Leder: Tidendes fremtid efter medieaftalen

Leder: Tidendes fremtid efter medieaftalen
LEDER | ABONNENT | 24. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
24. MAJ 2022 • 05:30

De private medier blev fodret med egen hale, mens DR fik guld ved weekendens medieforlig. Godt for Tidende men tragikomisk i lyset af målet om at redde lokalpressen.


Regeringen og dens parlamentariske bagland har siden sidste folketingsvalg igen og igen meldt ud, at de vil hjælpe den lokale presse og sikre ’den demokratiske samtale’ i Danmark. Desværre har man ikke haft travlt nok med aftalen, og derfor er den også først kommet på plads her tre år efter valget i en meget smal udgave, der blev annonceret i weekenden.

På Tidende er vi glade. I 2023 får vi formentlig en million kroner ekstra i støtte til at lave journalistik om Bornholm for. Det luner og svarer til den økonomiske værdi at lidt over 500 nye kombi-abonnementer. Det er dem, vi fokuserer på at sælge for at sikre økonomien. Det luner. Men det løser ikke vores udfordringer. Dem skal vi først og fremmest selv klare ved at lave en avis, som giver nok værdi for læserne til, at 9.000 vil være medlemmer.

Den ekstra million til Tidende kommer fra puljen af redaktionel produktionsstøtte. Den er i dag på 375,5 millioner kroner, og det bliver den ved med at være de kommende tre år. Når Tidende kan få mere, skyldes det, at man sænker støtten til de store landsdækkende medier for at hjælpe små aviser som Tidende. Dagspressen fodres med sin egen hale og bliver ikke indeksreguleret i de kommende tre år, hvor alle andre udgifter ser ud til at stige.

Den tendens har regeringen og dens smalle flertal dog blik for. Derfor har man sikret sig, at den statslige udbyder af nyheder, DR, får ekstra 50 millioner i samme periode plus yderligere 61 millioner til et lydunivers til børn og unge.

TV 2/Bornholm er også en del af det nye forlig. Stationen fortsætter med årligt at få 70 millioner, og beskæftige 89 medarbejdere. DR Bornholm brugte sammen med de andre 10 regioner 258 millioner kroner i 2021. Bornholms Tidende modtog cirka 3 millioner i støtte i 2021 og beskæftigede 56 fuldtidsstillinger.

Bornholm er en nyhedsoase med et stærkt DR og TV 2/Bornholm, et 156 år gammelt dagblad og flere mindre digitale nyhedsmedier. Med den flotte statsstøtte har vi pligt til at styrke den demokratiske samtale.

Den kæmper vi på Tidende for hver dag, og det bliver vi heldigvis ved med.