Sverige fortsætter regulering af sæler: Lea Wermelin har en forklaring

Sverige fortsætter regulering af sæler: Lea Wermelin har en forklaring
Gråsælerne har det øjensynligt bedre i den svenske del af Østersøen end i den danske. Derfor kan Sverige fortsætte reguleringen af sælerne, mens Danmark må sætte den på pause. Sådan lyder det i et svar fra miljøminister Lea Wermelin til De Konservatives fiskeriordfører. Arkivfoto
NYHED | ØSTERSØEN | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 10:47
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ØSTERSØEN | ABONNENT
17. JAN 2022 • 10:47

Rimeligheden kommer miljøministeren ikke ind på, men hun kommer med en forklaring på, hvorfor forholdene er forskellige i Danmark og Sverige.

Gråsæler i Østersøen er ikke bare gråsæler i Østersøen. Det står klart i begyndelsen af 2022, hvor Danmark har sat reguleringen af sælbestanden på pause, mens den fortsætter i Sverige. Begge steder nyder sælerne beskyttelse i kraft af habitatdirektivet. Alligevel er der forskel på situationen i dansk og svensk farvand.

Sådan lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar til fiskeriordfører Per Larsen fra De Konservative.

Han har spurgt hende, om hun mener, at det er rimeligt, at reguleringen af gråsæler sættes på pause ved Bornholm med henvisning til habitatdirektivet, når man i Sverige inden for samme regler fortsætter reguleringen af sæler.

Rimeligheden kommer miljøministeren ikke ind på i sit svar, men hun kommer med en forklaring på, hvorfor forholdene er forskellige i Danmark og Sverige.

Ikke længere tilfældet

I bund og grund handler det om, hvor godt bestanden af gråsæler har det i forskellige dele af Østersøen. I den danske del af Østersøen vurderes bestanden af gråsælen at være stærkt ugunstig, svarer Lea Wermelin. I Sverige er bestanden til gengæld vurderet i gunstig bevaringsstatus.

Det betyder, at regulering af gråsælen i den danske del af Østersøen kun kan ske, hvis gråsælen udgør en væsentlig erhvervsøkonomisk skade på fiskeriet. Med de stærkt reducerede fiskekvoter på torsk og laks i farvandet omkring Bornholm har Miljøstyrelsen vurderet, at det ikke længere er tilfældet. Derfor vil det ifølge styrelsen være i strid med habitatdirektivet at fortsætte ordningen med regulering af gråsæler.

"Når situationen ikke er den samme i Sverige skyldes dette, at bestanden i Sverige er vurderet i gunstig bevaringsstatus. Dette giver et større handlerum i forhold til habitatdirektivet", skriver hun i sit svar til Per Larsen.

Muligt i et vist omfang

Lea Wermelin henviser i sit svar til Per Larsen til et svar, hun tidligere har givet Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, som har spurgt, om man har til hensigt at undersøge muligheden for at regulere sælbestanden i Østersøen, som man gør i øvrige skandinaviske lande.

Af ministerens svar til ham fremgår det, at Sverige i 2019 vurderede, at den svenske andel af bestanden af gråsæl i Østersøen er i gunstig tilstand under habitatdirektivet. På grund af den vurdering er det under rammerne af habitatdirektivet muligt i et vist omfang at regulere bestanden af gråsæl i svensk farvand.

Der er ikke samme mulighed for regulering i Danmark, da den danske del af bestanden er i ugunstig bevaringstilstand.