Bornholmergrisen skal have et endnu bedre liv

Bornholmergrisen skal have et endnu bedre liv
På Bornholm burde vi selvfølgelig kun gå efter den ypperste kvalitet. Arkivfoto: Allan Rieck
LEDER | DEBAT | 4. DEC • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER | DEBAT | 4. DEC • 05:30

Der er momentum for en yderligere udvikling af de udskældte "svinefabrikker". Lad os handle nu.

Bornholmergrisen er foran på point, når den kommer til verden. Den er født på Bornholm, den vokser op på Bornholm, og den bliver slagtet på Bornholm – med relativt kort vej til Danish Crowns slagteri på Haslevej i Rønne.

I lyset af den stærkt omdiskuterede TV 2-dokumentar, som har afsløret kæmpe problemer i danske svinestalde, er der opstået et momentum for udvikling. Der rejser sig sågar et folkekrav.

Det er noget, man bør lytte til. Og det er en anledning til, at vi på Bornholm går skridtet videre og sørger for endnu bedre vilkår for den bornholmske gris.

De forhold, som TV 2 har været med til at afdække, er uacceptable, og dansk svinebrug har store problemer efter dokumentaren. Men midt i den skærpede kritik er det altså værd at kigge på, hvordan man så distancerer sig endnu mere fra det billede, der tegner sig.


 

Her er Bornholmergrisen et koncept, hvor ambitionsniveauet sagtens kunne få et nøk opad. På nuværende tidspunkt har grisen to ud af tre hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke, men ved blandt andet at tilbyde mere plads og give adgang til udeareal kan man løfte sig til tre hjerter.

På Bornholm burde vi selvfølgelig kun gå efter den ypperste kvalitet.

Men det stiller selvfølgelig krav til os forbrugere. Vi er allerede i gang med en omstilling og bør i endnu højere grad bestræbe os på at spise mindre og bedre kød, og det er vigtigt, at vi er klar til at betale for den øgede dyrevelfærd.

Vi har en voldsom produktion af grise på Bornholm. Mere end 8.000 grise bliver hver uge slagtet på Haslevej, og vi har kollektivt besluttet, at erhvervet og de medfølgende erhverv er noget, vi skal passe godt på. Det kræver udvikling, og det kræver vores opbakning. Og så kræver det, at vi forstår at formidle historien om, at vi på Bornholm selvfølgelig behandler vores dyr meget bedre og mere ordentligt end det, der bliver skildret i fjernsynet.

FÅ ABONNEMENT