Nej tak til turist-ø-bidrag

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. JUL 2022 • 10:30
Af:
vicedirektør Poul Fejer Christiansen
Feriehusudlejernes Brancheforening
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. JUL 2022 • 10:30

Feriehusudlejernes Brancheforening foreslår, at den bornholmske kommunalbestyrelse i stedet for en overnatningsskat bør arbejde for, at skattebetalinger fra udleje af feriehuse skal gå til kommunen, hvor feriehuset ligger, og ikke ejerens bopælskommune.

I en gæsteleder 15. juli 2022 skriver kommunalbestyrelsesmedlem Claus Larsen-Jensen, at Bornholm kunne overveje at indføre en "kurtaxe" eller "turist-ø-bidrag", som det findes i andre lande på for eksempel 4-5 euro.

Det, finder vi i Feriehusudlejernes Brancheforening, er en meget dårlig ide. Det vil give os i overnatningserhvervene et kæmpe ekstraarbejde og bureaukrati, at vi skal være "skatteopkrævere" for kommunen eller destinationen.

Vi bidrager i forvejen – med glæde - til markedsføringen af Bornholm, men det er gennem frivillige bidrag, og sådan skal det fortsætte. Vi har fuld forståelse for intentionen bag forslaget. Det koster noget at være en populær turismekommune. Og det er ikke, fordi turismeerhvervet ikke betaler skat. Vi betaler faktisk meget i skatter og afgifter. Men det er bare mange af skatterne og stort set alle afgifterne, der tilgår statskassen.

Men der er en overset turismeskat, som Bornholm burde have. Det vil klart overgå det beløb, som Kurtaxe eller Turist-Ø-bidrag kan indbringe. Det er skatten af lejeindtægterne, som skabes ved udlejningen af feriehuse. Denne skat går til den kommune, hvor ejeren af feriehuset bor. Det burde væres sådan, at skatten for lejeindtægterne blev i den kommune, hvor feriehuset ligger og udlejes. Det er faktisk kun ret og rimeligt, at det var sådan.

I dag får Bornholm cirka 3,9 millioner kroner fra denne skat, da en del af de udlejede feriehuse på Bornholm ejes af bosatte på Bornholm. Men, men... Langt flere feriehuse ejes af ikke-bosatte på Bornholm. Hvis skatten fra disse feriehusejeres udlejning blev lagt på Bornholm, ville Bornholm få cirka 11,5 millioner kroner i skat, altså ca. 7,6 millioner kroner mere i skat.

Så kære Claus Larsen-Jensen, Bornholms Regionskommune bør foreslå KL ved næste kommuneforhandling med staten, at skatten af udlejning af feriehuse flyttes fra ejerens bopælskommune til den kommune, hvor feriehuset er beliggende. Det vil gavne Bornholm og en række andre kommuner, hvor der er stor udlejning af feriehuse. Og glem så alt om kurtaxe eller turist-ø-bidrag. Det giver blot en masse arbejde og bureaukrati.