Gravgaard: Madskolen skal reddes med dialog

Gravgaard: Madskolen skal reddes med dialog
LEDER | 18. SEP 2024 • 05:30
LEDER
18. SEP 2024 • 05:30

Det er spild af en god bornholmsk investering at lukke madskolen med bind for øjnene.

Det er dybt skuffende, at ingen fra kommunalbestyrelsen mødte op til det nyligt afholdte debatmøde på Paradisbakkeskolen i Nexø om lukningen madskolen. Dette fravær sender et uheldigt signal om mangel på engagement og mod til at stå ved egne beslutninger i kommunalbestyrelsen.

Madskolen, som har været et kærkomment tiltag for elever i Nexø, står over for lukning, fordi kommunalbestyrelsen skal spare til næste år – en beslutning der har skabt frustration og modstand blandt mange borgere, da den årlige besparelse på omkring en million ikke står mål med den allerede brugte investering på lidt over 20 millioner. Madskolen har ikke kun tilbudt måltider - den har spillet en central rolle i børnenes daglige liv ved at integrere læring om sund kost og fællesskab. Det tilbud har kun været til børn i Nexø, og når kommunen skal spare, så er det forståeligt, at man skærer på sådan et ekstra tilbud på en enkelt skole, selvom det gør ondt. Men det er for dumt at føre sparekniven med bind for øjnene.

Skolebestyrelsen har siden kommunalvalget aktivt søgt dialog og fremlagt konkrete løsningsforslag og optimeringer for at undgå en ny planlagt lukning - herunder muligheden for en gradvis udfasning af kommunens driftstilskud eller alternative finansierings- og driftsmodeller. Disse initiativer fortjener at blive mødt med åbenhed og samarbejdsvilje fra kommunens side. Men indtil nu har de løbet panden mod en mur.

Det er essentielt, at vores lokalpolitikere ikke kun tager ansvar for de beslutninger, de træffer, men også deltager aktivt i de fora, hvor disse beslutninger diskuteres og udfordres. Fraværet af kommunalbestyrelsens medlemmer ved et vigtigt møde er ikke kun en forsømmelse af deres demokratiske ansvar, men også en forspildt chance for at vise lederskab og empati i en vanskelig situation.

Hvis besparelserne kan realiseres, og madskolen reddes på samme tid, så vil det være til alles bedste. Derfor bør politikerne opsøge dialogen og sammen med skolen finde en ny vej.

Fremmødet til det næste møde onsdag vil være en indikator for politikernes reelle engagement i denne sag. Dialog og samarbejde kan endnu redde Madskolen – en investering i vores børns fremtid, som vil tjene hele Bornholm, selvom vi skal spare.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT