Faldefærdigt hus på Kapelvej kan sælges uden bopælspligt

Huset på Kapelvej i Rønne har stået tomt så længe, at bopælspligten er forsvundet. Mens en juridisk proces om udbedring er i gang, har en mulig køber meldt sin interesse – men kun, hvis bopælspligten ikke bliver genindført.
Påbud om udbedring af skader, overskredne og udskudte tidsfrister og forundrede naboer.
Fortællingen om det tomme og faldefærdige hus på Kapelvej 13 i Rønne har trukket overskrifter i bornholmske medier og skabt undren over, hvordan et hus i Rønne – der er omfattet af bopælspligten – kan stå tomt og forfalde til et stadie, hvor kommunen har igangsat en tilsyneladende langsommelig proces med at få udbedret huset og til sidste selv har måttet rykke ind og besigtige og skadesikre det.
Men mens processen kører videre, står huset stadig tomt og forfalder mere og mere. Og interessen fra medierne har også lokket interesserede folk frem, der gerne vil købe huset til trods for, at det ikke er til salg.
En af dem er Daniel Sonne-Mogensen, der er selvstændig tømrer i firmaet DKM-Byg. Han har sammen med en investor været på udkig efter et hus, de kunne investere i, renovere og sælge.
– Vi har snakket om, at jeg leder efter et hus uden bopælspligt, som jeg skal renovere for ham. Det er ham, der investerer i det, og så sælger han det, når det er renoveret, og så deler vi overskuddet.
Værdi i grunden
Daniel Sonne-Mogensen har kun set huset fra vejen, og han kender derfor ikke husets indvendige stand.
Som håndværker har han dog alligevel en idé om tilstanden og om, hvad han ville gøre ved huset.
– Der er ingenting, der kan bruges. Jeg kan kun se det ude fra gaden, men der ser ydervæggene jo ikke katastrofale ud, kan man sige. Men hvordan der ser ud i gården eller på gavlen, så tæt har jeg ikke kigget på det, siger han.
– Alt indvendigt og tagkonstruktionen skal også væk. Alt undtagen mursten skal væk, også gulvene indenfor. Sådan har jeg forstået, at så slemt er det.
Har du et bud på, hvad I vil give for det?
– Der er ingen værdi i bygningen, så det er grundværdien, tænker jeg. Den er noget høj, selvom der i gåseøjne ikke står noget hus på. Det ligger lige ned til havnen.
Hvad tænker du om, at sådan et hus har stået tomt i så mange år?
– Det er jo synd. Nu ved jeg ikke, hvad ejeren skylder på det, men der må være noget friværdi. Hvis hun solgte det nu, ville hun få nogle penge for det, eller hvis hun renoverede det, ville hun kunne få endnu flere penge for det. Huspriserne er i top i dag, så det er bare at få det solgt, tænker jeg.
Bopælspligt
Et spørgsmål, der har rejst sig i sagen om Kapelvej 13, handler om bopælspligten. For når der nu er bopælspligt i Rønne, hvordan kan huset så stå tomt?
For at finde svar skal man kigge mod Lov om Boligforhold. Her fremgår det, at hvis en bolig ikke har været anvendt til helårsbeboelse inden for de seneste fem år, kan loven ikke anvendes til at håndhæve bopælspligten.
Og der er gået en del mere end fem år, siden boligen har været anvendt til helårsbeboelse. Faktisk har der ifølge folkeregistret ikke været nogen registrede beboere på Kapelvej 13 siden 1973, og bopælspligten er derfor bortfalden.
Og netop det er afgørende for Daniel Sonne-Mogensens interesse i huset.
– Det, der fangede min interesse, var, at der ikke er bopælspligt. Det er sådan noget, jeg leder efter til vores samarbejde.
Umiddelbart tror han selv, at den status vil blive overført til en potentiel ny ejer. Men hvad siger loven?
Hvad siger kommunen?
Tidende har rettet henvendelse til Bornholms Regionskommune med en række spørgsmål, som Marianne Westergaard ved juridisk service har svaret på i en mail.
Hvornår forsvandt bopælspligten for Kapelvej 13?
– Ejeren af Kapelvej 13 har erhvervet ejendommen og siden hen uden afbrydelser anvendt den til midlertidig benyttelse, før der blev vedtaget en lokalplan med krav om helårsbeboelse for det pågældende område. Derfor er der ikke tale om et tilfælde, hvor bopælspligten er forsvundet fra Kapelvej 13, men nærmere et tilfælde, hvor Kapelvej 13 har været ejet af den samme ejer i mange år og anvendt på en lovlig måde, således at der ikke i lovgivningen er grundlag for at håndhæve bopælspligten på denne ejendom i den nuværende situation.
Bopælspligten på ejendommen er forsvundet, da huset har stået uden registreret beboer i fem år. Hvis huset får ny ejer, vil den status så blive overført, eller vil bopælspligten blive genindført?
– Hvis ejendommen igen bliver anvendt til helårsbeboelse, vil ejendommen være omfattet af Lov om Boligforhold samt af bopælspligten beskrevet i den nuværende lokalplan 103, hvorefter Bornholms Regionskommune vil have juridisk hjemmel til at håndhæve bopælspligten i tilfælde af, at bopælspligten ikke måtte blive overholdt.
Kan Kapelvej 13 sælges uden bopælspligt?
– Såfremt en ejendom kontinuerligt og lovligt er blevet anvendt til ferie- og fritidsformål, vil ejendommen kunne bibeholde denne status ved ejerskifte. I så fald vil den kunne sælges som ferie- og fritidsbolig, svarer hun og bemærker, at den konkrete sag er under behandling.
Hvornår blev kommunen første gang opmærksom på, at der ikke var nogen registrerede beboere på Kapelvej 13?
– Vi kan desværre ikke svare helt præcist på dette spørgsmål. Lokalplanerne 027 og 029 fra 2007 og 2008 var de første lokalplaner, som egentligt omhandlede helårsboligformål, og formodentligt i forbindelse med håndhævelsen af bopælspligten derefter, er kommunen, hvad angår bopælspligtsspørgsmålet, blevet opmærksom på den manglende registrering på Kapelvej 13.
Hvordan kan et hus stå uden registreret beboer i så mange år? Sidste registrerede beboer var i 1973.
– Bornholms Regionskommune kan ikke håndhæve bopælspligten på Kapelvej 13 efter Planloven, idet ejeren af Kapelvej 13 har erhvervet ejendommen og anvendt den til midlertidig benyttelse, før der blev vedtaget en lokalplan med krav om helårsbeboelse for pågældende område. Boligen har siden erhvervelsestidspunktet, og uden afbrydelser frem til nu, derfor lovligt været anvendt til midlertidig benyttelse af ejer.
Igen skal det oplyses, at hvis ejendommen på et tidspunkt bliver taget i brug til helårsbeboelse, vil ejendommen være omfattet af Lov om Boligforhold og Planloven, hvorefter Bornholms Regionskommune vil have juridisk hjemmel til at håndhæve bopælspligten i tilfælde af, at bopælspligten ikke måtte blive overholdt.


Spændier
Hvis man er ‘spændier’, er man morsom. Man kan for eksempel sige: ‘Ded e ejn spændier kar’ og ‘ded e spændit’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration