Velkommen til en enestående gåtur

Velkommen til en enestående gåtur
Højlyngsstien går blandt andet gennem Paradisbakkerne. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. JUL 2020 • 11:51
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
9. JUL 2020 • 11:51
LEDER

Fra Aarsdale til Hammershus. Tværs over hele øen. Gennem Almindingen. Den del af Bornholm, der ikke altid får så megen opmærksomhed, når vi sælger os selv til turisterne, hvor vi særligt byder vores klippekyster og sandstrande frem, bliver nu hyldet. Det sker i form af en 67 kilometer lang vandretur gennem noget af den smukkeste natur, vi har at byde på.

Da Bornholms Tidende lagde den gode nyhed ud på hjemmeside og sociale medier i går, eksploderede øen nærmest i en slags kollektiv stolthed, der viser, at vi trods kiv og strid i mange spørgsmål godt ved, at vi har et helt unikt fællesskab, hvor vi står samlet om at elske vores ø. Igen og igen blev historien delt. Over 250 mennesker var inde og kommentere. I skrivende stund har over 16.000 set historien.

Vores natur er ikke bare enestående og smuk. Den er også en del af vores fælles kerne og identitet. Og derfor er det så enestående, at Højlyngsstien – som den hedder – nu bliver en realitet. Du kommer på ruten blandt andet gennem den gamle højlyng, hvor bønderne tidligere havde dyr på græs. Dermed er det også et stykke kulturhistorie, der åbner sig for os og vores gæster. Stien vil sammen med den eksisterende Kyststien, der via sine 120 kilometer når øen rundt langs kystlinjen, fuldende Bornholm som et paradis for vandrere. Også når den aktuelle højsæson er afsluttet.

 
Den meditative ro der
indfinder sig i sjælen, når
man ikke kan gøre andet
end at stikke foden frem
og tage næste skridt,
rummer kvaliteter for både
krop og sjæl, som vi ofte
glemmer i den travle hverdag

 

Højlyngsstien er en del af regeringens plan ”Sommer i naturen 2020” og koster 400.000 kroner at anlægge. Arbejdet ledes af Naturstyrelsen, og planen er, at de første travesko kan betræde stien fra 1. september.

I en tid, hvor jagten på fornøjelser ofte kan være forbundet med nogle næsten stressende forløb, hvor familier skal transportere sig under stor koordination, eller hvor vi har brug for alverdens digitale hjælpemidler for at blive adspredt, er det tankevækkende, at mange føler en impulsiv glæde ved det helt banale og enkle.

Måske kan det også blive en fælles erkendelse, der kan vokse ud af et forår og en sommer, hvor mange måtte lægge livet om. De største oplevelser og de bedste udfordringer ligger ofte lige for vores fødder. Ja – undskyld os – under vores fødder. Den meditative ro der indfinder sig i sjælen, når man ikke kan gøre andet end at stikke foden frem og tage næste skridt, mens man lader blikket suge naturen ind, rummer kvaliteter for både krop og sjæl, som vi ofte glemmer i den travle hverdag.

Derfor er det så livsbekræftende, at Højlyngsstien nu kommer som et afbræk, der minder os om vigtigheden af at sætte tempoet ned. Så vi kan skrue op for oplevelserne.

Bare det snart var 1. september – vi kan ikke vente.