Bryggeri udvider til det dobbelte og har nu blikket vendt mod København

Bryggeri udvider til det dobbelte og har nu blikket vendt mod København
Den spritnye CoConut Vanilla Inferno, som netop et kommet på gaden. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | RØNNE | Fredag 4. marts 2022 • 19:00

Bryggeriet på Rønne Havn har investeret i tre nye tanke og arbejder på større salg på den anden side vandet.

 

Hvor svært kan det være? Man fylder en 1.000-liters tank med grundsubstansen af, hvad der skal til for at lave øl. Så hælder man en hulens masse ekstra sukker i, tilsætter en hulens masse vanilje og en hulens masse kokosflager samt en hulens brændte egetræschips, som har ligget whisky i fire-fem uger, og benytter en gær, som kun kan gære indtil et vist punkt.

Volia.

Så har man en til det begsorte grænsende mørk humlesag med masser af smag og sødme og en alkoholprocent på – hold fast! – 14 procent.

Man kunne jo kalde denne pastry stout for CoConut Vanilla Inferno og i første omgang producere 1.000 liter af den ...

Ja, gær er der masser af i Small Batch Bornholm på Rønne Havn, for det hører nu engang med til ølbrygning, men dertil altså også noget i gære, såsom denne helt nye søde og stærke øl, som netop er kommet på gaden, og kan købes i Torvehal Bornholm, i Ostehjørnet og Hos Jon & Thomas – men ydermere ligger en udvidelse af den totale produktion også lige for.

Direktør Johnny Fagerlund fra bryggeriet kan således oplyse, at han har købt tre spritnye tanke på hver 2.000 liter, som ankommer lige om lidt, og eftersom han i skrivende stund har seks 1.000-liters tanke at gøre godt med, er der altså tale om en fordobling af kapaciteten.

– Problemet er – eller, et problem er det jo ikke, snarere et gode – at vi egentlig aldrig rigtig har haft øl nok. Vi er altid løbet tør for enkelte af vores produkter hen mod efteråret, når sæsonen er ved at klinge af, siger han.

– Vores havtorn for eksempel og vores brown ale er hurtigløbere, som vi oplever blive udsolgt. Så vi har manglet kapacitet, men det får vi nu, så vi bliver stærkere – også i forhold til at tage flere kunder ind, for det har jo også været svært, når vi dårligt havde tilstrækkeligt med varer til de kunder, vi havde i forvejen.

Johnny Fagerlund oplyser, at som det er nu, sælger han 95 procent af produktionen på Bornholm.

– De resterende fem procent sælger vi ude i landet, siger han.

– Hovedsageligt til restauranter, og normalt ligger vi jo ikke ude i detailhandelen, men der er nogle få steder. Superbrugsen i Fensmark har en kæmpe ølafdeling og går virkelig meget op i det. Den har øl fra hele verden, og der bliver vi solgt. Det samme gælder i Kvickly i Middelfart og i Kolding ligger Beershoppen, som vi også sælger til. Og så leverer vi en del til Restaurant 8tallet på Amager.

Hvor stor er jeres samlede produktion?

– Den er på op mod 70.000 liter om året.


Johnny Fagerlund med nogle af de seks 1.000-liters tanke i baggrunden. Foto: Jacob Jepsen



Fandt modet

Det var i 2015 Small Batch Bornholm startede. Dengang på Hallegaard i form af et lille 100 liters brygværk. Johnny Fagerlunds daværende makker, Anders Blomquist, var ansat som pølsemager, mens han selv havde en drikkevarevirksomhed med en gros-salg af øl, vin, kaffe, te og så videre til restauranter på Bornholm.

Var det en fritidsinteresse, I opgraderede?

– Ja, det var det faktisk, vi havde brygget øl hjemme i Anders' kælder gennem mange år. Allerede i 2000 snakkede vi om at prøve at lave noget, det var et halvt år efter, Svaneke Bryghus var startet. Det kunne vi da sagtens, tænkte vi.

