Tyske anklagere har to mistænkte i Nord Stream-sag

Tyske anklagere har to mistænkte i Nord Stream-sag
Mere end to år er gået siden Nord Stream-gasledningen blev sprængt den 26. september 2022. Nu har tyske anklagere kig på to konkrete mistænkte. Foto: Sveriges kystbevogtning
NYHED | 30. NOV 2024 • 18:11
Af:
Ritzau
NYHED
30. NOV 2024 • 18:11

Vi har to mistænkt for sprængningen af Nord Stream-ledningen, men har ikke anholdt nogen, siger Tysklands øverste anklager, der kalder det en succes at være nået frem til at have konkrete mistænkte.

Tyske anklagere har identificeret to personer, som er mistænkt for sabotage mod gasrørledningerne Nord Stream i 2022.

Det siger Tysklands rigsadvokat Jens Rommel til tidsskriftet Der Spiegel.

26. september 2022 om natten blev registreret en eksplosion ved Nord Stream 2 i Østersøen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Samme dag klokken 19.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 1. Efterfølgende blev der fundet fire store huller i tre gasrør.

– Det er lykkedes os at identificere to mistænkte. Efter min mening er det en succes, der ikke nødvendigvis var forventet fra begyndelsen, siger Jens Rommel.

Han kommer ikke ind på nationalitet eller andre oplysninger om de mistænkte.

I august oplyste Rommel, at man ledte efter en ukrainer, der havde opholdt sig i Polen, men var taget tilbage til Ukraine.

De mistænkte er endnu ikke blevet anholdt.

På et spørgsmål om mulig ukrainsk involvering i sabotagen og et muligt motiv bag siger Rommel, at efterforskningen baserer sig på den kendsgerning, at der skete skade på gasrørledningerne, der udgjorde en vigtig del af Tysklands forsyning af gas fra Rusland.

– Det var et stort angreb på vores energiforsyning, der kunne have destabiliseret økonomien og samfundet - uanset enhver politisk klassificering.

Den tyske rigsadvokat understreger i interviewet med Der Spiegel, at der fortsat ligger meget arbejde forude for efterforskerne.

– Identificering af andre mennesker, motivet bag forbrydelsen og især spørgsmålet om mulig statslig kontrol med operationen er noget af det, den fortsatte efterforskning drejer sig om, siger Jens Rommel.

Både Tyskland, Sverige og Danmark har efterforsket sagen. Men både svensk og dansk politi valgte tidligere i år at indstille deres efterforskning.

Tyske og svenske medier har tidligere skrevet, at en 44-årig ukrainsk dykker er mistænkt for at stå bag sprængningerne.

Der skal være tale om en mand, der har været bosat med sin familie i en forstad til den polske hovedstad, Warszawa, men nu er gået under jorden.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT