Forhandlingerne bliver afgørende

Forhandlingerne bliver afgørende
Arkivfoto: Barabas Attila
SYNSPUNKT | DEBAT | Tirsdag 29. oktober 2024 • 19:00
Af:
Danny Christensen
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer
SYNSPUNKT | DEBAT | Tirsdag 29. oktober 2024 • 19:00

Om genindlæggelser.


 

Ældre patienter indlægges i kommunerne ofte på plejehjemspladser, som er tiltænkt andre målgrupper.

Forskere undersøgte 11.424 patienter, der var indlagt i perioden 2016-2023, på midlertidige pladser i 14 udvalgte kommuner. 70 procent af patienterne blev indlagt på pladserne direkte fra hospitalerne. Herved bliver problemerne nødvendigvis ikke løst.

Nye problemer


Man frygter, at man i stedet skaber endnu en grænse - nu bare mellem kommunen og de pladser, som fremover ligger i regionerne.

Det vil så skabe nye overgangsproblemer. Man frygter simpelthen, at regionerne vil bruge pladserne til at fylde op med sygehuspatienter, så de ikke fylder på hospitalerne.

Dette betyder nemlig så, at der ikke længere vil være plads til mange af de svækkede ældre, der i den grad har brug for pleje, tryghed og omsorg, mens de venter på en plejehjemsplads.

Det går selvfølgelig ikke og derfor vil konsekvensen blive, at vi i kommunerne skal starte forfra og igen opbygge nye midlertidige pladser til de ældre.

Og så er man i bedste fald lige vidt.


Ældre patienter

Folk over 80 år er indlagt i næsten en måned, og de fleste har flere kroniske sygdomme, som lungesygdommen KOL, kræft, eller en demenssygdom.

De ældre bliver ofte genindlagt på hospitalet. Sådan ser profilen ud for de mange tusinde ældre patienter, der ligger på de såkaldte midlertidige pladser, som findes i alle landets kommuner.

Her bliver mange ældre patienter udskrevet til og fra hospitalet, mens de venter på en plejehjemsplads eller kan komme hjem i egen bolig.

Generelt kan man konkludere, at det er svage og meget komplekse ældre patienter, der er indlagt på pladserne. De midlertidige pladser ligger ofte på kommunens plejehjem, men pladserne kan også ligge i andre af kommunens bygninger - for eksempel de lokale sundhedshuse.


Mange er overraskede over, at de ældre ligger i 24 dage på pladserne, og at op imod 30 procent bliver genindlagt på hospitalet.

Forhandlingerne

Sundhedsminister Sophie Løhde siger samtidig, at regeringen vil styrke den faglige kvalitet på de nye sundheds- og omsorgspladser ved at sikre, at der alle steder er læger fast tilknyttet pladserne.

Om det bliver praktiserende læger eller regionens egne læger, er det op til regionerne at beslutte.

Ifølge Sundhedsministeriet forventes forhandlingerne om en ny sundhedsreform at være færdige i løbet af efteråret.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT