Spændingen i Ukraine: Dansk fregat er nu på vej til Østersøen

Spændingen i Ukraine: Dansk fregat er nu på vej til Østersøen
FORSVAR | ØSTERSØEN | ABONNENT | 18. JAN 2022 • 18:27
Jakob Marschner
Journalist
FORSVAR | ØSTERSØEN | ABONNENT
18. JAN 2022 • 18:27

Fregatten Peter Willemoes er tirsdag eftermiddag på vej til at sejle ind i Østersøen. Det oplyser P4 Bornholm.

Det danske krigsskib vil slutte sig til NATO's stående flådestyrke for at bidrage til, at NATO har de nødvendige styrker til at kunne afskrække Rusland i den spændte situation ved den russisk-ukrainske grænse, hvor omkring 100.000 russiske soldater står opmarcheret.

At Peter Willemoes ville komme forbi på Bornholm på vej til mission har stået klart siden 10. januar. Her besluttede regeringen at sende både fregatten og fire F-16 kampfly afsted: Peter Willemoes midt i januar, de fire kampfly lidt senere.

Den danske fregat skal forstærke den ene af NATO’s stående flådestyrker, Standing NATO Maritime Group 1, og de fire F-16 kampfly skal være med til at håndhæve suveræniteten over NATO’s luftrum over de baltiske lande.

Danmark stiller løbende styrker til lignende opgaver, men ifølge Forsvarskommandoen udgør fregattens og de fire kampflys missioner "to ekstra bidrag ud over de i forvejen planlagte udsendelser". 

Forsvaret kan med så rimelig kort varsel sende fregatten afsted, fordi Danmark i år har en fregat tilmeldt NATO’s reaktionsstyrker. Peter Willemoes var derfor i forvejen på højt beredskab, og som en såkaldt indsatsgjort enhed kan fregatten med kort varsel tjene mange forskellige formål fra søredningsaktioner til krigsførelse.

Peter Willemoes skal indgå i NATO's stående styrke frem til udgangen af april. I Østersøen slutter den sig til den hollandske fregat HNLMS Rotterdam, der allerede befinder sig syd for Bornholm.