For et par uger siden offentliggjorde de to naboklubber, at de efter sommerferien vil samarbejde på både dame -og herreseniorfronten, men allerede nu ville aktivere samarbejdet ved at tilbyde RIK's ungseniorer at træne og spille under Vikinglicens. Selvfølgelig var det en nyhed, men RIK og Viking har tidligere samarbejdet på ungdomsfronten, faktisk med succes, men som alle andre samarbejder på Bornholm blev det opløst efter en kort årrække.
For mig er det indlysende, at man indleder et samarbejde, idet begge klubber har noget at byde ind med. Viking har med stor dygtighed skabt en stor seniorafdeling, de har ramt tidsånden, med den mener jeg, at de har forstået, hvad der skal til for at fastholde og tiltrække unge, der rykker op som senior og også de, der er midt i tyverne. Men trods deres store volumen og en særdeles dygtig træner har de i efteråret ikke haft sportslig succes, men kan selvfølgelig håbe på, at et samarbejde med RIK kan bevirke, at endnu større konkurrence om pladserne på førsteholdet vil betyde, at holdet nu eller på sigt bliver rigtig stærkt.
RIK har i en lang årrække haft øens stærkeste ungdomsafdeling, men nedrykningen fra KS for nogle år siden har sat sine tydelige spor på seniorafdelingen. RIK seniorafdeling ligger i ruiner. Hvert år rykker mange unge spillere op, men de rykker op til ”intetheden”, idet de fleste af dem, der rykkede op året før, er flyttet til andre klubber eller rejst fra øen og ”de gamle”, der skulle udgøre stammen på førsteholdet, er forsvundet for flere år siden. Det har de øvrige klubber på øen, især Nexø, nydt godt af, så noget skulle der gøres!! Mange vil selvfølgelig spørge sig selv: ”Hvordan kan det ske, hvad har de ansvarlige gjort for at forhindre det?” Det korte svar er, at man har forsøgt at etablere et ung seniorhold, bestående af spillere, der var 16 til 19 år, dygtige spillere, men fysisk kunne de ikke være med i BS, hvor mange har et BMI tal over 25!! De få tiltag, der ellers er gjort, har ikke båret frugt!
Kan Viking og RIK virkelig etablere et holdbart samarbejde? Kan to klubber som i rigtig mange år har haft, for at sige det mildt, et anstrengt forhold til hinanden, nu pludselig samarbejde? Sociologiske undersøgelser viser, at et tilhørsforhold til en gruppe (f.eks. klub) kan udløse positive følelser, men vore belønningscentre aktiveres også, når medlemmerne af en anden gruppe/klub fejler. Se bare på de intense følelser, som udspiller sig i en fodboldkamp mellem FCK og Brøndby!