Udvalgsformand var tæt på at trække ældremillioner op af kommunekassen igen

Udvalgsformand var tæt på at trække ældremillioner op af kommunekassen igen
Social- og sundhedsudvalgsfomand Bjarne Hartung Kirkegaard fik næsten flertal bag sit forslag om at beholde 6,6 millioner kroner på ældreområdet og oprette en omstillingspulje med en del af overskuddet fra 2020. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
Fredag 7. maj 2021 • 19:46
Af:
Jakob Nørmark
Fredag 7. maj 2021 • 19:46

ÆLDRE

De fleste i kommunalbestyrelsen så temmelig klatøjede ud i sidste uge, da de hjemme foran computerskærmene på mødets fjerde time nåede til de økonomiske punkter og årets budgetoverførsler. Debatten livede dog op, da social- og sundhedsudvalgsformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) tog ordet og argumenterede for, at 6,6 millioner kroner, som havde været afsat til ældreområdet i 2020, ikke skulle føres tilbage til kommunekassen, men forblive på ældreområdet i en nyoprettet omstillingspulje.

Til sit forslag fik han opbakning fra Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Venstre. Imod stemte Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, og de tre røde partier opnåede dermed det spinklest mulige flertal, 12 mod 11, og sikrede, at de 6,6 millioner kroner fra ældrebudgettet i 2020 blev sendt tilbage i kommunekassen.

– Det var et forsøg værd, konstaterer Bjarne Hartung Kirkegaard om afstemningsresultatet.

I alt røg godt ti millioner kroner fra ældreområdet retur til kassen, mens 12,3 millioner ud af de 22,6 millioner kroner, som overskuddet nåede op på, blev overført til 2021-budgettet.

Medlemmerne af udvalgene skal i de kommende uger i gang med at anvise spareforslag frem mod budgetforhandlingerne, og det nagede René Danielsson (DF), at udvalget skal returnere et tocifret millionbeløb.

– De her penge vil gøre lidt nemmere at komme i mål med de sparekrav, økonomiudvalget har pålagt de enkelte udvalg. Jeg synes, det virker tudetosset at skulle sidde og finde på spareforslag, når vi lige har afleveret 10 millioner til kassen, sagde han.

Hyppe kartofler

Morten Riis (Enh.) bebrejdede Danielsson, Carsten Scheibye (V) og Bjarne Hartung Kirkegaard for at "hyppe deres egne kartofler", da det kun var overskuddet på ældreområdet, der var til debat.

Som børne- og skoleudvalgsformand skulle Riis selv aflevere 1,9 mio. kr. fra et overskud på dagpasning, og den helt store tilbageførsel var på it-området, hvor 16 millioner ud af et oparbejdet overskud på 28,3 mio. kr. blev sendt retur, efter at et flertal i økonomi- erhvervs- og planudvalget insisterede på, at alle udvalg skulle behandles lige.

– Jeg synes, at vi skal udvise en lille smule solidaritet med hinanden og sige, at de penge, der ikke er brugt, putter vi ned i kassen igen, lød det fra Morten Riis.

Borgmester Thomas Thors lagde vægt på, at budgetoverførsler ikke kan indgå i driften, da der er tale om engangsbevillinger. Kommunen kan således ikke ansætte en snes sosu-assistenter for overførte midler.

– Og deri ligger begrænsningen og vel også en mindre motivation til at overføre midler, for man kan kun bruge dem til engangsudgifter, siger Thomas Thors til Bornholms Tidende.

Hvorfor er det rimeligt som princip, at penge afsat til service på et bestemt område flyttes tilbage i kommunekassen?

– Det hele bunder i et grundlæggende princip om, at nogle midler kan overføres fra det ene år til det andet, og andre midler kan ikke. Grundreglen er, at man kan få lov til at få fem procent af den ramme, beløbet er taget fra. Har man et underskud, har man lov til at overføre et underskud på to procent, og overskrider man to procent, skal centret anvise, hvordan man vil løse den problematik

– Jeg synes, at man skal tage udgangspunkt i det regelsæt, vi har. For mig er overskriften, at der er et overskud på 22,6 millioner, og at vi overfører 12,3 millioner kroner til 2021, siger Thomas Thors.

Han peger på, at mindreforbruget på de ældre ikke kun kan henføres til tilbageholdt service under månederne med coronarestriktioner.

– Selvfølgelig har der været et reduceret aktivitetsniveau på grund af covidkrisen. Men vi kan også se, at antallet af vikarer og sygdomsprocenten er faldet, og det ændrer jo ikke på serviceniveauet over for dem, der skal modtage vores ydelser.

Kommunalbestyrelsen drøftede også det generelle princip om, at overskud på mere end fem procent af budgetrammen ikke overføres til næste år. På Venstres anmodning blev en bisætning om, at reglerne skal tages op til revision efter valget, føjet til afstemningen, men det blev ikke vedtaget.

 


Fakta om overskud på kommunens budgetter

Regionskommunen havde i 2020 et overskud på driften på 126 millioner kroner.

I alt bliver der fra 2020 til 2021-budgettet overført 115 millioner kroner fra kommunens driftspuljer og 106 millioner kroner fra anlægspuljer.

30,9 millioner kroner af de ubrugte driftsmidler bliver ikke genbevilget, men skal føres tilbage i kommunekassen. Hovedparten af pengene, der ryger i kommunekassen, kunne ikke overføres til næste budgetår, fordi mindreforbruget i 2020 – eller overskuddet – på området overstiger fem procent.

"Administration og IT" og "ældre" tegner sig for de største tilbageførsler til kommunekassen med henholdsvis 16 mio. og 10 mio. kr.



FÅ ABONNEMENT