Kaas: En ny kæp i hjulene på bussen

Kaas: En ny kæp i hjulene på bussen
LEDER | 19. OKT 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
19. OKT 2024 • 05:30

Den kuldsejlede passagertælling i BAT er endnu et eksempel på, at det kører dårligt i de bornholmske busser. Der må og skal ske forbedringer.


Det er på den ene side prisværdigt, at BAT ville købe systemet til en vital passagertælling lokalt, men da det skulle vise sig, at sagen var mere kompliceret end som så, og aftalerne ikke var helt på plads, blev det til endnu en pinlig fortælling om vores kommunale trafikselskab.

Tidende har i denne uge kigget nærmere på miseren. BAT har i årevis kørt rundt i blinde uden til bunds at kende sine kunders mønstre, men en ny passagertælling skulle gøre planlægningen bedre for busselskabet.

I andre dele af landet har man sendt sådan en opgave i udbud. Vi har talt med det jyske selskab Midttrafik og det østdanske Movia for at høre, hvordan de griber passagertællingen an, og fra begge sider lyder det altså, at man har lavet udbud for at finde frem til de bedste – og måske også billigste – tilbud.

Det betyder, at busselskaberne rent faktisk tæller deres passagerer, så de på et oplyst grundlag kan omlægge ruter, lave nye køreplaner og have et overblik – noget, vi i dén grad savner på Bornholm.


Vi har brug for en bedre drift af vores busselskab. Vi har brug for et stærkt BAT. De dårlige historier står i kø, men af hensyn til blandt andet mobiliteten, tilgængeligheden, den sociale sammenhængskraft og selvfølgelig også turismen er det vigtigt, at vores kollektive transport fungerer.

Husk desuden på, at kollektiv trafik spiller en vigtig rolle i forhold til at reducere CO2-udledningerne. Vi satser meget på bæredygtig udvikling, og stærke kollektive transportformer kan være en god medspiller hér, men sådan én har vi ikke på vores landeveje.

I stedet har vi BAT, som igen og igen overrasker os med kedelige sager og dårlige beslutninger – ikke mindst ført an af slingrekurs i det politiske system.

Lad os få bedre projektstyring og planlægning i BAT. Lad os hente inspiration udefra. Lad os forbedre kommunikationen og samarbejdet, og lad os finde nogle gode, langsigtede mål og løsninger, som kan imødekomme samfundets nuværende og fremtidige behov.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT