Ressourcer er ikke kun personaleressourcer - hænder og hoveder - men også medspil fra alle dem som kender hverdagen, på de bornholmske arbejdspladser.
Hvis kommunalbestyrelsen skal lykkes med at finde kloge løsninger med fælles ejerskab, skal de ikke udtænkes ved et skrivebord, som er placeret på afstand af hverdagen, de skal opstå i dialog med de organisationer, som hver dag finder løsninger på de udfordringer den enkelte medarbejder eller borger står i.
Det oplagte eksempel er de faglige organisationer, som ved hvilke muligheder overenskomster og aftaler giver for at finde nye veje, som ved hvordan vi får alle med i samarbejdet og samtidig tager højde for Bornholms situation, både økonomisk, demografisk og geografisk.
De faglige organisationer og medarbejderne kan sammen med ledere bidrage til at udvikle gode forslag til løsninger for de enkelte medarbejdergrupper, som er tilpasset de behov og muligheder, som der findes i for eksempel de bornholmske børnehaver, folkeskoler, i ældreplejen, på sundheds-, social- og beskæftigelsesområderne.
I forbindelse med budgetlægningen i efteråret skrev tillidsrepræsentanterne fra de bornholmske folkeskoler et læserbrev i Tidende, hvor de fuldt ud erkendte uomgængelige forhold, at der skal spares i kommunens budget. Men de sagde samtidig, at de ønskede at blive involveret mere aktivt i arbejdet, for de har vigtige erfaringer, ideer og overvejelser til, hvordan tingene kan gøres anderledes og bedre. Det tror jeg gælder på alle kommunens områder. På Bornholm har vi en engageret og indsigtsfuld fagbevægelse, der gerne vil bidrage til udvikling og til at skabe nye løsninger. Men hvis vi ikke lytter til dem, så finder vi aldrig ud af det!