Havneudvidelse sendt i udbud

NOTITS | 31. MAJ 2023 • 11:07
NOTITS
31. MAJ 2023 • 11:07

Rønne Havn har nu sendt næste skridt af havneudbygningen i udbud. Arbejdet forventes at begynde i 2024.

De to næste etaper af fremtidssikringen og havneudbygningen af Rønne Havn er blevet sendt i EU-udbud.

Det oplyser Rønne Havn i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at man forventer at kunne indgå en aftale med en entreprenør inden årets udgang. Arbejdet forventes derfor at kunne begynde i 2024.

Med den forestående udbygning er målet at fremtidssikre alle forretningsområder og understøtte en langsigtet funktionsopdeling af havnens aktiviteter. Derudover bliver besejlingsforholdene både ved ankomst og afgang fra havnen lettere for alle skibe, og det samme gælder for manøvreforholdene indenfor molerne, lyder det i pressemeddelelsen.

– Som Bornholms centrale forsyningshavn er vi en forudsætning for øens vækst og udvikling. For at sikre en moderne og tidssvarende havn sætter vi nu de næste to etaper i udbud. Dermed støtter vi op om de politiske planer og skaber en styrket erhvervs- og forsyningshavn på Bornholm, hvor alle selskabets forretningsområder understøtter og supplerer hinanden samt sikrer forsyningssikkerheden for øen, siger Lars Nordahl Lemvigh, administrerende direktør i Rønne Havn A/S.

Større projektareal

I slutningen af 2022 færdiggjorde Rønne Havn den anden etape af havneudvidelsen, hvor den ydre søndre forkastning blev forlænget samtidig med, at kaj- og projektarealet i Sydhavnen blev udbygget.

I forbindelse med den udbygning blev den gamle lossepladsgrund ved Galløkken opryddet og nyttiggjort og indgår nu i havnens projektarealer.

Rønne Havn oplyser, at etape 3 af fremtidssikringen handler om at skabe godt 100.000 kvadratmeter større projektareal i Sydhavnen blandt andet ved en delvis opfyldning af det tidligere fiskeribassin, hvor der er minimal aktivitet. Derudover etableres der en ny ro-ro-rampe samt en ny cirka 280 meter lang kaj over for den nuværende skærvekaj i Sydhavnen.

Etape 4 er en forlængelse af den søndre ydre forkastning og en fjernelse af de indre moler samt uddybning. Derved opnås forbedrede besejlings- og manøvreforhold i havnen med et langt roligere havnebassin. Endelig etableres en multifunktionskaj i den vestlige del af havnen. Multifunktionskajen giver ifølge havnen forbedrede muligheder for flere forretningsområder (f.eks. bulk, færger og krydstogt) og dermed generelt bedre forhold for havnens kunder som helhed.