Bofa om ny affaldssortering: Vi bliver klar i år

Bofa om ny affaldssortering: Vi bliver klar i år
Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen forventer, at den nye affaldsordning træder i kraft i andet halvår af 2022. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2022 • 05:30

Bornholmerne kan stadig regne med, at den nye affaldsordning træder i kraft inden årets udgang, mener Bofa. HCS vil ikke kommentere på, om man når at blive klar.

Det nye affaldssystem, hvor der skal sorteres i ni forskellige fraktioner, forventes stadig at blive klar til at træde i kraft inden udgangen af 2022.

Det fortæller Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen.

– Vores udmelding har været og er stadig, at vores forventning er, at ordningerne træder i kraft i andet halvår af 2022, siger Jens Hjul-Nielsen.

Så I forventer stadig at nå i mål, så I kan sortere alle ni forskellige fraktioner?

– Den information, der ligger på vores hjemmeside, er vores officielle udmelding på nuværende tidspunkt.

Informationen på Bofas hjemmeside stammer tilbage fra februar, hvor man redegør for, hvordan den nye affaldsordning i praksis kommer til at fungere. Her oplyses det, at Bornholms nye affaldssystem, med plads til 12 forskellige affaldstyper, rulles ud over hele øen i sidste halvdel af 2022.

Bliver klar til 88 procent

Det er Miljøstyrelsen, der på baggrund af affaldsbekendtgørelsen fastsætter de overordnede regler for kommunernes affaldsordning.

Fra 1. juli 2021 har der været ensrettede regler for affaldssortering i Danmark, som betyder, at alle husstande skal sortere ti typer affald. Kommunerne har dog fået dispensation, således at deadline for at have indført de nye ordninger er rykket til henholdsvis ultimo 2022 for ni typer affald, og midt 2023 for den tiende type, tekstiler.

Og selvom kalenderen nu siger midten af september, og det blandt andet stadig er uvist, hvor de nye MiljØ'er skal ligge, så forholder Bofa sig stadig til materialet, der blev sendt ud 1. februar.

– Vi sagde dengang, og det er stadig vores officielle udmelding, at cirka 88 procent af borgerne på Bornholm skal have husstandsafhentet, og cirka 12 procent skal bruge MiljØ’er. Vi har også skrevet, at MiljØ’erne bliver etableret løbende i 2022 og 23. For alle andres vedkommende er det vores forventning, at ordningerne starter i andet halvår af 2022.

Ingen kommentarer fra HCS

Den nye affaldsordning skal efter planen varetages af HCS, der sidste år vandt udbuddet hos Bofa, men for nuværende er det Fugato, der indsamler bornholmernes affald. Og det er stadig planen, at HCS overtager, når den nye ordning er klar til at starte, fortæller Fugato.

– Jeg har ikke nogen aftale med HCS om, at jeg skal køre den nye ordning. Det er ikke en gang noget, vi har snakket om. Det eneste jeg ved er, at jeg kører affaldet, indtil Bofa og HCS er klar, siger Kristoffer Nothlev, der er direktør hos Fugato.

Han tilføjer, at han heller ikke har fået en præcis dato for, hvornår HCS overtager affaldshåndteringen.

Spørger man HCS, kommer man ikke meget tættere på, om det nu også har gang på jord, at den nye affaldsordning når at blive klar, før vi fejrer nytår.

– Hvis Bofa har meldt det ud, så det er det jo det, de har meldt ud. Men jeg har ikke nogen kommentarer til det, siger Klaus Egebo Jakobsen, der er sektionsdirektør hos HCS til Tidende.

Men er I klar til det? Har I eksempelvis skraldebiler klar til den nye ordning?

– Jeg vil ikke bidrage på nuværende tidspunkt.

Tidende har efterfølgende forsøgt at få Bofa til at uddybe, hvordan og hvornår de konkret regner med at blive klar til at rulle den nye affaldsordning ud på Bornholm, men de er ikke vendt tilbage på Tidendes henvendelser.