Og så gik der lige 15 år, inden I kom i gang?

– Haha, ja, vi turde sgu ikke rigtig, men så fandt vi modet.

Hvornår fandt I så ud af, at nu var I fuldtidsbryggere?

– For to-tre år siden. Jeg solgte min drikkevarevirksomhed og fokuserede på bryggeriet.

Anders Blomquist er siden trådt ud som ejer, mens Sparbo Finans nu ejer 30 procent af Small Batch Bornholm.

Hvordan ser fremtidsudsigterne ud?

– Vi vil gerne på den anden side af vandet. Det er jo trods alt et begrænset marked, vi har her, så selvfølgelig skal vi ud af øen.

Har I konkrete planer, hvad er det specifikt, I vil?

– Vi vil tage til København og Nordsjælland i første omgang og lave noget salgsarbejde. Så kan vi sende øl direkte fra bryggeriet til restauranterne. Og skulle der være nogen i Jylland, der er interesserede, sender vi naturligvis også til dem.

Hvordan vil I konkret gribe det an?

– Det er ren kanvas. Ind i bilen og noget øl med, og så kører man simpelthen rundt og siger "hej, nu skal du se, jeg kommer fra Small Batch og har noget øl, du skal smage".

Hvornår vil I gøre det?

– Når vi får de nye tanke op, vil vi begynde at tage på nogle ture. Vi skal også på en del messer som for eksempel Copenhagen Beer Week til maj, og vi skal i Lokomotivværkstedet i København, hvor Danske Ølentusiaster afholder deres årlige Ølfestival. Der skaber man en masse kontakter, siger Johnny Fagerlund.

– Men vi er også dem, der tager nogle små skridt ad gangen, vi skal ikke ud og vokse alt for voldsomt og hurtigt. Vi skal vokse stille og roligt og organisk, så vi kan følge med.


Small Batch har lavet 2.000 flasker af denne Ale Aid, som bliver solgt for 50 kroner stykket ude i butikkerne. Pengene vil ubeskåret gå til hjælp til Ukraine. Foto: Jacob Jepsen



Buldren på tønderne

Men det er dog et kvantespring at fordoble produktionen?

– Ja, det er absolut et kvantespring, det må man sige.

Og det er også det største, I har foretaget, siden I startede?

– Ja, siden vi i 2018-19 købte vores 1.000 liters bryganlæg og foretog den investering, da vi flyttede ind her, hvor vi nu er på havnen. Nu er det kun nye tanke, vi investerer i, og det er trods alt en væsentligt anden pris end bryganlægget, som virkelig koster penge.

Inden da var ølbrygningen rykket ud af Hallegård og havde et års tid fundet sted ved Johnny Fagerlunds drikkevarevirksomhed på Tværmolen.

Ved du, om I kan fortsætte der, hvor I nu lejer jer ind hos Rønne Havn?

– Der var jo på et tidspunkt lidt buldren på tønderne om, at havnen var interesseret i at overtage bygningerne, men lige nu er der ro på, og det er dejligt, siger direktøren.

– Det er jo ikke så rart hele tiden at gå rundt og ikke vide, om man bliver smidt ud i morgen. Men havnen er jo kommunalt eget, så jeg tænker da også, at man måske lige tænker sig lidt om, inden man smider arbejdspladser på gaden.

I givet fald må I vel finde et andet sted at være?

– Ja, og det kan da også være, regionskommunen vil hjælpe med. Det kan godt være svært at finde noget så stort som de 500-600 kvadratmeter, vi har her.

Hvor ofte udvikler I helt nye øl?

– En helt ny variant laver vi tre-fire gange om året. Nogle af dem laver vi 1.000 liter af, og så laver vi dem aldrig mere. Så var det dét, men det er lidt forskelligt.

Aktuelt beskæftiger Small Batch Bornholm ud over direktøren selv også Anders Blomquist og en fleksjobber. 

FÅ ABONNEMENT