Vågn op bornholmere. Det er tid til at kæmpe for kasernen igen!

SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 7. oktober 2024 • 15:30
Af:
Erik Kryger
medlem Socialdemokratiet Rønne-Hasle
kandidat til kommunevalget
SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 7. oktober 2024 • 15:30

Erik Kryger mener, Bornholms forsvar er i en utilstrækkelig tilstand.

Vi har brug for en markant øgning af antallet af soldater på øen og for en markant tilgang af våben, køretøjer og ammunition. For nuværende er øens forsvar nærmest ikke eksisterende - blot en skygge af tidligere tiders ellers velfungerende garnison.

Som tidligere tjenestegørende ved Opklaringsbataljonen rammes man uomtvisteligt af reflektion.

Hvordan er forsvaret dog havnet i sådan en elendig forfatning?

En bedre verden?

Tidligere tiders mobiliseringsforsvar blev udfaset i troen på en bedrer verden.

Begreber som Smart Defense og leankulturen, hvor lokal lagerføring af militært grej var overflødig, blev det 'nye'. Det hele kunne jo leveres på få dage.

Hvor smart og effektivt blev det så egentlig? Afviklingen af mobiliseringsforsvaret medførte et alvorligt organisatorisk misforhold mellem antal af ledere og soldater.

Tilpasningen udeblev, og misforholdet voksede på grund af uændret optag på de militære ledelseuddannelser.

Konsulenterne

I et politisk forsøg på opretning af organisationsstrukturen blev der indhentet to solide konsulentrapporter fra Deloitte og Mckinsey - internationale, annerkente konsulentvirksomheder.

Deloitte anbefalede en klassisk reorganisering med øjebliklige fyringer fra toppen.

Mckinsey havde en totalt anden tilgang - nemlig en sammenblanding af militære og civile styrelser, hvor tilgangen af civile eksperter var vejen frem.

Valget faldt på Mckinsey. Kimen var dermed lagt til det største misforhold i Danmarkshistorien mellem udførende (operativt personale) og støttestrukturen (civile i forsvaret).

For nuværende er næsten 50 procent af forsvarets ansatte civile - heraf et astronomisk højt antal akademikere ansat i høje lønrammer.

Eksempel

Anskueliggørelse er nemmere med et eksempel.

Personalestyrelsen ansætter for nuværende vildt og senest med 90 opslået akademiske stillinger som “karierevejledere”. Lønsummen for disse stillinger svarer til en opklaringseskadron, som består af 170 soldater.

Tillige er det nu kommet så vidt, at der indplaceres civile i militære organisatoriske stillinger - altså der ansættes personer i den operative struktur - der hvor kampen skal udkæmpes - som ingen forudsætning har for dette.

Konklusionen

Eksemplerne er mange, og konklusionen er lige til!

Forsvarets problemer bunder i en organisationsstruktur, som er fulstendig ude af balance. En øjebliklig omstilling til operativ struktur er eneste løsning.

Vi må tilbage til den velfungerende regimentsstruktur, som vi alle kender fra tiden med kampgruppen Bornholms Værn.

Således er en decentralisering nødvendig for øjebliklig opretning af forsvarets kampkraft og for fjernelse af overflødig struktur/stillinger. Ved fastholdelse af status quo vil enhver kamp være tabt inden den er startet, idet den nuværende organisationsstruktur vil kollapse, så snart det bliver alvor.

Et politisk krav

Vi skal rejse et politisk krav om dette - både nationalt og lokalt.

Vi har intet brugbart forsvar på Bornholm for øjeblikket.

Skulle man tvivle på dette, så vil jeg anbefale en uvarslet alarmering. Til orientering skulle enhederne tidligere være fuldtallige, klar og på vej ud i kampstillinger på øen inden for en time. Intet af dette er muligt i dag - enhederne er ikke fuldt bemandede, og der er massive manglern af udstyr og ammunition.

Ja, det er sandt, at forsvaret tilføres store beløb i denne tid - meget går til Ukraine via Nato. Men hvis disse midler forsvinder i - om jeg så må sige - det nuværende dysfunktionelle organisatoriske cirkus, så får vi aldrig et brugbart forsvar igen.

Vi skal tilbage til Operativ Militær Struktur.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT