Leder: Hurra for Hyænen

Leder: Hurra for Hyænen
Daniel Mühlendorph ved prisuddelingen i 2020. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 06:00
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 06:00

LEDER

I en tid, hvor vi trænger til opmuntring, var det en glædelig og positiv historie, at bornholmske Daniel Mühlendorph og hans kolleger i filmproduktionsselskabet Hyæne Film i weekenden vandt en Robert i Danmarks Film Akademis fornemme prisuddeling.

Holdet var nomineret i hele tre kategorier og vandt prisen for årets kortfilm for filmen "Uden at blinke". Samme film havde forinden også vundet hovedprisen for bedste danske kortfilm på Odense International Filmfestival i september.

Robert Prisen betragtes som Danmarks vigtigste hædersbevisning for alle, der arbejder med film. Det er Filmakademiets cirka 2.000 medlemmer, der nominerer og vælger hvem, der skal modtage priserne.

Filmen er instrueret af Katrine Brocks. Det er hendes første film, siden hun forlod Filmskolen, i øvrigt med en anden film, der var nomineret til en Robert – nemlig "Under bølger, Over Skyerne".

Den prisvindende film "Uden at blinke" er skrevet af Marianne Lentz og er produceret af Daniel Mühlendorph og Laura Sofie Frederikke Pedersen.

Det er imponerende,
at det lille selskab bliver ved
at insistere på at skabe høj
kvalitet, der også er med til
at sætte Bornholm på kulturens landkort.

 

I filmen møder publikum Johanne, der efter et længere ophold på en psykiatrisk institution besøger sin datter Lily. Sammen tager de i Tivoli:

"Følgerne af denne beslutning er et foruroligende, rørende og harmdirrende indblik i menneskelig psykologi og mental lidelse," som det lyder i beskrivelsen af filmen.

Det er anden gang Hyæne Film vinder en Robert-pris. Første gang var i 2019 med en anden kortfilm "Maja", og det er imponerende, at det lille selskab bliver ved med at insistere på at skabe høj kvalitet, der også er med til at sætte Bornholm på kulturens landkort.

Samlet er der nu tale om, at Hyæne Film fem gange i træk har været med i opløbet om bedste kortfilm i Danmark. Dertil kommer, at selskabets første to spillefilm også var nomineret.

Noget gør de altså rigtigt hos Hyæne Film, der beskriver sig selv som en sammenbragt familie, der altid er på jagt efter nye talenter på filmsavannen.

"I det samme en ny hyæne er født, er den klar til at æde alle andre og sværger med det samme evigt troskab til familien," som det dramatisk beskrives på selskabets hjemmeside.

Det gør absolut ikke den lokale stolthed mindre, at Hyæne Film vælger at indspille kortfilmene på Bornholm, ligesom der optræder flere bornholmske statister i filmen. Læg dertil, at finansieringen også er bornholmsk. Brødrene Larsens Fond og Sparekassen Bornholms Fond har skudt penge i projektet – ligesom TV2/Bornholm har bidraget, blandt andet ved at vise filmen i fredags, så den når bredere ud end festivalerne.

Og der er mere på vej. Selskabets tredje spillefilm, "Hvor kragerne vender", får premiere i juli. Og allerede 8. marts går optagelserne til Hyæne Films fjerde spillefilm i gang i Nordjylland.

Hurra for Hyænen. Og tillykke med prisen!