Brugsen er endelig klar: 'Det er en slags fødsel'

Brugsen er endelig klar: 'Det er en slags fødsel'
Fra venstre: Souchef Daniel Lykke Nielsen, formand for bestyrelsen Kurt Brunk Hansen og uddeler Klaus Elleby Larsen. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | 1. FEB • 16:30
ERHVERV | 1. FEB • 16:30

Der har ikke været mange fridage for souschef Daniel Lykke Nielsen og uddeler Klaus Elleby Larsen siden de påbegyndte ombygningen af Brugsen i Hasle.

Der er croissanter og kaffe i døren, varm velkomst, flag over hele butikken og kanelstænger til bare 15 kroner i Brugsen i Hasle lørdag formiddag.

– Det er kulminationen på to og en halv måneds slid, erklærer brugsuddeler Klaus Elleby Larsen, da Tidende kigger forbi til indvielsen af alt det nye kun et døgns tid efter man på Tidende.dk kunne læse, at der har været indbrud i selvsamme Brugsen. Det kommer vi imidlertid tilbage til senere.

Elleby Larsen har nemlig allerede fældet dagens første tåre. Det skete da han i morges bød velkommen med en tale, hvor han takkede medarbejderne for deres fleksibilitet, opbakning og hårde arbejde i forbindelse med ombygningen, og det kan stadig give ham blanke øjne, når han tænker på, at de i dag er i mål med alt det, de i fællesskab har kæmpet for.

– Nu bliver jeg rørt igen. Jeg er sindssygt stolt og glad, for de medarbejdere derude har bare givet den gas. De har fundet sig i så meget, for de seneste måneder har de ikke kunnet regne med noget, og de har virkelig været overbærende med alle vores idéer, forklarer uddeleren.

I løbet af dagen kommer alle medarbejderne på arbejde, og ved morgensamlingen fortalte han dem, at de bare skulle sørge for at hygge sig og få talt med kunderne.

Daniel Lykke Nielsen er butikkens souschef, og det er faktisk ham, der har haft ansvaret for ombygningen, mens Klaus Elleby Larsen har taget hånd om den daglige drift, som er fortsat hele vejen igennem ombygningen.

– Jeg blev trukket ud af driften, men jeg har oftest været på arbejde fra klokken fem om morgenen, og så indtil håndværkerne ikke skulle bruge mig mere. Nogle dage har det været halv tolv og andre dage klokken otte om aftenen eller endda senere, fortæller souschefen.

– Man finder en rytme i det, for selvom det er mange arbejdstimer, så har jeg haft mange forskellige arbejdsopgaver i løbet af en dag. Men det har været hårdt.

Både brugsuddeleren og souschefen erkender blankt, at der ikke har været plads til mange fridage siden arbejdet med at ombygge butikken gik i gang. Måske netop derfor føles det så forløsende, endelig at kunne klippe snoren og erklære butikken færdig og klar til fremtiden.

– Det er jo en slags fødsel, for man står bare med en kæmpe opgave, og det er altså ikke alle i vores branche, der får lov til at levere en ny butik, så man vil gerne levere professionelt, og man bliver meget ærekær omkring det, forklarer Daniel Lykke Nielsen, som har tre børn. Han indrømmer imidlertid, at han ikke selv har født nogen af dem, og dermed ikke har et reelt sammenligningsgrundlag.

– Jeg mener bare, at når man kommer til sådan en dag her, er man bare stolt, og man får meget mere lyst til at fortsætte arbejdet, for det stopper ikke her. Nu skal vi finde vores plads og finde ud af, hvordan butikken skal driftes, forklarer han.

Stor forståelse fra kunderne

Det hårde arbejde er løbende blevet bakket op af kunderne, som trofast har handlet i den rodede Super Brugsen hele vejen igennem ombygningen.

– Der var på et tidspunkt, hvor du, Daniel, sagde til mig, at det her, det kunne ikke lykkes, hvis det havde været i København-området, husker bestyrelsesformand Kurt Brunk Hansen tilbage.

– Det er rigtigt, for der er ikke den samme forståelse for det. Der havde man nok fået nogle mindre pæne bemærkninger med på vejen, og så havde folk gået til en anden butik, gætter Daniel Lykke Nielsen, som taler af erfaring. Brugsen i Hasle er nemlig den sjette Brugsen, han er med til at bygge om.

– Her i Hasle er folk meget forstående, og kunderne har været ekstremt gode til at give ros og et klap på skulderen. Det har været meget opløftende.

Det har gjort stort indtryk på ham, hvordan byen og Brugsen er i en bemærkelsesværdig synergi i Hasle. Her trækker man vejret i takt, og man er gensidigt afhængige af hinanden.

Netop derfor er åbningstiderne blevet fastholdt på trods af ombygninger, der til tider har betydet, at der knap har været plads til en indkøbsvogn mellem nogle af hylderne.

– Så kan det godt være, at vi roder, men kunderne kan få deres cigaretter, deres brød og deres mælk, forklarer brugsuddeleren, og souschefen supplerer.

– Det har nok strukket processen lidt, men det er en investering i vores kunder, som vi gerne vil have med, mens vi bygger om, for vi tror på, at det er en investering i fremtiden.

Drøm i opfyldelse

Hos bestyrelsesformand i Hasle Brugsforening, Kurt Brunk Hansen, er der stor respekt for det store arbejde, der er blevet udført og som han har oplevet, at der har været overskud til at indvie ham og de øvrige medlemsvalgte bestyrelsesmedlemmer i.

– For mig er det en drøm, der er gået i opfyldelse, fortæller formanden for bestyrelsen.

Han sidder også med i Coops landsråd, og derfor var han en af de allerførste, der hørte om planerne om en ny kæde med navnet Brugsen.

– Jeg kan huske, at jeg talte med Klaus om, at den kæde ville vi gerne være en del af, for det passede bare til Hasle. Heldigvis var de enige i det, og nu er der jo virkelig blevet kastet nogle penge efter Hasle, forklarer han.

De mange investeringer skal imidlertid afskrives over de kommende år, og det betyder, at selvom der med de nye køle- og frysediske er kommet en markant lavere udgift til strøm, så kommer der til at gå nogle år, før regnskaberne begiver sig på himmelflugt.

I det daglige arbejde i butikken ser Klaus Elleby Larsen imidlertid frem til ikke længere at skulle smide store mængder mad ud hver uge - for med det nye koncept, kan han selv bestemme, hvad der skal på hylderne, og det skal selvsagt være det, de lokale ønsker at købe.

Derfor er der udarbejdet en ønskebog, hvor man kan få skrevet sit ønske op til sortimentet, og i langt de fleste tilfælde vil et ønske i ønskebogen betyde, at Brugsen bestiller varen hjem og undersøger om den kan sælges i butikken.

Der er desuden langt mere plads på hylder og i kølediske i den nye butik, fordi der ikke behøver være så stort et udvalg. Det betyder, at de fleste varer bare skal flyttes en enkelt gang fra pallen til hylden, og at der dermed bliver færre arbejdsgange på den enkelte vare.

Streg i regningen

At der så lige midt i alt det herlige, det hårde og netop på vej mod forløsningen skulle ske et amatøragtigt indbrud i den spritnye brugs natten til fredag - det var en underlig streg i regningen.

Her fik en fyr slået hul på en af de to indgangsdøre, hvorefter han forsøgte at komme til cigaretterne. Det er imidlertid ikke så nemt om natten.

– Det er jo Fort Knox om natten. Der kan man ikke komme ind, medmindre man har en håndgranat eller sådan noget, smiler Klaus Elleby Larsen.

Det gav dog nogle buler på gitteret, der beskytter cigaretterne, men det er ikke noget, man kan se, når butikken er åben.

– Han fik fat i en flaske sprut, og så gik han fuldstændig i panik, fordi alarmerne bimlede og bamlede, så han var derinde i fire minutter, før han hoppede ud af den smadrede rude igen. Det kan virkelig ikke have været rart, for der var glasskår og han blødte, forklarer Klaus Elleby Larsen om forløbet ud fra overvågningsvideoen, som han efterfølgende har gennemset.

Heldigvis blev der ikke smadret noget i butikken, han slap ikke afsted med noget dyrt, og nyheden havde nærmest kun lige ramt Facebook, før en af de lokale håndværkere, de har samarbejdet med i hele ombygningsprocessen, var på linjen.

– Han ringede for at spørge, om han lige skulle komme forbi og dække af, så vi kunne blive klar til åbningsfesten.

Det tilbud takkede uddeleren ja til, og da Coops hovedkontor vågnede på den anden side af Østersøen, og de ringede for at lave en plan, kunne de i Hasle fortælle, at den var klaret, og de var videre.

– Vi blev ret hurtigt enige om, at det her ikke skulle ødelægge vores festdag, for det betyder ingenting for hverken personalet eller kunderne, og de skal ikke stå i det, vi har stået i, understreger uddeleren, som er lykkedes med at skjule alle spor ganske effektivt i den moderne butik som stråler af fest, farver og fremtid.



Foto: Sarah Thun Kristensen

 

 



Lars Mogens Lind er fast kunde i Brugsen, og han er særligt begejstret for den 108 meter lange "autobahn", der er kommet hele vejen ned igennem Brugsen. – Der er god plads til at køre med en vogn, og så kan man parkere den i rabatten her, og gå ind til hylderne, og du kommer ikke til at stå i vejen for andre, fortæller han. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

 



Heidi Valum fra Muleby er også hyppig gæst i butikken. Hun er begejstret over, at Brugsen er blevet mere overskueligt og lufti. – Det er mere behageligt at komme her. Før var det lidt crowded, og der var høje hylder, men nu kan man bedre få et overblik, fortæller hun. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

 



Fra højre: Souchef Daniel Lykke Nielsen, formand for bestyrelsen Kurt Brunk Hansen og uddeler Klaus Elleby Larsen. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT