Sognepræsten skifter Bornholm ud med Sjælland: 'Krisen gav tid til at tænke'

Sognepræsten skifter Bornholm ud med Sjælland: 'Krisen gav tid til at tænke'
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 6. DEC 2020 • 09:52
Af:
laust jordal
| ABONNENT
6. DEC 2020 • 09:52
TRO

I tre og et halvt år har hun været sognepræst i Gudhjem og Østerlars Kirke. Siden hun tiltrådte embedet i juli 2017 har hun hver dag våget over sine sognebørns åndelige liv. Det har været et hårdt arbejde, der nogle gange har fyldt rigtig meget. Nu er inventaret på præstegården i Østerlars pakket i kasser, og sognepræst Meghan Welsch Jakobsen er på vej videre. Hun har fået nyt embede i Roskilde stift i sognene Soderup og Kirke Eskilstrup, hvor hun skal være sognepræst fra den 1. december. Hun glæder sig til at komme videre, fortæller hun.

– Jeg skal hjem. Jeg savner Sjælland og min familie - på det seneste har jeg savnet dem rigtig meget. Nu har jeg sagt farvel til det hele her på Bornholm, og er på vej videre mod det næste, siger hun.

Hun havde sin sidste gudstjeneste i Østerlars Kirke søndag den 15. november.

– Det var både dejligt og vemodigt at holde den sidste gudstjeneste. Vemodigt fordi jeg skulle sige farvel til rundkirken, som jeg holder rigtig meget af, og har været meget glad for. Men det var dejligt, fordi jeg sluttede det hele af med en vielse. Det er skønt at kunne slutte af på en fest, siger Meghan Welsch Jakobsen.

Tid til at tænke

Beslutningen om at skifte det bornholmske præsteembede ud med et sjællandsk har været undervejs i et stykke tid. Meghan Welsch Jakobsen boede i København, før hun som helt nyuddannet præst kom til Bornholm. Hendes familie og yngste datter bor stadig ovre, og afstanden til dem er den primære grund til, at Meghan Welsch Jakobsen nu altså har besluttet at flytte tilbage til Sjælland. En beslutning der for alvor blev hjulpet på vej af en ny tid, hvor vi står midt i en global pandemi, der på én gang understreger afstanden mellem Sjælland og Bornholm, og samtidig giver tid og plads til at tænke.

– Da landet lukkede ned på grund af corona havde jeg lige pludselig ikke så meget at lave. Jeg gik meget for mig selv. Jeg gik lange ture ud i det bornholmske landskab - hvilket var fantastisk. Jeg har været næsten hele øen rundt, og har virkelig nydt bornholms natur, siger Meghan Welsch Jakobsen.

– Mens jeg gik de dér lange ture, fik jeg tænkt nogle lange tanker. Jeg tænkte over alt muligt. Over livet og døden og kærligheden. Over alt det som præster er ansat til at tænke på, men som man aldrig har tid til at tænke til ende. Det gjorde, at jeg kunne mærke hvilke ting ved min nuværende situation jeg havde det godt med, og hvad jeg ikke havde det godt med, siger hun.

Blandt de ting, som var godt ved at være sognepræst i Østerlars og Gudhjem, var at bo på landet.

– Jeg er vokset op på landet nær Præstø, og har det virkelig godt med at bo på landet. Jeg elsker de gamle middelalderkirker og gammeldags præstegårde. Og jeg elsker især stilheden på landet om natten. Jeg har et stort behov for stilhed, og den havde jeg ikke, da jeg boede på Vesterbro. Men det, jeg ikke elsker ved at bo herovre, er at jeg ikke har min familie i nærheden. Min yngste datter er kronisk syg og kan ikke rejse, så der blev lige pludselig ret langt til København, siger Meghan Welsch Jakobsen.

– Jeg kunne ligesom sortere i tingene: Hvad var godt, og hvad skulle laves om? Og der vandt hensynet til min familie altså, siger sognepræsten, der begyndte at kigge som om efter et andet pastorat. I slutningen af september opdagede hun en ledig stilling i Soderup-Kirke Eskilstrup pastorat, og hun slog hurtigt til.

– Jeg diskuterede med mig selv; hvis jeg nu skulle søge noget andet, hvad var det så jeg ville have? Jeg ville stadig gerne bo på landet, men jeg ville også gerne have byen og min familie tættere på. Jeg ville gerne afprøve, om det kunne lade sig gøre at få begge ting, siger Meghan Welsch Jakobsen.

– Så opdagede jeg mit nye pastorat, som ligger smukt i det naturskønne og landlige Midtsjælland, hvor der er en times kørsel til København. Så nu får jeg det bedste af begge verdener, siger hun.

Krisen giver indsigt

Coronatiden gav hende tid til at tænke, mærke efter i sig selv, og finde frem til, hvad det var for nogle værdier, som egentlig betød mest for hende. På den måde har pandemien faktisk været god for noget. Meghan Welsch Jakobsen håber, at vi som samfund kan lære noget af tiden, og tage de erfaringer vi gør os nu, med videre til tiden, der kommer efter.

– Jeg håber, at vi holder fast i at køre i et lidt lavere gear. At vi giver folk tid og ro til at få fred i hovedet, så der bliver tid til at tænke os om og få indsigt. At man har tid til finde frem til, hvad det er, der er vigtigt i det her liv. Mange har lidt afsavn. Både ældre mennesker, der ikke har kunnet få besøg på plejehjemmene, og børnene i skolen, som har savnet deres venner helt enormt meget.

Mine konfirmander lærte, at nok kan man meget med de sociale medier i dag, men der er altså ikke noget, der slår at have venner i virkeligheden. Den tid til indsigt, er noget vi godt kunne trænge til at gøre til fast inventar i vores moderne liv, siger præsten.
 

Fakta

Meghan Welsch Jakobsen er i dag 51 år. Hun er mor til to døtre. En på 23 og en på 18. Den ældste bor i London, hvor hun studerer, mens den yngste bor i København.

Meghan Welsch Jakobsen er født i København, men har boet mange forskellige steder. Hun har boet i Danmark, Letland, Frankrig, England, USA, Rusland og Saudi-Arabien og taler otte forskellige sprog, hvoraf engelsk og dansk er hendes modersmål. Før hun flyttede til Bornholm havde hun boet på først Østerbro og siden Vesterbro i København i sammenlagt 15 år.

Hun er uddannet bachelor i journalistik fra University of Washington i Seattle i USA, master i folkeret og menneskerettigheder fra Lund Universitet i Sverige, og cand. theol. fra Københavns Universitet.

Forfatter til fire bøger - To romaner, et portræt og en delvist selvbiografisk beretning om, hvordan det er at være kvinde i Saudi-Arabien.

Har tidligere arbejdet med folkeret og menneskerettigheder og har undervist forskere på Københavns Universitet i akademisk engelsk.

Har bytter nu præstegården i Østerlars ud med præstegården i Soderup i Roskilde stift.

 

Blev mødt af konservative kristne

Meghan Welsch Jakobsen har boet mange steder i verden, og er blandt andet delvist vokset op i San Fransisco med sin amerikanske mor, og kender altså både til at bo på landet og i byen. Derfor var det ikke en kæmpe omvæltning, at flytte fra Vesterbro til Østerlars, hvor Meghan Welsch Jakobsen generelt blev taget vel imod, og faldt godt til. Til tider har hun dog haft svært ved at adskille sit private og professionelle liv, forklarer hun.

– Østerlars er en lille by. Det er både godt og skidt. Det er godt, fordi alle kender en med det samme. Men man er også præsten 24 timer i døgnet, og det kan være svært. Især når man er helt ny. For man skal ikke kun være præst, man skal også være sig selv, og det skal man finde ud af, hvordan man balancerer, siger hun.

