Det er ikke husejerne, der har fået et påbud fra Arbejdstilsynet

SYNSPUNKT | ABONNENT | 5. SEP 2022 • 15:30
Af:
Alex Nielsen
Åkirkebyvej 67
Rønne
SYNSPUNKT | ABONNENT
5. SEP 2022 • 15:30

Tænk nu, hvis der blev sat motor, gerne el, på de vogne, der er så tunge at skubbe op ad skråningerne ved de bornholmske husstande.

 

Aller først håber jeg da, at nogen af vores medier på Bornholm har søgt aktindsigt i Arbejdstilsynets (AT) påbud om vores skraldemænds/renovationsarbejderes arbejdsforhold. Her vil man sikkert kunne læse, at påbuddene er givet til arbejdsgiveren, Fugato, og altså hverken til Bofa eller de bornholmske husejere.

Det er derfor Fugato, der skal efterkomme de påbud, der er givet fra AT og det skal ske i samarbejde med firmaets arbejdsmiljørepræsentant. Men det er som om Fugato her er gået i flyverskjul og ikke påtager sig det ansvar, der reelt er deres – og ikke husejerne på Bornholm.

Jeg tror, at det handler om tid – altså det at få arbejdet gjort hurtigt og effektivt. Det har både virksomhed og medarbejdere gavn af – og det handler om medarbejdernes akkord. Ja, det er ikke noget, man snakker om, men det er jo det, det hele handler om. For hvis man virkelig vil gøre noget godt for medarbejdernes arbejdsmiljø, så skal akkorden afskaffes og medarbejderne have en almindelig arbejdsuge på 37 timer.

Ja ja – jeg ved da godt, at hvis medarbejderne får bedre tid til at gøre arbejdet, så er sækkene stadig tunge, og der er stadig trapper og skrånende gange og indkørsler, men også det kan løses.

Tænk hvis virksomheden, for at efterkomme AT's påbud, sætter sig for at investere i medarbejdernes arbejdsmiljø. Hvordan kan de så lige gøre det mon – jo, tænk nu, hvis der blev sat motor, gerne el, på de vogne, der er så tunge at skubbe op ad skråningerne ved de bornholmske husstande – og tænk nu, hvis man indkøber sækkevogne, der kan køre på trapper. De findes faktisk, kører på el, og kan køre op og ned ad trapper, uden at der skal løftes, skubbes eller trækkes.

Det er selvfølgelig en investering. En investering Fugato skal foretage for at forebygge arbejdsskader hos deres medarbejdere og for at efterkomme de påbud, som Fugato har fået fra Arbejdstilsynet.

Ligeledes skal medarbejderne selv være med til at investere i deres og kollegernes arbejdsmiljø ved at afskaffe akkordarbejdet – og derved mulighed for at tjene daglønnen på færre timer.

Er det helt utopisk, at det kan ske og alle de husstande, der allerede har modtaget brev om, at de skal til at ændre i indkørsler, gange, trapper og andre adgangsveje, og alle de, der der snart vil modtage brevet, kan slippe for at skulle gøre dette, blot ved at Fugato og deres medarbejdere tager ansvaret for deres arbejdsmiljø alvorligt.

For altså – husejerne er kunder der betaler for at modtage en ydelse af et firma. Firmaet har fået påbud fra Arbejdstilsynet – ikke de bornholmske husejere!