Det er vigtigt at understrege, at Bornholms økonomiske udvikling ikke hænger på en enkelt støtteordning. Vores erhvervslivs robusthed og evne til at innovere ligger ikke alene i eksterne finansieringsmuligheder. Det er dog uden tvivl trist at miste en ordning, der har fungeret godt som en katalysator for nye initiativer og som har kunnet skabe små, men vigtige, succeser for øen.
Vi står nu over for et skifte, hvor vi skal finde alternative måder at støtte vores erhvervsliv på. Det kan være ved at styrke andre eksisterende ordninger eller ved at udvikle nye veje til finansiering. Måske skal vi også se indad og blive bedre til selv at facilitere og fremme erhvervsudvikling gennem lokale netværk og samarbejder.
Det er afgørende, at både lokale og regionale beslutningstagere tager ansvar for at sikre, at Bornholms erhvervsliv fortsat har de bedst mulige betingelser for at trives. Dette indebærer et kontinuerligt fokus på at skabe et gunstigt erhvervsklima, hvor virksomheder kan starte, vokse og blive ved med at innovere. Hvor medarbejder har lyst til og mod på at give den en skalle og lave noget, der er bedre end det de kan ovre.
Det bornholmske erhvervsliv har tidligere vist, at det kan mere end blot at overleve uden ekstern hjælp. Det kan blomstre. Nu er tiden kommet til at vise denne styrke igen, selv i fraværet af FLAG-midlerne. Lad os se dette som en opfordring til at være endnu mere kreative og målrettede i vores fælles stræben efter et blomstrende lokalt erhvervsliv, når vores regering desværre ikke har planer om at hjælpe til i de kommende år.