Åbner pizzeria: Drømmen er gået i opfyldelse

Åbner pizzeria: Drømmen er gået i opfyldelse
Der er ikke særlig meget plads inde i den lille pizzahytte, men det er helt perfekt, for så er huslejen heller ikke så dyr, fortæller Mads Willum Frederiksen. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | 31. JAN • 05:30
ERHVERV | 31. JAN • 05:30

Da Mads Willum Frederiksen flyttede til Bornholm var det med et særligt mål for øje, og nu kan du altså købe surdejspizza fra hans lille biks med havudsigt.

Der er gode nyheder til alle de pizzaglade, for i starten af januar kunne man endelig investere sine spareskillinger i et solidt måltid surdejspizza, da Mads Willum Frederiksen fandt modet til at åbne Svaneke Pizza sammen med sin kone Maria.

Ikke fordi pizzaerne er ukendt land for ham - han lavede nemlig pizza hele sidste vinter hos Svaneke Brød - eller fordi det ikke hele tiden har været planen at åbne det lille pizzeria - for det var faktisk det der var grunden til at han overhovedet flyttede til Bornholm - men fordi istandsætningen af den lille biks på Gruset i Svaneke blev så komfortabelt, at han blev ramt af en form for nervøsitet i forhold til at invitere kunderne indenfor.

Det kommer vi imidlertid lige tilbage til, for faktisk tager pizzaeventyret sin start for 10 år siden, da Mads Willum Frederiksen laver en pizzaovn i kolonihaven.

– Det er en virkelig simpel ret, og jeg tror, de fleste kan lave en okay pizza, men man kan forfine det ved at skrue på nogle elementer, forklarer han begejstret, da Tidende kigger forbi i den lille butik, som er pizzabagerens første rigtige iværksætter-eventyr.

Succes med vinterpizza

Han har tidligere lavet pizza i sin egen madvogn som en hobby, og da han sammen med konen og deres to børn for to år siden flyttede til Bornholm var det med det erklærede mål at åbne sit eget sted, hvor han kunne dele ud af sine færdigheder ved pizzaovnen.

– Vi har været herovre, hvor vi bare blev forelskede i Bornholm, men først og fremmest i Svaneke. Her skulle vores børn vokse op, forklarer Maria Willum Frederiksen.

– Det var derfor, vi flyttede herover. Det var drømmen om at starte noget i Svaneke, der fik os til at flytte herover, så nu har vi fået vores eget, og det er lidt perfekt, supplerer hendes mand.

Siden de flyttede til Bornholm har Mads Willum Frederiksen nemlig arbejdet som bager hos Svaneke Brød, og her stod han for bagerens vinterpizzaer, som blev et stort hit sidste år.

– Det har bare været et rigtig godt sted. Jeg fortalte dem, at jeg ville lave pizza og at jeg drømte om at have mit eget, og de var virkelig seje til at give mig chancen i bageriet. De er gode til, at hvis man har en idé, og så kører man med den. Så det blev en rigtig god vinter. Folk var så glade for, at der var pizza i byen, fortæller han.

Ja, faktisk blev pizzaerne så stor en succes, at der til sidst blev helt udsolgt og han mindes endda, at omsætningen i nogle af vintermånederne blev fordoblet.

– Men forholdene var ikke rigtig til at lave pizzaer. Det var bagerovne, så det gav nogle udfordringer i forhold til, hvor mange pizzaer man kunne lave. Og vi kunne ikke lave flere pizzaer, end vi solgte til sidst.



Mads og Maria Willum Frederiksen hjælpes ad med pizza-projektet. De bor i Østermarie med deres to børn. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Udsolgt hver aften

Oplevelsen betyder imidlertid, at han har en ret god indikation på, at Svaneke er klar til noget pizza.

– Folk har bare hungret efter det, og da det her lokale dukkede op sprang vi bare på, for det gav så meget mening, og placeringen er mega fed, fortæller han.

Han føler desuden næsten, at han har kolleger, fordi der er god stemning mellem de forskellige lejere.

– Så er man ikke helt alene med det, for det kan jo godt blive lidt ensomt, når man står med det selv.

Han står klar med pizza hver weekend fra fredag til søndag, men tanken er, at der skal være flere åbningsdage- og timer, efterhånden som dagene bliver lysere og varmere.

Til den lille biks på gruset har han købt en helt anden ovn, end han oprindeligt havde købt til pizzavognen. Desuden har han netop investeret i en større dej-ælter, for allerede her i årets spæde og kolde start har han faktisk haft svært ved at følge med efterspørgslen.

– Det har været rigtig godt her i starten, men jeg har kun kunnet lave 30 pizzaer til hver aften, så der har været udsolgt stort set hver aften indtil nu.

Fremadrettet vil han fordoble kapaciteten, men fordi dejen skal hæve tre hele dage, kommer han aldrig til at kunne lave mere end 70-80 pizzaer på en dag, og det er ikke særlig mange, når højsæsonen rammer. Han har dog ingen ambition om at flytte fra havudsigten på Gruset for at udvide virksomheden - i hvert fald ikke lige med det første.

– Jeg tænker, at de første mange år, bliver det her. Måske på et tidspunkt bliver nogle af de lidt større lokaler hernede ledige, håber han.



Det lille pizzaria gemmer sig lidt bag det nye overdække, hvor man kan stå og vente på sin pizza i ly for blæst og regn. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Blev nervøs

Mads Willum Frederiksen overtog allerede lokalerne i september, og det var faktisk ikke den oprindelige tanke, at der skulle åbnes nu her i vinterens mulm og mørke. Og så er vi tilbage ved, at det faktisk var en smule grænseoverskridende, at erklære butikken åben og sætte den første omgang pizza til salg fredag den 3. januar.

– Vi har gået og bygget på det og malet og fået tingene købt hjem og sådan noget, og så var jeg på en måde blevet lidt nervøs, forklarer han ærligt.

– Det var ikke rationelt, men det blev lidt trygt bare at gå og sætte det i stand, og når folk kom forbi og spurgte, hvornår jeg åbnede, blev jeg ved med at skubbe det, for man kan altid bygge lidt videre og blive mere klar, forklarer han.

Til sidst var der imidlertid ikke flere penge at bygge for, og da både han selv og hustruen har sagt deres job op for at fokusere på familieliv og pizza, var der ikke anden udvej end at åbne pizzaboden, så der kunne komme kunder i butikken og penge i banken.

– Det var godt, at der kom noget, der skubbede mig ud i det, for jeg er så glad for, at der er kommet hul på bylden, og vi er kommet i gang nu, smiler han.

I virkeligheden føler han sig meget hjemme blandt pizzadej, topping og søde kunder.

– Det har været vildt fedt, efter vi åbnede. Folk taget rigtig godt imod det, og der var bare travlt fra dag ét, så det har været helt perfekt.

De har fået lov til at sætte et lille læskur op, hvor kunderne kan stå i tørvejr og vente på deres pizza. Skuret er i fire moduler, og det kan fjernes, når vejret bliver bedre - eller hvis det stormer.

Næste skridt for Mads og Maria Willum Frederiksen er, at der skal søges en alkoholbevilling, så de kan sælge fadøl til de pizza-spisende, der slår sig ned, når vejret bliver mildere.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT