Leder: Skån børn og unge

Leder: Skån børn og unge
Foto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 1. SEP 2021 • 06:00
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
1. SEP 2021 • 06:00

Mange på Bornholm holder vejret lige nu. For det er ikke noget let budget, som kommunalbestyrelsen i dag og i morgen mødes for at få på plads.

Kommunen fattes penge. De stadig flere ældre og nu også flere børn koster dyrt.

Det her dobbelte pres var årsagen til, at regionskommunen i år søgte rekordbeløbet 70 millioner kroner i særtilskud fra staten. Mandag kom det så frem, at Bornholm får det halve: 35 millioner. 49 kommuner havde søgt om penge. 17 fik, 32 gjorde ikke.

 

Det er ikke noget let budget, som kommunalbestyrelsen nu skal have på plads

 

Hvad er et ansvarligt kommunebudget, som sagerne står på Bornholm netop nu? Det er et budget, der rækker langt ud over næste år. Det første budget i en række, der virkelig har det lange lys på.

Bornholms behov nummer et er arbejdskraft. Kommer den ikke, meget af den og hurtigt, så knækker Bornholm på få år. Så får vi ringere service fra kommunen af adskillige grunde: Manglen på hænder i sig selv, et voksende udgiftstryk i begge ender af livet, lavere skatteindtægter, måske endda at Bornholms få større virksomheder simpelthen må flytte, fordi de ikke kan få de folk, som de har brug for.

At undgå det her skrækscenarie kræver et budget, der peger mindst et årti frem. Og derefter et til og et til og et til. Budgetter, der åbner Bornholm for ny arbejdskraft udefra. Gør Tilflytterservice permanent og giv Rune Holm kolleger. Endevend alt hvad vi har gjort indtil nu. Se hvad andre gør, find ud af hvad der virker, gør det samme.

De fleste af de folk, som vi har brug for, har børn. Derfor, også derfor, nytter det ikke at spare på børn. Ikke på børnehuse, ikke på skoler, af andre grunde ikke på udsatte unge.

Skal Bornholm kunne hente ny arbejdskraft til, så nytter det heller ikke at lade skatten stige, som SF foreslår. Bornholmerne betaler allerede landets 13. højeste kommuneskat – for landets vel ret præcist 13. ringeste serviceniveau. Situationen er ikke til lavere skat, men den må pine død holdes i ro, hvis skatten ikke skal afskrække flere fra at flytte til Bornholm.

Et godt budget for næste år er derfor også et, der holder stærkt igen med alle nye ideer, der ikke sigter mod at hente arbejdskraft ind. Listen har været lang i år, og man kan mildest talt godt se, at der snart er kommunalvalg. Men vær rare at pakke det væk. Skab forudsætningerne først.

Som sagerne står, er der ingen vej udenom at spare på ældrepleje. Og jo, det er muligt. Sparekatalogets ældredel er helt nøgternt mildere stof end katalogets del om børn og unge, der er et kæmpe kabinet af rene ødelæggelser.

Venstre, DF og SF erkender det da allesammen også. Alle med sans for proportioner vil se det. Ældrerådets formand er dog ikke iblandt dem. Han kræver ældreplejen fuldkommen friholdt – inklusive pleje af fodboldbaner, som ingen mere spiller fodbold på. Og hvorfor? Jo, fordi nogle ældre nu spiller kroket på de baner.

Tænk i stedet stort, politikere! Til vælgerne: Beløn de modige, der gør det.