Efter skader: Markant mere sikker

Efter skader: Markant mere sikker
Tovbanen er åben i skolernes sommerferie og i to dage under Wonder Festiwall. Foto: Tovbanen.dk
NYHED | ABONNENT | 23. AUG 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. AUG 2023 • 05:30

Tovbanen ved Opalsøen har i 2021 fået nyt bremsesystem, der forhøjer sikkerheden markant. 

Det blev lidt for sjovt at køre en tur med tovbanen over Opalsøen i 2018. Tovbanen på Hammersøvej har eksisteret i 25 år og er med sine 260 meters fribane en af landets længste. Tovbanen tiltrækker omkring 6.000 besøgende i sæsonen og alt var godt, indtil den lave vandstand tvang den daværende operatør til at sænke og forkorte linen med det resultat, at landingen i vandet blev så hård, at folk måtte på skadestuen med blandt andet slag og blødninger i mellemkødet.

Sygehuset kontaktede politiet og delte deres bekymring. Den 25. juli blev tovbanen lukket med øjeblikkelig virkning. Det skete ved, at politiet gav operatøren påbud om at stoppe forlystelsen og indhente en ny sikkerhedsgodkendelse.

Det fortæller stabschef Lisbet Hallgren Kristensen fra Bornholms Politi i en mail til Tidende.

Lav vandstand var skyld i skader

Det fremgik også af påbuddet, at det i den fornyede sikkerhedsgodkendelse skulle beskrives, hvorledes de beskrevne skader kunne undgås, samt af godkendelsen skulle foretages af en anden instans end den normale.

Tovbanen var lukket resten af sæson 2018, men genåbnede i 2019 med en ny sikkerhedsgodkendelse fra virksomheden Force Technology. Bremsesystemet var stort set det samme, men gæsterne blev nu bedt om at iføre sig neoprenbukser inden turen, hvilket satte en stopper for skaderne. Samtidig blev seletøjet tilpasset, så det nedsatte farten og forhindrede, at gæsterne drejede rundt på vej ned.

Laust Højmark, der overtog forlystelsen i 2021 sammen med makkeren Jonas Bagger Sørensen, fortæller i dag, at der var en logisk forklaring på, hvorfor det pludselig gik galt i 2018 efter 20 år uden uheld.

– Der var lav vandstand i 2018 og hele Hammerbruddet, som Opalsøen er en del af, er som en stor tragt, der samler vand op. Vandstanden går hurtigt op og ned, og hver dag er forskellig. Det kunne desuden være svært at fortælle folk, hvordan de skulle lande sikkert, siger Laust Højmark.

Den eneste af sin art i verden

Efter den første sæson stod det imidlertid klart for Laust Højmark og Jonas Bagger Sørensen, at den gamle bremsemekanisme ikke længere levede op til nutidens krav.

Derfor gik de to iværksættere i tænkeboks for at tænke over, hvordan systemet kunne forbedres. Spørgsmålet var, hvem de skulle henvende sig til. Tovbanen ved Opalsøen er en unik svævebane. Der findes ifølge Højmark ikke andre steder i verden, hvor en zipline sættes op i reb, og hvor personen lander i vandet.

– Hastigheden med 65 kilometer i timen ser man heller ikke ret mange steder, siger Laust Højmark.

Hjælpen kom fra Go Adventure, en virksomhed med erfaring i at bygge trætopbaner, som den i Rø. Med deres hjælp blev hele systemet gennemgået og revideret.

Grundlæggende blev hele banens setup ændret, fortæller Laust Højmark.

– Den kører den samme linje, men alt hvad der sidder oppe i luften er sat anderledes op.

Nedslaget kontrolleres nu af reb, som går på tværs af tovbanen, før man rammer vandoverfladen. Her sidder bremsen, som Laust Højmark sammenligner med en forstørret romaskine. Den regulerer automatisk bremsestyrken efter personens størrelse. Den nye bremse blev sat op i juni 2022 og har siden da kørt uden problemer.

– Det lykkedes os faktisk at få den til at køre bedre og mere sikkert end den nogensinde har gjort, siger Laust Højmark.

Støtte fra LAG-Bornholm

Tilbage i 2018 endte et ukendt antal mennesker med ømme bagdele på skadestuen. Men der var ingen af de tilskadekomne, der efterfølgende meldte sagen til politiet, oplyser Bornholms Politi.

"Bornholms Politi modtog ikke i 2018 anmeldelser om skader, og der blev ikke rejst nogen sigtelser", skriver Lisbet Hallgren Kristensen fra Bornholms Politi.

I 2021 blev tovbanen sat i udbud af Naturstyrelsen, og i maj samme år overtog Jonas Bagger Sørensen og Laust Højmark driften. Makkerparret modtog i 2022 100.000 kroner i LAG-støtte til arbejdet med at forbedre sikkerheden.

Det lunede i kassen, siger Laust Højmark.

– Vi kom ud af sidste år med et underskud på 200.000 kroner på grund af investeringerne, men jeg kan sidde i dag og have en rolig følelse i maven, når folk kører. Også på de travle dage med 250 mennesker på banen. De lander i dag mere eller mindre ens, og de synes stadig det er en vild fornøjelse at lande i vandet. Men det er markant mere sikkert.

Laust Højmark fortæller, at det nye system har gjort tovbanen ved Opalsøen attraktiv for flere typer mennesker.

– Det ser mere sikkert ud, når man lander, og det får folk, der måske tidligere ikke ville turde kaste sig ud i den slags, til at overveje en tur.

Bornholms Politi har ikke modtaget anmeldelser om uheld eller skader i forbindelse med tovbanen siden 2018.

FAKTA

Tovbanen er bygget af to reb med en brudstyrke på ca. seks tons per reb. Rebene er for enden fastgjort på en ni tons tung klippeblok. Minimumskravene på banen er 120cm og maks 120 kilo. Tovbanen bliver årligt godkendt og inspiceret af Teknologisk Institut.

Tovbanen fik besøg af 6.350 gæster i 2023. Heraf har cirka 1.000 taget to ture.

Tovbanen betaler ifølge Laust Højmark 45 kroner pr person til Naturstyrelsen. En tur med tovbanen koster 219 kroner, mens to ture koster 290 kroner.

Den nuværende kontrakt løber til 2026.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT