Jeppe Kofod tilbage fra Ukraine: Vi tager de nødvendige forholdsregler

Jeppe Kofod tilbage fra Ukraine: Vi tager de nødvendige forholdsregler
Foto: Claus Bech
| ABONNENT | 17. JAN 2022 • 18:52
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. JAN 2022 • 18:52

Rejse til Ukraine gjorde stort indtryk på udenrigsministeren, der dog mener, at vi ikke har grund til at være ængstelige på Bornholm.

Af Holger Larsen

FORSVAR

– Når man flyver fra København, tager det to en halv time, så er man ved fronten i det østlige Ukraine. Længere væk er det ikke. Jeg besøgte en lille landsby, som er totalt smadret. Der havde boet 2.000 indbyggere. Nu er der 13 primært ældre mennesker tilbage i en by, hvor der hverken er vand eller el. Det gør i den grad indryk, og den by var for mig symbolet på, hvor galt det kan gå for det kæmpestore land.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter søndagens besøg hos de ukrainske styrker, der forsvarer Ukraines grænse mod Rusland. Her har ministeren blandt andet talt med generaler og soldater.

– Det er en massiv styrkeopbygning omkring Ukraine med over 100.000 soldater og militært isenkram. Jeg var 500 meter fra fronten, hvor der dagligt er skudvekslinger, og to dage inden jeg var i landsbyen havde der været et artilleriangreb i netop det område, siger ministeren og kalder forholdene meget foruroligende.

Den mørkeste tid

– Europa er ikke sikkert, hvis Ukraine ikke er sikker. Hvis man kan bruge militær magt til at lave om på landegrænser eller kan tage andre landes frihed til selv at bestemme, har man skabt en præcedens for resten af Europa, der kan være meget uhyggelig og give mindelser om den mørkeste tid under den kolde krig, siger Jeppe Kofod.

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen har sagt til Tidende, at man på Bornholm ikke behøver at gå at være bange for at blive ramt af en eventuel konflikt. Udenrigsministeren, der selv er bornholmer, er på linje med Peter Viggo Jakobsen:

– Vi må ikke være ængstelige. Vi holder øje med udviklingen og arbejder tæt sammen med vores allierede i Nato og EU for at sikre vores territorier. Vi har gjort det klart for Putin og Kreml, at enhver form for militær aggression mod Ukraine vil får massive politiske og økonomiske konsekvenser for Rusland, men også for Ruslands forhold til Vesten.

Vi skal forberede os

– Regeringen overvejer hele tiden, hvordan forsvaret af Danmark skal være, og man skal vide, at vi følger med på alle niveauer og tager de nødvendige forholdsregler. Det gælder også i forhold til Bornholm, siger Jeppe Kofod, der lægger vægt på, at man fra vestlig side fortsætter ad diplomatiets vej i håb om at finde løsninger.

– Vi har en tobensstrategi, hvor vi er klar til forsvar og afskrækkelse mod aggression, og vi er også klar til dialog og til at finde løsninger inden for internationale regler. Vi kommer ikke til at opgive et lands frihed, for det er helt fundamentalt. Det ligger i adskillige traktater efter den kolde krigs ophør, og som Rusland har tilsluttet sig, så det må vi holde dem op på.

– Jeg håber på det bedste. Men vi er nødt til at forberede os på det værste, altså at Rusland gør alvor af deres helt vanvittige og urimelige trusler overfor Ukraine og over for hele Europa, siger Jeppe Kofod.

Ministeren nævner det russiske krav om, at Nato ikke godkender flere medlemslande. Lande som Finland og Sverige er i dag ikke medlemmer af Nato.

Den danske regering har besluttet at afsætte 164 millioner kroner til Ukraine – penge til blandt andet uddannelse af ukrainske styrker.