Debat: Respektløst at rejsende ikke må blive i bilen under færgeturen

Debat: Respektløst at rejsende ikke må blive i bilen under færgeturen
Bornholmslinjen bør overlade det til de sårbare rejsende selv at vurdere, om de vil tage ubehaget med at opholde sig i en kold bil under overfarten, mener Niels Henrik og Ulla Nielsen fra Valby. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 11. JAN 2022 • 15:30
Af:
Niels Henrik
Ulla Nielsen
Valby
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
11. JAN 2022 • 15:30

Det er som om, Bornholmslinjen ikke vil forstå, at ældre, kronisk syge og gravide stadig udgør udsatte grupper, som under et højt smittetryk vil være i væsentlig højere risiko for et alvorligt sygdomsforløb end andre.


Bornholmslinjen bør overlade det til de sårbare rejsende selv at vurdere, om de vil tage ubehaget med at opholde sig i en kold bil under overfarten, hvis de føler det mere sikkert end at sidde mellem medrejsende under færgeoverfarter.

Det er som om, Bornholmslinjen ikke vil forstå, at smittetrykket og sygdomsbyrden på grund af covid-19 i hele landet og ikke mindre på Bornholm er ekstremt højt, og at ældre, kronisk syge og gravide stadig udgør udsatte grupper, som under et højt smittetryk og trods vaccination stadig vil være i væsentlig højere risiko for et alvorligt sygdomsforløb end yngre og raske medborgere.

Det er naturligvis forståeligt, at offentlig transport nødvendigvis må opretholdes og ikke underlægges unødige restriktioner. Men det behøver ikke hindre Bornholmslinjen i at gøre, hvad der er muligt for at sikre alle grupper af rejsende bedst muligt. Det er til og med sådan, at Søfartsstyrelsen har givet færgefarten dispensation til, at det er tilladt med ophold på vogndækket så længe pandemien betragtes som samfundskritisk sygdom. Det har Søfartsstyrelsen skriftligt bekræftet over for os i et svar på en forespørgsel.

Vi har tidligt i december i en længere korrespondance med Bornholmslinjen forsøgt at overbevise Bornholmslinjen om behovet for, at disse grupper som tidligere fortsat kan have mulighed for at blive i bilen under overfarten så længe pandemien har samfundskritisk karakter. Det blev først helt afvist, men siden alligevel genindført hen over jul og nytår, men er så nu igen indstillet. Smittetrykket er siden eksploderet, og risikoen for smitte med den langt mere smitsomme omikronvariant er dermed voldsomt forøget – også selv om passagertallet naturligvis falder efter højtiden. Ingen ved med sikkerhed, om mundbind er tilstrækkeligt til at undgå smitte med coronavirus og slet ikke med den nye omikronvariant. Ingen ved med sikkkerhed, om smitte i offentlig transport er medvirkende faktor i den aktuelle situation.

At Bornholmslinjen ikke vil tilbyde denne mulighed for særligt sårbare rejsende er decideret respektløst. Og for vores og formentlig andre gæster i samme, situation har og vil det en rum tid endnu afholde os fra at besøge fritidshus på øen, hvor vi ellers – i et for årstiden godt nok kortere ophold – kunne få en mere tålelig afveksling i vores ellers temmelig isolerede tilværelse under pandemien.

Det er virkeligt beklageligt.