Gravgaard: Bornholms voksende ansvar for klimaet

Gravgaard: Bornholms voksende ansvar for klimaet
LEDER | 1. OKT 2024 • 05:30
LEDER
1. OKT 2024 • 05:30

Fra tirsdag tager Bornholm et stort skridt i en mere bæredygtig retning.

Tirsdag er en glædens dag for alle os, der bekymrer os om klimaet og fremtiden for vores ø og verden. Med indførelsen af den nye affaldsordning, som træder i kraft tirsdag, tager Bornholm et afgørende skridt mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Sorteringen af affald i 12 forskellige grupper er et konkret bevis på, at vi som samfund tager ansvar for vores forbrug og den klimapåvirkning, som det medfører.

At sortere vores affald kan måske føles som en lille ting i hverdagen. Men det er de små skridt, der tilsammen gør en stor forskel. Ved at tage affaldssorteringen alvorligt reducerer vi mængden af affald, der ender på forbrændingen, og sikrer, at værdifulde ressourcer genanvendes. Det er præcis den tankegang, vi skal have for at skabe en mere bæredygtig og ressourceeffektiv fremtid for Bornholm.

Bofa, Fugato og Meldgaard har givet et tydeligt håndslag på, at overgangen til den nye affaldsordning vil foregå så smertefrit som muligt. Det er betryggende at vide, at vi alle kan komme godt i gang med de nye vaner uden at skulle bekymre os om restaffald, der ikke bliver hentet. Den fleksibilitet og det engagement, som affaldsselskaberne viser, er et positivt signal om, at vi sammen kan løfte opgaven og lykkes med den store omstilling.

Selvfølgelig vil der være udfordringer undervejs. En så stor forandring vil altid møde bump på vejen eller måske skraldespande ude på vejen, men med samarbejde, dialog og vilje til at lære af erfaringerne kan vi håndtere de udfordringer, der måtte opstå. Det er vigtigt, at vi som borgere hjælper hinanden med at gøre overgangen lettere ved at benytte den digitale Affaldsportalen og orientere os om affaldsindsamlingen. Det vil sikre, at vi sammen kan få en så glidende overgang som muligt.

Bornholm har taget et vigtigt skridt, men vi må ikke stoppe her. Lad os bruge denne lejlighed til at reflektere over vores forbrugsvaner og tænke over, hvordan vi hver især kan reducere vores affald og co2-udledning yderligere. For med de nye affaldsspande ved vores side er vi alle med til at tage ansvar for en grønnere og mere bæredygtig ø.

Tirsdag markerer begyndelsen på en ny tid for Bornholm – en tid, hvor vi tager klimaudfordringerne alvorligt og handler derefter. Lad os alle tage imod de nye affaldsspande med åbne arme og se dem som et symbol på vores fælles engagement i at skabe en bæredygtig fremtid for os selv og de kommende generationer.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT