Gravgaard: Nordbornholms forbrugeropbakning er fremtiden
Hvis vi skal udrette mirakler og løfte os til nye højder her på Bornholm, skal vi finde inspiration i Nordbornholms Røgeri.
Nordbornholms Røgeris kamp mod vandmasser og økonomisk kollaps er blevet en fælles kamp, som vi hepper og håber på ender godt. De to unge ejere, Camilla Grønning og Sandra Jensen, der netop har købt deres fædrene ophav ud af forretningen og er sprunget ud som røgeri- og familierestauratører, har i den grad kæmpet og delt deres indsats og bekymringer med resten af Bornholm. Det har givet håb og mulighed for en løsning på de to indehaveres problem med at have råd til at betale selvrisikoen ved stormflodsskadedækningen.
Bornholmere og turister har tilsammen købt for over 100.000 kroner gavekort. Selvom det ikke engang svarer til 400 buffetbilletter, så falder pengene på et tørt sted her i vintersæsonen, og gør det muligt for de to ejere at turde investere i genopbygning og komme på benene igen. Det er prima sammenhold om en udfordret og populær forretning her på Bornholm, som vi alle kan glæde os over. Men historien kan også inspirere os til at løfte andre projekter på Bornholm.
Udbud er efterspørgsel, lyder markedsloven. Men ofte er efterspørgslen styret af mellemled og etablerede kanaler, der dikterer produkter og priser, mens de ultralokale bornholmske producenter og mere klimavenlige fødevareløsninger bokser med netop at sikre sig afsætning nok til at kunne investere i driften og bringe produktets pris ned, så endnu flere kan nyde det.
Et eksempel: Fik Tidende 7.000 nye abonnenter i morgen, ville vi kunne halvere abonnementsprisen og stadig lønne vores omkring 100 medarbejdere deres overenskomstmæssige løn for at skabe sammenhold og fælles viden på Bornholm. Udbud er efterspørgsel, og når forbrugerne forpligter sig til at købe et produkt på abonnement eller med et gavekort, så er risikoen langt mindre, og det bliver muligt at skabe volumen, der kan skabe nye produkter og bæredygtighed.
Vi bør alle tænke som Nordbornholms Røgeri og dets kunder. Lad os både udvikle og benytte abonnementer og gavekortløsninger til at sikre, at nye initiativer kommer i flyvehøjde her på Bornholm. Det gælder både, når en mælkebonde overvejer at producere økologisk, eller når en ny restaurant eller bodega slår dørene op. Hjælp dem på vej med et gavekort, hvis du er forbruger. Er du iværksætter, så tænk over hvordan du kan sikre dig kundernes økonomiske opbakning, før produktionen starter.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration