Debat: Vi blev ikke smidt ud; vi gik selv!

Debat: Vi blev ikke smidt ud; vi gik selv!
Vi ønsker en ø med gode institutioner til vores børn, sådan at forældre, både dem, der allerede bor her, og dem, der overvejer at gøre Bornholm til rammen for deres familie- og arbejdsliv, trygt kan vælge os til, skriver Morten Riis på vegne af partiets 12 kanidater til kommunalvalget. Foto:
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 21. SEP 2021 • 20:31
Af:
Morten Riis (EL)
borgmesterkandidat – på vegne Enhedslistens 12 kandidater
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
21. SEP 2021 • 20:31

Det er ingen nyhed, at det ville blive dyrt at bygge et nyt rådhus på Snorrebakken. Heller ikke at de samme penge ikke kan bruges to gange. Så med mindre samlingen af kommunens administrative arbejdspladser på færre adresser resulterer i nedlæggelse af arbejdspladser, så betyder penge brugt på et nyt rådhus, at andre ting må holde for.

Som nogle af de få, vurderede Enhedslisten allerede i foråret, at prisen for Snorrebakkeprojektet ville lande mellem 50 og 100 millioner kroner. Denne vurdering var ikke helt gal. 111,8 mio. kr. kommer det nye rådhus til at koste – mindst! For lige nu tordner priserne på byggematerialer i vejret.

Men pengene i kommunekassen er penge, vi bornholmere over årene har sparet op gennem vores skattebetalinger. Det har vi gjort i tillid til, at vores politikere ville forvalte dem til vores fælles bedste. Nu har et flertal bestående af S og V valgt at gøre præcis det modsatte, mens DF, KD, SF og Bornholmerlisten heldigvis fik kolde fødder. For Enhedslisten har der aldrig været tvivl.

Vi ønsker en ø i balance, en ø, hvor arbejdspladser – også de administrative – er fordelt over øen, snarere end samlet i Rønne.

En ø, hvor kommunen går foran og energirenoverer sine bygninger, og hvor der tages klimahandling nu. Derfor indeholdt vores budget også en renovering af Ullasvej – som vi da allerhelst så påbegyndt allerede i 2022.

Vi ønsker en ø, hvor alle, også erhvervslivet, bidrager til at dække de fælles udgifter. Mens Bornholms borgere i 2019 betalte 1615,8 mio. kr. i skat, udgjorde den del af selskabsskatten, der faldt i kommunekassen kun 17,2 mio. kr. Derfor indeholdt vores budget et forslag om at udligne blot en lille smule og opkræve en dækningsafgift fra erhvervslivet på i alt 8 mio. kr.

Vi ønsker en ø med gode institutioner til vores børn, sådan at forældre, både dem, der allerede bor her, og dem, der overvejer at gøre Bornholm til rammen for deres familie- og arbejdsliv, trygt kan vælge os til. Vi fremlagde et budget, der i stedet for mursten, fastholdt den økonomi, der skal til for at opnå de minimumsnormeringer, som det for blot få år siden lykkedes forældre over hele landet, inklusiv på Bornholm, at få politikernes ’ja’ til. Vores budget fastholdt også DASK, en fleksibel to-voksen ordning, en udvidet PPR psykologordning og etablering af et Børnehus i Allinge i 2023/2024.

Vi ønsker en ø, som lever op til sit ry som en fødevareø. Mad er nøglen til sundhed og en af grundpillerne ikke bare i Bornholms, men også i verdens økonomi og i en grøn og klimavenlig omstilling af vores samfund. Derfor bør mad også være en helt central del af vores skoleundervisning, og vores budget indeholdt naturligvis en fortsættelse af madskolen i Nexø.

Vi ønsker en ø, hvor det er godt at være ung. Derfor havde vi fremlagt et budget, der indeholdt etablering af et ungdomshus på Nørrekås, etablering af et foreningshus i Dams Gård, og hvor der er hjælp til unge med misbrugsproblemer.

Vi ønsker en ø, hvor det er trygt at blive ældre, hvor man kender personalet i ældreplejen og ikke en ø, hvor denne tryghed og stabilitet bringes i fare. Det er ikke nogen hemmelighed, at et dygtigt og engageret personale er nøglen til en god social- og sundhedssektor. Derfor havde vi også sat penge af til en lønpulje til fordeling blandt lavtlønnede BRK-ansatte.

Ingen af disse ønsker deles tilsyneladende af S og V. I hvert fald er det svært at tolke det anderledes, end at ønsket om et nyt rådhus på Snorrebakken var større hos S og V end ønsket om en ø i balance.

Det var derfor vi gik, da S og V præsenterede deres ultimatum om at sætte mursten foran mennesker ved budgetforhandlingerne. Også de penge, der ligger i kommunekassen, er vores fælles penge og skal anvendes, så de mest mulig gavner bornholmerne og Bornholm som en grøn og bæredygtig ø.

Det er ’at tage ansvar’ for Bornholm, og det arbejder vi for nu og efter valget.