Træbådelaug bliver vært for bådbyggeruge for unge

Træbådelaug bliver vært for bådbyggeruge for unge
Bornholms Træbådelaug holder til i værftet på sydhavnen i Rønne. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 4. MAR 2021 • 10:47
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
4. MAR 2021 • 10:47

KULTUR

Bornholms Træbådelaug i Rønne har både pensionerede bådebyggere og forskellige håndværkere blandt de aktive, og de får rig lejlighed til at lære fra sig, når lauget til sommer skal være vært for en bådbyggeruge for 15-25 årige.

Bådbyggerugen holdes i samarbejde med DSTA (Danish Sail Training Association), som har til formål at støtte danske sejlførende skole- og øvelsesskibe, der beskæftiger sig med unges oplæring til søs.

– Mange af eleverne fra skoleskibene går videre ud i maritime erhverv. Andre vil bare gerne sejle med de gamle træskibe, skonnerter, galeaser og så videre. Det er skibe, som der er mange af i Danmark. Det er lettere for dem at komme ud at sejle på disse ældre skibe, når de ved noget om arbejdet om bord, om håndværket, om værktøjet, materialerne, man bruger til reparationerne og så videre, siger Poul Forum Sørensen, formand for Bornholms Træbådelaug, om baggrunden for projektet.

Bådbyggerugen har sit direkte afsæt i, at træbådelauget på et tidspunkt havde besøg af nogle unge sejlinteresserede:

– De spurgte, om de ikke kunne få lov til at komme til sommer og arbejde hos os ganske gratis. De vil så gerne lære noget og arbejde med træet. Vi har aftalt med DSTA, at de kommer i en uge, og så sætter vi mandskab ind fra morgen til aften på at hjælpe og undervise, og de får lov til at sejle med vores både, oplyser Poul Forum Sørensen.

Kulturarven skal bevares

Projektet kan gennemføres takket være et tilskud på 20.000 kroner fra Sparekassen Bornholms Fond til de unges rejse, kost og ophold på vandrerhjem.

10 unge kan være med i bådbyggerugen i uge 27.

– Det bliver også spændende for os, og vi har tiden til det. Det ligger i vores formålsparagraf, at vi skal prøve at bevare kulturarven, og det gør vi også på denne måde, siger Poul Forum Sørensen.