Stikprøve fandt ingen syge dyr: Regeringen vil stille krav til minkfarme

Stikprøve fandt ingen syge dyr: Regeringen vil stille krav til minkfarme
Der er ikke fundet smitte i flere minkbesætninger efter en omfattende stikprøvekontrol. Arkivfoto: Allan Rieck
| 4. JUL 2020 • 16:12
Af:
redaktionen

4. JUL 2020 • 16:12
CORONA

Der er ikke konstateret smitte med covid-19 på nogen af de 125 minkfarme, som Fødevarestyrelsen i de seneste to uger har foretaget stikprøvekontrol på. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen, da myndighederne så kan koncentrere sig om at forebygge smitte i besætningerne og lægge planer for, hvad man skal gøre, hvis flere besætninger bliver smittet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Hurtigst muligt vil regeringen, sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen udarbejde en strategi for, hvordan eventuelle smittetilfælde skal håndteres fremover. Det er endnu for tidligt at sige præcist, hvornår strategien bliver præsenteret.

– Mink har vist sig modtagelige for sygdommen. Derfor kommer vi til at stille nogle krav til ejerne for at undgå, at vi får flere smittetilfælde. På nuværende tidspunkt opfordrer vi derfor minkejere til at udvise ekstra forsigtighed, så de ikke uforvarende kommer til at sprede covid-19, siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Stikprøvekontrollen blev iværksat efter fund af covid-19 i mink i tre besætninger i Nordjylland. Test viser, at mennesker og dyr er smittet med den samme virusstamme på de to første besætninger. Testen fra den tredje besætning er endnu ikke klar. Ifølge Fødevarestyrelsen tyder det på, at der er tale om et lokalt udbrud. Alle tre besætninger er aflivet.

De 125 minkbesætninger udgør 10 procent af de danske minkfarme. På Bornholm er der tre minkavlere. Det fremgår ikke, om nogen af de lokale besætninger har været en del af stikprøvekontrollen. heni