Et opgør med åbenlyse tosserier

SYNSPUNKT | ABONNENT | 10. FEB 2024 • 06:00
Af:
Peter Kofod (DF) m.fl.
SYNSPUNKT | ABONNENT
10. FEB 2024 • 06:00

Er der stemning for en dæmning? Ja, der er!

Vi, der skriver dette indlæg, har alle det til fælles, at vi bor i kommuner, der blev voldsomt berørt af stormfloderne i 2023, hvor vandstande på flere meter over normalt leje beviste for enhver, at vi har brug for hurtig handling og store og vedvarende investeringer i beskyttelse af vores kyster.

Hvor de øvrige partier i Folketinget synes meget optaget af at gøre noget ved de 0,1 procent af verdens udledning af drivhusgasser, som Danmark står for, så har vi i Dansk Folkeparti erkendt at uanset, hvor mange anstrengelser vi i Danmark gør os for at reducere vores 0,1 procent af verdens co2-udslip, så er klimaforandringerne over os – og det er vi nødt til at gøre noget ved.

Mange danskere bor i tyndtbefolkede egne, hvor små kommuner med vigende indbyggertal og deraf udfordret økonomi umuligt kan foretage de helt nødvendige investeringer i at sikre, at man også i fremtiden kan bo og leve i hele Danmark. Det er efter Dansk Folkepartis opfattelse en national opgave at beskytte vores kyster. Derfor har vi rejst en forespørgselsdebat i folketingssalen.

Vi har brug for at vende investeringerne om. Det er bedre at sikre kysterne forlods end jævnligt at bruge milliarder på udbedringer af skader. Derfor skal vi blive bedre til at sikre os før uheldet er ude.

Ved den jyske vestkyst blev der bygget diger allerede i 1800- og 1900-tallet, fordi Vestkysten gentagne gange var udsat for oversvømmelser og områder blev inddæmmet til nyt land. Derimod har vores østvendte kyster været forsømt. Det skal vi ændre på og samtidig skal vi sikre, at digerne langs den jyske vestkyst er klar til at modstå de klimaforandringer, der måske kan komme i fremtiden.

Vi har brug for forbedrede kloakker, bedre mulighed for at vandet kan ledes væk fra beboede eller lavvandede områder, etablering af opsamlingsbassiner – og ikke mindst investeringer i vedvarende investeringer i hård kystsikring, mure og diger, der kan minimere økonomiske skader og personlige konsekvenser, når det regner og blæser.

Og så har vi brug for et opgør med de åbenlyse tosserier fra bl.a. Kystdirektoratet, der effektivt bremser kommunerne i at kystsikre og forhøje diger eller mure – med henvisning til en negativ naturværdi. Goddaw mand økseskaft, der er ved gud ikke meget naturværdi heller i at hælde byer, bygninger eller urenset kloakvand direkte ud i naturen, som det sker hver gang vi rammes af en stormflod.

Der må være bedre sektorsamarbejde mellem kommuner, regioner og stat, mellem private lodsejere og forsikringsselskaber. Bedre muligheder for at dele data mellem offentlige og private, så vi kan sætte ind og investere, hvor det giver mening.

Og så må vi nok bare alle erkende, at vi har et efterslæb, der betyder, at vi må til lommerne og bruge flere penge på mere og bedre beskyttelse af vores land. Et lidt større forbrug nu er trods alt bedre end at opleve oversvømmelser igen og igen.

Underskriverne
MF Peter Kofod (DF), gruppeformand & byrådsmedlemmerne Søren Rasmussen (Kolding), Stefan Lydal (Sønderborg), Steffen Daugaard (Middelfart), Anne Møllegaard Mortensen (Faaborg-Midtfyn); Dorthe Ullemose (Svendborg), Bob Richard Nielsen (Guldborgsund), Søren Hansen (Vordingborg), Eli Jacobi Nielsen (Faxe), Brian Mørch (Solrød), Kenneth Kristensen Berth (Vallensbæk), Mikkel Dencker (Hvidovre) og René Danielsson (Bornholm).



FÅ ABONNEMENT