Lav den bedste kulturuge for de voksne

Lav den bedste kulturuge for de voksne
LEDER | 27. SEP 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
27. SEP 2023 • 05:30

Bornholms Kulturuge vil gerne satse mere på børn og unge, men er det ikke smartere at skrue det bedst mulige program sammen for kernepublikummet?

Endnu en kulturuge er vel overstået. Et fejende flot program med udsøgte udstillinger, fine forestillinger og masser af kulturelt guf at gå på opdagelse i har vi oplevet , og vi står tilbage med et indtryk af en kulturuge i rigtig god form.

Vi har set på og hørt om scenekunst, litteratur, kunsthåndværk, musik, mad, natur og en masse andet, og vi har grund til at være rigtig glade for og stolte af Bornholms Kulturuge.

Den er blevet et trækplaster for øen – en attraktion i sig selv, som både vi og vores kulturhungrende turister sætter stor pris på. Vi skal på den baggrund sørge for at passe rigtig godt på den.

Så det er en lidt foruroligende melding, kulturugens formand kommer med, først i radioen og tirsdag i Tidende; Det er ikke hugget i granit, at kulturugen er her for evigt, og allerede næste år mener formanden, at Bornholms Kulturuge kan være i fare på grund af – ja, naturligvis – mangel på penge.

Kulturugen mangler først og fremmest en slags hovedsponsor – noget, man ikke har haft siden Færgen, der godt kunne se potentialet i tilrejsende gæster, og som derfor gav en halv million til foretagendet.

Pengene skal blandt andet bruges til det, som kulturugeformanden kalder et udviklingsspor målrettet børn og unge, men her er et forslag: Spar de penge!

Vi har ofte en tendens til at ville have børn og og unge ind i alt, hvad vi laver. Store fonde har måske også en forkærlighed for projekter, som målrettes "fremtidens borgere", men vi har i Bornholms Kulturuge at gøre med en 10 dage lang festival, som har rigtig godt fat i sit kernepublikum – et publikum, som oven i købet fortjener, at der sker noget for lige præcis dem.

Børnene er vores fremtid, det er indiskutabelt, men vi, der er voksne, er heldigvis også en del af fremtiden, og det er vigtigt, at vi hele tiden åndeligt og livslystent bruger vores nysgerrighed og går på opdagelse i samfundet. Her spiller kulturen en hovedrolle.

Så lad os satse på det kernepublikum. Det er jo ikke børnefamilierne, der tager over Østersøen for at blive en del af Bornholms Kulturuge, så lad os i stedet hvile i troen på, at børnene nok skal finde på noget at lave i uge 38, og så skrue det allerbedste program sammen for de voksne – velvidende, at det selvfølgelig aldrig er en dårlig idé at tage børn og børnebørn med ud på den evigt igangværende, kulturelle uddannelse.