Winni Grosbøll: Vi har fået en eventyrsti tværs over Bornholm

Winni Grosbøll: Vi har fået en eventyrsti tværs over Bornholm
Miljøminister Lea Wermelin og borgmester Winni Grosbøll forestod den officielle indvielse af Højlyngsstien i Sandvig. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. SEP 2020 • 18:54
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
4. SEP 2020 • 18:54
Stemningen var løftet, da miljøminister Lea Wermelin og borgmester Winni Grosbøll fredag forestod den officielle indvielse af Højlyngsstien i Sandvig.

Jens Kristensen, der både repræsenterer Naturfredningsforeningen og DOF Bornholm, var især tilfreds med at den nye rute passerer gennem skoven og bringer vandrerne tæt på skovmoserne og højlyngen.

– Det er et fantastisk projekt. Det er den første lange, sammenhængende strækning udenfor landevejene, noget som vi har efterlyst i mange år, sagde Jens Kristensen.

Det er alletiders

Også Grethe Elleby og Kirsten Lund Hansen fra Dansk Vandrelaugs lokalafdeling gav udtryk for begejstring over den 67 kilometer lange vandrerute tværs over Bornholm:

– Det er alletiders. 67 kilometer godt nok er en lang strækning for os, men man kan jo tage den i etaper, sagde Grethe Elleby, der sætter Højlyngsstien på DVLs turprogram til foråret.

– Man skal huske, at vi har 10.000 medlemmer på landsplan. Mange af dem elsker at gå langt, så vi glæder os også på deres vegne, sagde Kirsten Lund Hansen.


Det her er kun starten

Rent teknisk er Højlyngsstien en udløber af regeringens sommerpakke; en aftale der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget den 21. juni.

700 millioner kroner blev afsat til at booste et turisterhverv, der var tæt på at kollapse i kølvandet på forårets massive corona-nedlukning af samfundet.

– Jeg er virkelig imponeret over hvor hurtigt ting kan gå, sagde Winni Grosbøll, da hun indviede den nye rute mindre end tre måneder efter lanceringen af sommerpakken.

Winni Grosbøll understregede herefter, at Højlyngsstien er starten på noget endnu større: Bornholms Grønne Bølge, der bygger på idéen om at skabe et sammenhængende natur- og friluftslandskab fra Hammerknuden til Dueodde.

Højlyngsstien, der er etableret i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, kommunen og Destination Bornholm, åbner for nye oplevelser, sagde Winni Grosbøll. Og den giver vanevandrere en chance for at bryde et gammelt og udtrådt mønster:

– Vi drages naturligt af kysten. Med Højlyngsstien får vi mulighed for at se en anden side af Bornholm, og vi får en enestående chance for at gå 67 kilometer udenfor civilisationen, uden internet, uden købmænd, trafik og restauranter – det bliver en eventyrsti på tværs af Bornholm, og det ligger i tidens ånd, sagde Winni Grosbøll, der kunne fortælle at 150.000 besøgende har klikket ind på Bornholms Regionskommunes hjemmeside for at læse mere om Højlyngsstien.


Børn skal mere ud

Den enorme interesse for naturen er heller ikke gået hen over hovedet på miljøminister Lea Wermelin (A):

- Det er som om mange har genopdaget naturen denne sommer. Selv om det har været en svær tid, har mange snøret vandrestøvlerne og antallet af overnatninger i naturen har slået samtlige rekorder. Vi har også mærket det på Bornholm, lød det fra Lea Wermelin, der selv bor i Sandvig.

Udover at gavne folkesundheden, biodiversiteten og sjælefreden, så skal politikerne også fastholde og prioritere naturfremmende foranstaltninger for børnenes skyld, sagde miljøministeren.

– Mine to børn på to og otte er halvt så meget ude i naturen som deres bedsteforældre. Derfor er det en af mine vigtigste opgaver at sikre at vi kan få bedre oplevelser i naturen, flere bålpladser, flere teltpladser, sagde hun til de 80 fremmødte på parkeringspladsen ved Sandvig Strand.

Den øgede opmærksomhed på naturen kommer også til at gavne naturen selv, sagde Lea Wermelin.

– For det man ved noget om, det passer man bedre på.