– I dag har jeg en fin balance, så jeg ville nok have grebet min første tid herovre anderledes an, hvis jeg skulle starte forfra. Hvis man ikke får lov til at være sig selv engang imellem, så bliver det ensomt, siger Meghan Welsch Jakobsen.

Desuden var det ikke alle i Gudhjem og Østerlars sogn, der var tilfredse med at få en ny kvindelig præst. Der er en lille, men højtråbende gruppe blandt sognebørnene, som er meget konservative, og ikke bryder sig om kvindelige præster. Det har Meghan Welsch Jakobsen erfaret i sin tid her.

– Det er en kendsgerning, at Bornholm har et konservativt, kristent segment. Det kan være svært for en kvindelig præst at have med dem at gøre. De er til tider ikke særligt venlige. De kan finde på at komme hen og fortælle dig, at de helst ville være dig foruden - fordi du er en kvindelig præst. Jeg havde hørt om, at det fandtes, men jeg blev forbavset over, at jeg selv kom til at opleve det, siger Meghan Welsch Jakobsen, der understreger, at der altså er tale om en meget lille gruppe, men at det er en højlydt gruppe.

– Til at starte med kom jeg måske til at give dem for meget plads. De fik lov til at fylde for meget i mine egne tanker. Men det er ikke sådan, at jeg har ladet mig kue. Det er jeg for gammel til. Jeg har oplevet for mange ting i mit liv, til at sådan noget kan køre mig af sporet, siger hun.

Det er ikke det, der er grunden til at hun har valgt at rejse til Sjælland.

– Langt de fleste tog rigtig godt imod mig. Det meste af tiden i de tre et-halvt år, har jeg omgivet mig med så mange dejlige og rare mennesker. Jeg har haft nogle fantastiske samarbejdspartnere i menighedsrådene, og nogle gode medarbejdere i kirkerne, siger Meghan Welsch Jakobsen.

Tre års erfaring rigere

Da hun kom til som sognepræst for sognene Gudhjem og Østerlars, var hun spritnyuddannet teolog. Faktisk søgte hun stillingen, mens hun stadig var ved at afslutte studierne. Så som ny præst har hun lært rigtig meget af sin tid på Bornholm, som hun nu kan tage med videre i sit nye embede.

– Den erfaring, jeg har fået af min tid her, gør en kæmpe forskel. Som præst på landet står man for et stort antal gudstjenester, så jeg har skrevet en hel masse prædikener. Jeg har haft rigtig mange bisættelser, konfirmationer og sjælesorgssamtaler - især under corona, siger hun.

– Der er nogle mennesker, der under nedlukningen har haft en masse tid til at tænke over deres liv, og grave dybt i nogle ting, som de ellers havde lagt asfalt henover. Jeg har mødt folk i alle hjørner af livet, og jeg har lært at møde dem, hvor de er. At sætte mig selv til side, og være der hundrede procent for den anden, så jeg er der rigtigt, når de har brug for mig. På samme måde som man er der for ens gode venner, når de har brug for én, men jeg har lært at gøre det professionelt i mit arbejde, siger Meghan Welsch Jakobsen.

Hun har lært ikke at fælde dom over sine medmennesker, men at lægge sig selv til side, og møde mennesket helt åbent og fordomsfrit.

– Det er virkelig dejligt. På en måde er det helt befriende. Det er ikke vigtigt hvad folk har gjort, eller hvordan de ser ud. Det er ikke nødvendigt at fælde dom. Man står bare der - menneske til menneske - og det er det, der er vigtigt. Det har jeg lært det sidste tre et-halvt år, siger Meghan Welsch Jakobsen.

– Og så har jeg lært at balancere det at være præst med det at have et privatliv. Jeg er på mange måder en helt anden nu, end jeg var, da jeg kom, siger hun.

Meghan Welsch Jakobsen starter i sit nye embede som sognepræst for Soderup og Kirke Eskilstrup sogne den 1. december. Afløseren til hendes tidligere stilling i Gudhjem og Østerlars sogne er endnu ikke fundet.