haller til at samle vindmølledele, inden møllerne skal udskibes. Billedet er taget i 2021. Sidste år besluttede Esbjerg Havn at bygge en større hal på 6.200 kvadratmeter og 35 meter i højden.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT